Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp

Expertens snabbguide: Så funkar trav, galopp och monté

Den 6 juni intar galoppstjärnorna Gärdet för Nationaldagsgaloppen. Men förutom galoppsport kan du njuta av både trav och monté. Men vad skiljer egentligen de tre sporterna åt? Vi tog hjälp av travtränaren och experten Preben Sövik för att få veta mer!

För dig som befinner dig i Stockholm den 6 juni är ett hett tips att bege dig till Gärdet i centrala Stockholm för att njuta av publiksuccén Nationaldagsgaloppen.

Ladugårdsgärdet, som annars är ett populärt promenadstråk, förvandlas till en galopparena för en dag.

Men det blir inte bara galoppsport – under dagen kommer du kunna se två montélopp och även speedrace för gotlandsruss när Svensk Travsport gästar tävlingarna. För ett ovant öga är det kanske svårt att skilja de tre sporterna åt. Travtränaren Preben Sövik har stenkoll och guidar oss bland både olikheter och likheter.

Foto: Privat
Preben Sövik

Travtränaren Preben Sövik har koll på trav, galopp och monté.

Gångarterna

– Skritt, trav och galopp är hästens gångarter. Skritt är den långsammaste gångarten, trav är lite snabbare och galoppen är snabbast. Sedan finns det raser som till exempel islandshästar som även kan tölt och passgång.

– I ett travlopp gäller det att hästen inte galopperar utan travar. Hästen får som mest galoppera vid två tillfällen och då enbart en kort sträcka och aldrig över mållinjen. Får ekipaget för lång galopp, vinner fördel av det eller om det händer under loppets sista 100 meter blir de diskvalificerade.

– Montén är som ett travlopp så även här tävlar hästarna i gångarten trav. Skillnaden är att ryttaren sitter på hästens rygg istället för i en sulky. I ett montélopp gäller samma regler som ett travlopp när det handlar om gångarterna.

– Inom galoppen så tävlar hästarna i gångarten galopp. Den genomsnittliga galopphästen väger kring 450 kilo och när de tävlar kommer de upp i hastigheter på över 60 kilometer i timmen. Om en häst når mållinjen mer än 20 sekunder efter vinnaren så blir den distanserad i loppet.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
Trav på Nationaldagsgaloppen 220606MOF-BLO01320

Under Nationaldagsgaloppen kommer travsporten visa upp sig för publiken. Här en bild från tidigare år när travsporten gästade tävlingarna på Gärdet. I år blir det ingen dubbelsulky utan istället bjuder gotlandsrussen på ett spännande speedrace!

Jockeyn/kusken/ryttaren

– Travkusken är den som styr hästen och gör de taktiska valen i loppet. Kusken ser till att hålla hästen i rätt gångart och försöker ta de bästa besluten för att ekipaget ska vinna loppet. Detsamma gäller för jockeyn/ryttaren – det gäller att planera loppet och lägga upp en strategi för att få bästa möjliga placering.

– Inom galoppen och även monté måste jockeyn hålla en viss vikt – inom montén måste ryttaren inklusive utrustning väga minst 65 kilo. Som kusk kan du väga allt mellan himmel och jord.

Foto: TR Media
Nöjd Örjan Kihlström

Travkusken Örjan Kihlström är en av de främsta kuskarna i Sverige.

Snabbaste sporten

– Det är galoppen som är snabbast – den går ungefär 10 kilometer snabbare än trav. Sedan har travhästarna blivit snabbare de senaste åren. Jag har testat att rida galopphästar i träning och det känns verkligen att det går fortare.

Mest fysiskt krävande

– Att vara galoppjockey är mer fysiskt krävande än att vara montéryttare och travkusk. Som jockey måste du vara mer vältränad och hålla en viss fysik och vikt.

Foto: Magnus Östh/Svensk Galopp
NDG  220606MOF-BMO02714

Under Nationaldagsgaloppen kommer publiken kunna njuta av galopp, trav och monté.

Största loppen

– Vilken som är travets största stjärna i Sverige visar sig när sportens mest prestigefulla lopp, Elitloppet, avgörs på Solvalla nu i maj. Där väntar fem miljoner kronor till vinnaren. Även den häst som vinner det franska storloppet Prix d'Amérique i januari visar att den är bäst.

– Inom galoppen här i Sverige är Svenskt Derby i juli på Jägersro det som många anser att det största man kan vinna. Med hela 2 490 000 kronor i total prissumma. Kikar vi på lopp utomlands så finns till exempel Dubai World Cup med hisnande 75,6 miljoner kronor i förstapris.

