Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Square de Luynes Stockholm Cup 2019.jpg

Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Square De Luynes krossade motståndet i Stockholm Cup

22 september 2019

En häst på banan! Niels Petersens talang Square De Luynes lämnade sannerligen inte mycket över till konkurrenterna när han dominerade Stockholm Cup International (Gr 3) under Robert Havlin. Stall Power Girls fyraåring tog genast hand om ledningen och spårade sedan hela vägen över de 2 400 meterna. En makalös prestation som belönades med en miljon kronor.

Square De Luynes mål

Från mindre fördelaktiga bricka elva red Robert Havlin till från start och i ingången till första sväng kunde Square De Luynes ta hand om ledningen. Därefter följde Crowned Eagle (L Morris), Bokan (J Neuroth) och Gold Tyranny (P Gråberg). Manduro-sonen fick i princip bestämma i sitt eget tempo fram till upploppets början då Square De Luynes sökte sig ut ett par spår i banan.

Med 300 meter kvar till mål försökte främst de två svenskuppfödningarna Freestyler (S Karlsson) och Master Bloom (C Lopez) ta upp jakten på storfavoriten. Men Square De Luynes gick helt inte att stoppa den här söndagen. När fyraåringen skar mållinjen var det sju längder ner till närmaste konkurrent.

- Jag behövde helt ärligt inte jobba speciellt hårt idag. Jobbigast var nästan att pulla upp honom efter målgång. Han hade gärna sprungit ett par varv till, sade Robert Havlin, som menade att Square De Luynes håller internationell klass.

- Jag red ett Grupp 3-lopp på Newbury igår och han hade antagligen vunnit det loppet. Efter den här prestationen har kretsen bakom hästen nog inget annat val än att testa honom utanför Skandinavien.

Square De Luynes 3

Niels Petersen saknade nästan ord när han tog emot sin adept i vinnarcirkeln.

- Jag har haft många hästar genom åren och vi drömmer alltid om en riktig stjärna. Square De Luynes var riktigt bra idag och för första gången blev jag nästan mållös över upploppet, sade Niels.

Square De Luynes är tveklöst den bästa hästen vi har i Skandinavien, trots att han bara har gjort åtta starter i livet. Handicaptalet på 97 lär nog höjas några snäpp efter söndagens prestation.

- Jag säger inte emot när folk påstår att detta är det värsta vi har sett på en skandinavisk galoppbana. Square De Luynes är fortfarande oerfaren och ändå svarar han för en fantastisk prestation. Jag har startat så många hästar genom åren men förmodligen aldrig varit så nervös som idag. Nu ska det verkligen bli gott med ett glas champagne, fortsatte Niels.

Den franskfödde valacken ägs av Stall Power Girls. Majoriteten av tjejerna i ägargänget fanns så klart på plats för att fira segern i vinnarcirkeln.

- Vi är ett härligt gäng som gillar att äga häst tillsammans. Det här är en helt makalös upplevelse för oss.

Bakom vinnaren svarade Freestyler, som med ett handicaptal på 87 var den lägst rankade hästen i fältet, för en femstjärnig insats. Blott en hals bakom tvåan tog Master Bloom tredjeplatsen före Learn By Heart (De Oliveira) och Suspicious Mind (E Chaves).

Corinthia Knight fångade in fjolårsvinnaren

Fjolårsvinnaren Ambiance spårade länge i Clarion Sign Bro Park Championship (L). Men strax före mållinjen fick han se sig infångad av brittiske gästen Corinthia Knight, riden av Luke Morris och tränad av Archie Watson.

Corinthia Knight

Luke Morris placerade Corinthia Knight som femma i ett fält där Ambiance (P Gråberg) resolut tog över ledningen från innerspårets Prime Red (Nilsson Lindahl) i startrusningen. Ambiance ryckte vid upploppets början, skaffade sig ett par värdefulla längders övertag och i det läget hoppades nog många på en hemmaseger.

Både Corinthia Knight och Puds (S Kelly), som låg placerad som sexa runt svängen, tog emellertid upp jakten på den flyende ledaren över de avslutande 300 meterna. Ambiance kämpade på fint, men fick till slut se sig besegrad med Corinthia Knight.

- En trevlig häst som verkar tända till lite extra när han är på resande font. Vi fick ett riktigt bra lopp idag, sade Luke Morris, efter segern som var värd hela 500 000 kronor.

