Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!
I Sverige tävlar engelska fullblod och arabiska fullblod. Vanligast är de engelska fullbloden och idag finns ungefär 700 engelska fullblod i träning i Sverige.
Under Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni kommer det avgöras 4 lopp för engelska fullblod och 1 lopp med arabiska fullblod.
Dessutom finns ponnygalopp där barn och ungdomar tävlar och då kan ponnyer av alla raser vara med. Ponnyloppen på Gärdet brukar vara ett uppskattat inslag bland publiken.
De färgrika hästägardresserna är en viktig del av galoppsporten. Alla hästägaren har nämligen egen tävlingsdress som jockeyn rider i. Som ägare får du välja mellan olika mönster och färger och alla dressar är unika.
I Sverige tävlar galopphästarna på dirttrack, ett slags sandunderlag samt under sommarhalvåret tävlas på det på gräs.
Under Nationaldagsgaloppen anordnas en tillfällig gräsbana på Gärdetsfältet i centrala Stockholm. Dessutom bygger man upp stall för hästarna och läktare för publiken.
Några vanliga galoppdistanser i Sverige är 1200 meter, även kallat sprint, 1600 meter, medeldistans samt 2400 meter, lång- eller stayerdistans. På Nationaldagsgaloppen är distanserna 1 500 meter och 2 750 meter.
Inom galoppen använder man startboxar för att hästarna ska komma iväg samtidigt. Hästarna går in i startboxarna sida vid sida i nummerordning och när startern trycker på en knapp så öppnas grindarna och loppet kan börja.
Startboxarna kan flyttas runt på banan beroende på vilken distans loppet är. På Gärdet finns i vanliga fall ingen startbox utan den transporteras från galoppbanan Bro Park utanför Stockholm.
Vikt är en viktig faktor inom galoppsporten och det är förbestämt vilken vikt en häst ska bära i loppet beroende på loppets typ och/eller vad för handicaptal hästen har.
Vilken det handlar om ser du i programbladet som du får när du besöker en galoppbana. Vikten är jockeyn med all utrustning samt sadeln.
Jockeyn väger sig med kläder, säkerhetsväst och sadel och skulle jockeyn vara för lätt kan man addera en vojlock med bly som ligger under hästens sadel.
Jockeyn väger sig alltid både innan och efter loppet och skulle jockeyn väga in med för låg vikt efter ett lopp diskvalificeras hästen.
Handicaptal är en ranking som visar hur bra hästen är.
Alla hästar som tävlat minst tre gånger eller vunnit ett lopp har ett handicaptal. Talet baseras på hästens prestationer och justeras efter varje lopp.
Talet uppges i kilogram och är från 40 upp till 100 och ju bättre hästarna är desto högre tal.
Inom galoppen finns något som heter handicaplopp. Det innebär att hästar med olika handicaptal kan mötas och man jämnar ut skillnaderna genom att hästarna bär olika vikt. En häst med lägre handicaptal bär lägre vikt än de med ett högt handicaptal.
När hästarna gått i mål granskar måldomaren loppet för att se vilket ekipage som var först över mållinjen.
Innan vinnaren utses ska jockeyn vägas in med kläder och sadel och skulle jockeyn ha tappat mer än 0,5 kilo så diskvalificeras hästen. Domarna granskar även loppet för att säkerställa att det inte har skett några störningar.
Förstapriset i galopplopp i Sverige kan variera alltifrån 20 000 kronor till 1,2 miljoner kronor. Priset går till ägaren av hästen och jockeyn har ett fast arvode samt bonus för segrar.
Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.
Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.
Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.
TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.
Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.
Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.
Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.
TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.
Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!
Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.
Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.
Nationaldagsgaloppen har blivit en kär tradition för många. Den 6 juni packar stockholmarna sina picknickkorgar, sätter på sig finhattarna och vallfärdar ut till Gärdet för att se hästar och deras modiga jockeys göra upp om segern. Vi har bett årets konferencier, galopprofilen Anna Thelander, dela med sig av tre minnen från tidigare år.