– Montésportens mecka är Frankrike och där avgörs världens största montélopp Prix de Cornulier med nästan 8 miljoner kronor till vinnaren. I Sverige har vi loppen Montéeliten på Solvalla och Åby Nordic Monté Trophy på Åbytravet. Det som är kul att nämna är Bergsåkers travbana, i Sundsvall, som arrangerar en hel tävlingsdag med bara montélopp.

Bästa tvåbenta stjärnorna

– De svenska travkuskarna Björn Goop och Örjan Kihlström vinner över hela världen. Det jag märker är att de svenska kuskarna har mycket lättare att anpassa sig när de ska tävla på utländska banor, om vi jämför med amerikanarna och fransmännen.

– Inom galoppen är Per-Anders Gråberg Sveriges just nu absolut mest framgångsrikaste jockey – han var faktiskt den första svensken att rida i Dubai World Cup. Det som är kul att nämna är att Gråberg red även montélopp när montén kom till Sverige.

– Och inom montésporten i Sverige är Jonathan Carre och Sofia Adolfsson bäst i år med flest segrar just nu.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Per-Anders Gråberg DSC_8561.jpeg

Per-Anders Gråberg skördar stora framgångar som jockey och är bäst i Sverige just nu.

Hästarna man tävlar med

– Inom travet och montén så är det varmblod och kallblod och inom galopp använder man sig av engelska fullblod och arabiska fullblod.

– Det man kan se på travhästarnas exteriör är att de blivit mer “lika” fullblod senaste årtiondena – detta för att vi vill ha snabbare hästar även inom travet.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_5283

Hästen Zack Bris och ryttare Nathalie Blom vinner montéloppet 2023 på Nationaldagsgaloppen. Inom monté måste ryttaren inklusive utrustning väga minst 65 kilo.

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Mer om Nationaldagsgaloppen 2024

Nationaldagsgaloppen arrangeras 6 juni i år på Ladugårdsgärdet i centrala Stockholm.

Tävlingarna lockar tusentals besökare och är helt gratis.

Förutom galopp bjuds det på musik, god mat och dryck, barnområde, en uppskattad hattparad med bland annat Match your dog och en kändisjury.

TV4 sänder live mellan kl. 12.00 - 14.30. På atg.se kan du se alla officiella lopp.

Vill du ha senaste nytt om Nationaldagsgaloppen? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer om Nationaldagsgaloppen

Nationaldagsgaloppen

Nyfiken på galoppen? Här är sportens viktigaste grunder

Nationaldagsgaloppen

Är du fascinerad av galoppsporten och vill veta mer? Då är Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni något du inte får missa. Festen är gratis och lockar varje år 50 000 besökare. Här guidar vi dig så du har koll på läget inför ditt första besök!

Läs mer
Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

10 saker du inte visste om galopp

Nationaldagsgaloppen MOF190606-101494.jpeg

Galoppen är en sport som fängslar miljoner människor runt om i världen. Men visste du att en galopphäst kan ha flera hundra ägare? Och att det i Sverige anordnas en gratis galoppfest den 6 juni varje år i centrala Stockholm? Här är 10 spännande saker som inte alla känner till om galoppen.

Läs mer
Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

Hästvälfärden är viktig på Nationaldagsgaloppen

Nationaldagsgaloppen DSC_6728.jpeg

På Nationaldagsgaloppen bjuds det på spännande lopp mitt i centrala Stockholm – men det många inte vet är att hästarnas välfärd ligger i fokus.

Läs mer
NDG jämförelse.jpg

Bildspel: Gärdets förvandling från en stillsam oas till en gungande folkfest

NDG jämförelse.jpg

På Gärdet samlas över 50.000 människor varje år den 6 juni för att fira Sveriges nationaldag. Här ser ni förvandlingen från promenadstråk tidig vår till folkfesten Nationaldagsgaloppen i början av juni.

Läs mer
DSC07756

Välkommen in i galoppsporten

DSC07756

Du behöver inte kunna rida eller träna galopphästar för att engagera dig i galoppsporten. Du kan bli hästägare eller uppfödare, funktionär på våra tävlingar, hjälpa till i ett stall eller nöja dig med att komma på våra tävlingsdagar. Hos oss finns plats för alla, oavsett vad du är intresserad av. Här är några tips på hur du kan lära dig mer om galoppsporten.

Läs mer
Anna Thelander

3 härliga ögonblick från Nationaldagsgaloppen

Anna Thelander

Nationaldagsgaloppen har blivit en kär tradition för många. Den 6 juni packar stockholmarna sina picknickkorgar, sätter på sig finhattarna och vallfärdar ut till Gärdet för att se hästar och deras modiga jockeys göra upp om segern. Vi har bett årets konferencier, galopprofilen Anna Thelander, dela med sig av tre minnen från tidigare år.

Läs mer