Corinthia Knight tog här sin elfte seger i 33:e starten. Den Ontoawinner & Partner-tränade Society Rock-sonen passerade samtidigt tre miljoner kronor i insprungna pengar.

Duca Di Como dansade hem Nickes Minne

Favoriten Duca Di Como såg fullständigt lysande ut när han lekte hem Listed-löpningen Tattersalls Nickes Minneslöpning (L). Med Elione Chaves tog Cathrine Erichsens adept genast hand om ledningen och spårade hela vägen över de 1 600 meterna.

Duca Di Como

Från bricka ett kunde Duca Di Como tämligen enkelt avvisa Another Batt (S Kelly) och Plata O Plomo (C Lopez) i kampen om spetspositionen. Redan i utgången av sista sväng var det enkelt att förutspå utgången. Elione Chaves satt nämligen med ett ton i tyglarna samtidigt som flera hästar bakom var fullt ridna.

Över de avslutande 300 meterna drygade den fyraårige Clodovil-sonen bara ut försprånget och dansade undan med fem överlägsna längder före fjolårsvinnaren Wonnemond (B Ganbat) och Red Hot Chili (M Rodiguez).

- En fantastisk häst som verkligen imponerade idag. Chaves behövde egentligen bara styra och såg inte alltför sliten ut. Duca Di Como ska helst inte gå i ledningen men när ingen annan är intresserad får han göra det själv. Vi har många möjliga uppgifter att välja mellan framöver, men föst åter vi hem och funderar vidare på saken, sade Cathrine Erichsen.

Duca Di Como ägs av Stall Como och kunde lägga goda 500 000 kronor till sitt vinstkonto.

Appelina höll för favorittrycket

Wido Neuroth-tränade Appelina spelades till tung favorit i stonas Lanwades Stud Stakes (L). Och visst infriade den sexåriga fuxan förväntningarna under Jan-Erik Neuroth, trots att brittiske gästen Maamora såg till att det blev en tuff match fram till mållinjen.

Appelina

Appelina kom iväg bra från start och tog positionen som trea strax utvändigt om ledande Seaside Song (C Lopez) och Maamora (D Egan). Den sistnämnde satte hård press på ledaren runt hela kurvan och en bit in på upploppet kunde Seaside Song inte svara längre.

För en kort stund såg det ut som att treåriga Maamora skulle ta hem segern, men Appelina visade bäst styrka över de sista 200 meterna och slog klorna i ledaren strax före mållinjen.

- Det blev ett tufft race idag. Jag var tvungen att gå utvändigt och det var hårt tempo hela vägen. Men Appelina kämpade som hon alltid gör, sade Jan-Erik Neuroth.

Wido Neuroth var minst lika nöjd som sin son.

- I och med att Seaside Song tog ledningen gjorde Jan-Erik rätt i att förlita sig på Appelinas stayeregenskaper och inte backa bak i fältet. Det kostade lite runt svängen, men Appelina fick en liten pust och sedan var det okej, konstaterade Wido.

Bente och Magne Jordanger i Stall Perlen äger Appelina, som är uppfödd i Danmark av Stutteri Hjortebo.

- Appelina är en häst som betyder mycket för oss. Hon var första avkomman efter Appel Au Maitre och vi vet att hon alltid gör sitt bästa. Det här blir hennes sista säsong och det känns bra att hon avslutar karriären på topp, sade Bente.

Old News betvingade Silent Night

Champagne Taittinger Svealandlöpning hade samlat fullt fält med femton tvååringar. Förstapriset på 300 000 kronor gick till brittiske gästen Old News, som tillsammans med Shane Kelly slog av en tapper Silent Night i slutvinjetten. Richard Hughes tränar hingsten.

Old News

Old News hittade en bra position som sexa samtidigt som landskamraten Mitty’s Smile (L Morris) klev fram till spets före Outragusanddangerus (P Gråberg) och Silent Night (C Lopez).

Vid upploppets början slog Outragusanddangerus klorna i ledaren, samtidigt som Silent Night fick luckan och gick till attack. Båda blev dock ganska snart uppvaktade av Old News, som närmade sig bakifrån med långa språng. Silent Night bet ifrån sig riktigt bra, men tvingades till slut kapitulera mot Old News, som avgjorde med en hals.

- Old News såg väldigt avslappnad ut idag och de sista 200 meterna kändes som en evighet. Annars är det en väldigt lugn och fin häst som är lätt att resa med, sade Richard Hughes, som tränar Dutch Art-sonen åt The Queens.

