Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hur sköter man en gräsbana under hösten?

20 oktober 2017

Gräsbanan på Bro Park sköts av Sportgräs. Här berättar de hur skötseln av en gräsbana går till under hösten för att preparera den inför den kommande vintern.

Man kan dela upp skötseln av en gräsbana i fyra olika block, ett för varje årstid. Våren är uppstartfasen där vi reparerar gräsbanan efter vinterskador. Sommaren är tillväxtfasen och då är gräset som starkast, växer som bäst och klarar slitage på ett bra sätt. Under hösten har vi ”invintringsfasen”. Då lagrar gräset energi för att klara den tuffa vinterfasen då gräset går i ide och bara står och andas. Med den kunskapen börjar man förstå att skötseln av gräsbanan måste anpassas efter varje fas.

Här får vi mer information av Anders Lundqvist och Anders Westman på Sportgräs.

-Om vi koncentrerar oss till höst och vinter så händer följande: Runt vecka 33-35 börjar gräset att förbereda sig inför vintern, exakt när det infaller styrs av antalet soltimmar. Gräset ställer om sig för att lagra energi i tillväxtpunkten och rötterna inför den kalla tid som kommer. Det tar ungefär 8-10 veckor lite beroende på temperaturen på hösten. Processen är klar när löven börjar ramla ner från träden, vanligtvis runt vecka 43 - 44 i Stockholmsområdet. Då kan man säga att gräset går i ide. Det innebär, förenklat, att det inte finns någon tillväxtkraft kvar. Skador och slitage kan inte repareras och gräsplantorna blir veka, hala och sladdriga.

 

Hur jobbar man för att förbereda gräset inför vintern?

– Vi minskar näringstillförseln successivt under hösten med utgångspunkt från antal soltimmar. Det gör man för att gräsplantorna ska bli så starka som möjligt utan att övergödslar. Annars är det lätt att svampar kan angripa gräset då de trivs där det är mycket näring och vatten.

Sedan ger vi en sen höstgiva för att stärka gräset, detta har visat sig, i skandinavisk forskning, ge en tidigare start för gräset på våren. För att den strategin ska lyckas krävs soliga dagar och lagom mängd vatten i jorden. Vi klipper också ner gräset för att få det tätare och jämnare samt att vi toppdressar gräset med en sportsand.

 

Igår reds årets sista gräslöpningar på Bro Park. Vad händer med banan nu?

Det har kommit stora mängder regn så banan är i nuläget vattenmättad. Det som är positivt är att Bro Park har en sandig mull som växtbädd till skillnad mot många andra banor som har en mix av jord och lera. Det här innebär att Bro Park kan dränera bort överskottsvattnet i växtbäddsmaterialet snabbare.

Nästa vecka kommer vi att stöppla, lappa och laga banan. Dessutom kommer vi att lufta gräsbanan med den tuffaste metoden, earthquakemetoden. Vi kommer också att dressa den med mer sand. Egentligen vill vi så banan med nya gräsfrön men då får det inte vara för mycket fukt och dagg. Om det inte går att så nu på hösten kommer vi att göra det direkt i vår. Vi hoppas på hjälp den naturliga vägen med tjälsprängningar i vinter vilket skulle göra banan gott.

Gräset på Bro Park kommer successivt att bli bättre och bättre. Vår plan är att dressa, så in nytt gräs och lufta med olika metoder på olika typer av djup. Då kommer den att bli riktig bra på sikt, avslutar Anders och Anders på Sportgräs.

 

Lotta Malmborg 

Är man intresserad att lära sig mer om skötsel av gräsbanor kan man gå in på www.sterf.org/se där man också kan läsa mer om den skandinaviska forskning som gjorts om skötsel och anläggning av sportgräsbanor. Sidan är mest inriktad på golf men går, enligt killarna på Sportgräs, att applicera även på galoppbanor.

 

Relaterade artiklar:

"Gräsbanan på Bro Park blir  bättre och bättre"

Fler nyheter, artiklar och bloggar

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer

DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar DSC_5594 copy-X2 Nimitz vinner SM för 2 åriga hästar

11 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Nimitz

I vår artikelserie har vi kommit till den yngste pristagaren som på gräsunderlaget har haft lekstuga med motståndarna under sin första säsong på banan. Han har verkligen imponerat på banan och fick också utmärkelsen "Årets 2-åring" 2023. Nu stundar snart en ny spännande säsong. Möt Nimitz! Läs mer