På den här sidan finns information för utländska ryttare som har för avsikt att tävla i Sverige eller stanna i Sverige under en längre period.
Om du som tränare vill startanmäla med en utländsk jockey behöver du vara ute i god tid. Ryttaren behöver läggas in i systemet och antal lopp och segrar ska registreras. Dessutom behöver vi en clearance från licenslandet.
En utländsk ryttare måste ha giltig licens i hemlandet och han eller hon får inte vara avstängd. En utländsk ryttare får tävla med ett annat lands licens i max 30 dagar.
Vi rekommenderar att du säkerställer att ryttaren kan Svensk Galopps reglementen och rutiner. Regler för spöanvändning, utrustning, säkerhetsväst och in- och utvägning kan skilja sig från andra länder. De flesta utländska ryttare är ovana vid att behöva väga ut till flera lopp på samma gång. I vissa länder är det tränaren som står för sadelgjordar och sadelunderlägg.
Jockeys får inte ha spelbolagsreklam på ridbyxorna. De får dock ha annan reklam på ridbyxorna om den har godkänts i licenslandet.
Den som vill arbeta i Sverige måste ha ett arbetstillstånd. Tillståndet ska vara klart och infört i passet före inresan i Sverige. Nordiska medborgare, EU/EES-medborgare och schweiziska medborgare behöver inte söka arbetstillstånd.
Ryttaren ska kunna uppvisa clearance från det land där han eller hon har eller senast hade licens. Han eller hon kan under 30 dagar rida på sitt hemlands licens förutsatt att den fortfarande är giltig och ryttaren har tillstånd att arbeta i Sverige.
Ryttare som avser att stanna i Sverige ska omedelbart ansöka om F-skatt. När ryttaren skickar in bevis om F-skatt till Svensk Galopp kan faktureringen göras via Svensk Galopp.
Ryttaren bör snarast ansöka om svensk licens och skicka in ett läkarintyg.
Observera att de som stannar i Sverige en begränsad tid inte har samma rätt till sociala förmåner som de som är permanent bosatta här. Det är viktigt att ta reda på vilket försäkringsskydd som gäller. Läs mer på sidan om försäkring.
På Försäkringskassans hemsida kan du läsa mer om att flytta till Sverige.
På Skatteverkets hemsida finns information om F-skatt.
© Svensk Galopp 2025
svenskgalopp.se