Enkelt för Baltic Eagle i kraftprovet

Wido och Jan-Erik Neuroth inledde tävlingarna med Baltic Eagle i kraftprovet Bro Park Festival Handicap. Med toppvikten 62 kilo i sadeln lät fuxen konkurrenterna göra grovjobbet, men över de sista 300 meterna var det inget snack om vem som var starkast.

Baltic Eagle

Persian Wave (M Holmberg) tog genast hand om ledningen och fick ganska snart följe av Carolingian (U Holmquist). Baltic Eagle tog det lite lugnare i huvudklungan en bra bit bakom ledarhästarna. Det var först genom sista sväng som Adlerflug-sonen började plocka in ledarnas försprång.

Med 400 meter kvar var Baltic Eagle uppe i front. Mr Suarez (D Swift) gjorde ett litet försök att hänga på, men fick ganska snart rikta in sig på att försvara andraplatsen.

- Baltic Eagle har svarat för många fina prestationer. På Bro Park ifjol fick han ett felaktigt upplägg och jag bedömer att han är en bättre häst i år. Som en avkomma till Adlerflug ska han normalt förbättra sig med åren, sade Wido Neuroth.

Baltic Eagle ägs av JS Racing och tog årets andra seger i femte försöket.

Manassas rundade fältet

Efter flera fina placeringar tidigare i år fick Julian McLaren-tränade Manassas in en snygg fullträff i Turf Mile Final, som namnet antyder en uppgörelse över 1 600 meter. Elione Chaves red fuxen som i princip rundande hela fältet över de avslutande 800 meterna.

Manassas

Elione Chaves gav Manassas en lugn inledning, samtidigt som Tigerwolf (C Lopez) resolut tog hand om taktpinnen före Dutch Heart (A Wallace) och Luisette Hill (M Smith). Den sistnämnde tog över kommandot med 300 meter kvar, men nu närmade sig flera hästar bakifrån.

Grimeford Lane (K Ingolfsland) kom starkt ute i spåren, men ännu vassare avslutade Manassas, som säkrade årets första seger värd 125 000 kronor med en hals.

- Jag har alltid vetat att Manassas har stor talang och det betyder så klart massor att få vinna en dag som idag. I förra starten var han inte långt slagen av Freestyler och Master Bloom och de valde Stockholm Cup idag. Vi får se om Manassas kan bli så bra att han kan ställa upp i Cupen nästa år, sade Julian McLaren om fuxen som ägs av Peter Strandberg och är uppfödd av Rävdansens Stuteri.

Martini skrällde i guld

Café Brasco Guldhandicap fick en lite överraskande vinnare i form av Martini från Tobias Hellgrens stall i Mellerud. Med Anna Pilroth i sadeln var sexåringen med i den främre träffen från start och hade inga problem att avvisa gott avslutande Varlo i slutvinjetten.

Martini

Shantou (Hagelind Holm) öppnade starkast från startspåret närmast railen, men fick ganska snart sällskap av såväl Martini som Free Zone (L Arnshed). Shantou tvingades sträcka vapen mitt på upploppsrakan. Martini hade emellertid gott om fartresurser kvar och även om Varlo (E Chaves) kom starkt långt ut i banan var Eishin Dunkirk-sonens andra fullträff i år aldrig i fara.

- Idag hade jag faktiskt ingen taktik på förhand utan det fick lösa sig under vägen. När Martini väl inser att det biter så fortsätter han gärna, sade Anna Pilroth om Maria Källberg-uppfödningen.

Tobias Hellgren äger själv fuxvalacken.

- En helt otrolig häst som gått från handicap 60 till att vinna Guld på Cupdagen. Han gillar kort distans på gräs, men viktigast av allt är att hålla honom glad, sade en nöjd tränare.

Dansk seger i Prix de l’ARK

Femton amatörekipage gjorde upp i prestigefyllda Prix de l’ARK. Danska Thea Hildebrandt gav Final Experiment en väl avvägd ritt över de 2 100 meterna och den Helle Christensen-tränade femåringen svarade med att sätta klorna i en offensivt riden Callac över de sista 200 meterna.

Final Experiment

Från en position som sjua tog Final Experiment upp jakten på spetsduon Melissa Jordan (Jessica Wadst) och Callac (Elliot Öhgren) i utgången av sista sväng. Callac gjorde vad han kunde för att försvara sig, men hade inte speciellt mycket att sätta emot när Final Experiment kom flygande lite längre ut i banan.

