Stockholm Cup International (Gr.3) är den största av de tio löpningar som avgörs under Stockholm Cup-dagen på Bro Park i september. Läs om dagens alla lopp!
Stockholm Cup International kallas i folkmun bara för “Cupen” och är Sveriges främsta löpning. Den lockar Skandinaviens största stayerstjärnor och ibland även internationella gäster.
Att löpningen rids över den klassiska distansen 2400 meter gör att publiken kan hoppas på att en av säsongens bästa treåringar prövar lyckan mot den äldre eliten. Varför inte en derbysegrare eller två? Treåringarna bär 56 kilo medan de äldre bär 59 kilo vilket är väldigt förmånligt för de yngre hästarna. Den senaste treåringen som segrade var Väsby Häst AB:s Hard One To Please, tränad av Annike Bye Hansen i Norge. Man kan notera att även stoet Dorcia och Mr Eubanks var tre år vid sina segrar i "Cupen".
En bra dag rids Stockholm Cup International (Gr.3) på strax under två och en halv minut. Bro Parks gräsbana bjuder på rättvisa förutsättningar och ägaren till segraren kan börja drömma om större löpningar på kontinenten - segrar man i Cupen räcker man även utomlands!
Lanwades Stud Stakes är Cupdagens främsta löpning för ston och här samlas den skandinaviska stoeliten. Att löpningen har Listed-status innebär att segraren här får rätten att i framtida auktionskataloger skriva sitt namn med fetstil, vilket på engelska kallas Black Type. Att ett sto har Black Type-status höjer hennes avelsvärde betydligt och gör även att hennes framtida avkommor får ett högre värde.
Löpningen lockar ofta gäster från England, men historien visar att det oftast är ekipage från Sverige och Norge som gör upp om segern.
Lanwades Stud, som sponsrar loppet med en fribetäckning till segrande stoets ägare, ligger i Newmarket och drivs av Kirsten Rausing, en av kapplöpningsvärldens stora eldsjälar.
Svealandlöpning har tillhört Sveriges viktigaste tvåårslöpningar sedan 1926. Löpningen reds tidigare över 1200 meter, men det är nu ändrat till 1400 meter. Löpningen är öppen för alla tvååringar oavsett uppfödarstatus vilket innebär att den höga prissumman ibland lockar till sig gäster från utlandet.
Det är närmast en självklarhet att deltagarna i Svealandlöpning kommer att låta tala om sig även som treåringar och äldre. Spara programmet och följ dina favoriter i framtiden!
Svenskuppfödda Nicke är en av de framgångsrikaste hästarna i Sveriges kapplöpningshistoria. John Huber tränade fuxen Nicke som var oerhört populär och röstades fram som Årets Häst, och vann även Stockholm Cup, 1978, 1980 och 1984. Han har namngivit Nickes Minneslöpning som har ridits sedan 1988 och alltid över distansen 1600 meter dirttrack.
På våren rider man Pramms Memorial (L) som är Jägersros största löpning för äldre hästar. Motsvarigheten på Bro Park är alltså Nickes Minneslöpning och man skall absolut inte tro att löpningen rids i skuggan av “Cupen”. Tvärtom är Nickes snarare att betrakta som “Cupen” för dirttrackhästar. Cupen rids över 2400 meter gräs och det är helt enkelt så att löpningarna vänder sig till olika hästar.
1600 meter dirttrack innebär att hästarna går nära max i princip hela tiden, det är sällan det finns tid för vila och det är sällan vi ser att taktiken avgör. Bästa hästen tar hem det!
De flesta storloppsdagar inom galoppen innehåller en rafflande uppgörelse för sprintereliten. Bro Park Sprint Championship instiftades redan 1924 som Ulriksdallöpning, då över 1100 meter gräs. Nu är det 1200 meter gräs som gäller och det krävs normalt att man gör det på en minut och tio sekunder om man vill ha med segerstriden att göra. Här går det undan!
Den här löpningen har ridits i olika skepnader sedan 1890 då Clarence von Rosen segrade på sin egen Rigoletto. Då tävlade man på Ladugårdsgärde, men löpningen har ridits på Ulriksdal, Strömsholm, Jägersro, Täby Galopp, Blommeröd och Bro Park. I begynnelsen var löpningen för det mesta förbehållen officerare, men idag är den öppen för alla jockeyer och amatörryttare.
Det här är helt klart Sveriges mest kända steeplechaselöpning. I en steeplechase rider man över fasta hinder och det är den äldsta formen av kapplöpning.
Löpningen kallas i folkmun för “Kungens Kanna” och det kungliga priset återkom 1996 på initiativ av Hans Majestät Konungen själv. Priset delas ut till ryttaren, ofta ur någon av kungligheternas hand.
“Drottningens” hette från början Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessans Pris och reds första gången 1890. Första segraren var svensk galoppsports store välgörare Clarence von Rosen som segrade med sin Rigoletto. Samme Rigoletto segrade samma dag i Hans Majestäts Konungens Pris. Den bedriften lär vi inte få se idag, men helt klart är att Skandinaviens främsta hästar över häckar kommer att mötas.
Häckarna är lägre är de högre hinder man använder i en steeplechase, men det gör också att farten blir högre och att mjölksyran snabbt blir utslagsgivande..
Den mest prestigefyllda löpningen i världen för äldre hästar är Prix de l’Arc de Triomphe. Den rids i Paris i oktober och sedan 1980 har den en pendang i Sverige. Den kvicktänkte VD:n på Täby Galopp, Bernt Tollebäck skapade en löpning för Sveriges bästa amatörer på Sveriges främsta kapplöpningsdag. Amatörryttarklubben i Sverige förkortas nämligen ARK.
Under dagen avgörs också en Guldhandicap över 1600 meter på gräsbanan och Herbert Sachs Memorial över 2100 meter på gräsbanan.