Thea Hildebrandt läser psykologi till vardags och rider ut för såväl Sören Jensen som Helle Christensen. Detta var hennes andra seger i blott fjärde ritten.

- Det känns otroligt roligt att få rida och vinna på så här stora dagar. Loppet gick precis som jag hade planerat och Final Experiment hittade en bra position i fältet, sade Thea.

Stald Isak och Helle Christensen köpte Final Experiment från Niels Petersens stall för ett par år sedan.

- En riktigt fin häst som vi är riktigt nöjda med. Och Thea är en positiv tjej som gör allt för hästen, sade Helle.

Tyvärr inträffade en otäck incident när Johanna Grekula föll av Roman Princess strax efter målgång. Ambulanshelikopter och sjukvårdspersonal var snabbt på plats, som förde Johanna till lasarett för vidare vård.

Sökte med ljus och lykta

Herbert Sachs Memorial blev riktigt rafflande med flera positionsväxlingar. El Abandonado såg ut att ha segern som i en liten ask när Leo Kalejs och Alan Wallace dök upp ”från ingenstans” och spurtade hem segern strax före mållinjen. German Barrameda Alzola tränar irlandsimporten.

Leo Kalejs

Alan Wallace gav Leo Kalejs en avvaktande inledning och fyraåringen var rejält inbakad i fältet när I And I (J Neuroth) och Zahara (De Paiva) tog över ledningen från innerspårets The Kid (J Janetzky) i ingången till sista sväng. Vid upploppets början aviserade ett flertal hästar sitt intresse från kön och Alan Wallace fick verkligen sökta med ljus och lykta efter en fri lucka.

Först vid 200 meters-pålen såg Red Jazz-sonen dagens ljus, varpå han fyrade av spurtkrutet och verkligen flög förbi El Abandonado (G Solis.

- Leo Kalejs har superbra form just nu, konstaterade en påtagligt rörd German Barrameda Alzola efter hästens fjärde seger i år.

Double Cash avslutade dagen

Söndagens tävlingar avslutades med en Silverhandicap över 1 400 meter. Även här var det en spurtstark häst som gjorde sig gällande. Patrick Wahl-tränade Double Cash bidade länge sin tid i kön tillsammans med Andreas Tapia Dalbark och svepte sedan förbi konkurrenterna över de avslutande 300 meterna.

Double Cash

Double Cash låg placerad sist i huvudklungan där Screwbox Carlras (J Neuroth) och Silky Road (A Pilroth) länge trätte om spetspositionen. Silky Road kopplade greppet vid upploppets början och skaffade sig ett litet övertag till det resterande fältet. Men när Andreas Tapia Dalbark väl fått ut Double Cash i ett fritt spår ökade Motivator-sonen raskt farten och accelererade enkelt förbi.

- Vi har alltid trott på den här hästen men det är först nu han hittat självförtroendet och börjar visa vad han kan, sade Patrick Wahl om fuxen, som ägs av Stall Tjäder.

- SO

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg Duca Di Como wins the ITM Spring Mile 2020.jpg

Söndagens tävlingsdag på Jägersro är den första för året i Malmö. Säsongen rivstartar med listedlöpningen Irish Thoroughbred Marketing Spring Mile och på Galoppappen har vi samlat presentationer av starthästarna. Läs mer

ITM Spring Mile 2023 ITM Spring Mile 2023

16 april 2024 | Nyhet

Premiär för Veckosvepet

Lagom till att galoppsäsongen startar presenterar vi en liten nyhet på hemsidan. Under rubriken “veckosvepet” ger vi dig de kommande tävlingsdagarna runt om i Skandinavien tillsammans med korta notiser från när och fjärran. Veckosvepet publiceras varje tisdag. Läs mer

Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad Mohaymin och Andreas Tapia Dalbark efter segern i Wathba Stallions Cup 2023 redigerad

15 mars 2024 | Nyhet

Så övervintrar Mohaymin

Årets arabiska fullblod heter Mohaymin och hans tränare Annelie Eriksson var strålande glad efter utmärkelsen: "Det kändes superbra. Jag känner mig väldigt nöjd – segrar och utmärkelser är ofta bara en pinne på vägen. Jag är sällan nöjd, men nu är jag det och det är lite av en ny känsla." Läs mer