Bli träckare

Personen som leder hästen före och efter start kallas för träckare. På den här sidan kan du läsa om en träckares arbetsuppgifter och hur du går tillväga för att bli träckare.

Den som leder hästen i ledvolten brukar kallas för träckare. Träckarens uppgift är också att göra i ordning hästen inför loppet och att tvätta, ge hästen vatten och sköta om hästen efter loppet.

Därför behövs träckare

Många tränare har flera hästar till start under en dag och det medför en hel del arbete utöver själva tävlingsmomentet. Hästen ska både förberedas inför loppet och tas omhand efteråt. Jockeyn ska informeras om ridorder och hästägare ska underhållas. Bland dessa åtaganden ska tränaren även hinna med att kontrollera att sadeln har rätt vikt och att dopningsprovtagningen går rätt till.

Meningen är att stallpersonalen som är anställd hos de olika tränarna ska avlasta och sköta en del av uppgifterna kring tävlingen. Men ofta ligger tävlingarna utanför ordinarie arbetstid och många av de anställda rider själva i lopp.

De flesta tränare, inte minst de som kommer som gäster utifrån, vill ta in extra personal under tävlingsdagarna för att arbeta med det momentet som har med själva hästens förberedelser och omhändertagande att göra. Den personalen kallas för träckare.

En träckares arbetsuppgifter

De olika rutinerna skiljer sig åt mellan stallarna men generellt så kommer träckaren att komma till stallet vid avtalad tid för att borsta och snygga till hästen. Sedan kommer tränaren och/eller ställföreträdaren att komma med sadeln som jockeyn vägt ut med. Tillsammans med tränaren eller ställföreträdaren sadlas hästen upp. Träckaren leder sedan hästen till ledvolten. Träckaren leder runt hästen i ledvolten, eventuellt hjälper jockeyn upp i sadeln och tar med ekipaget ut på banan.

Efter loppet tar träckaren emot ekipaget på banan strax före öppningen. Vid seger går ekipaget in i vinnarcirkeln, annars till ordinarie avsadlingsplats. På vissa banor sadlas även tvåan och trean av på särskilt anvisad plats. När hästen sadlats av tar träckaren antingen tillbaka den till stallet eller eventuellt till dopningskontroll.

Efter loppet duschas hästen av och leds till den slutat att andas tungt. Ofta avslutas träckningen med att man smörjer lera på frambenen.

Många börjar som träckare

Kanske det inte känns som det mest glamourösa jobbet att vara träckare, men nästan alla har börjat med just detta, Inte minst våra idag mest kända jockeys! Arbetet är kul och spännande, dessutom så lär man känna många inom galoppen.

Så blir du träckare

Nästan alla tränare behöver träckare. Om du vill bli träckare kan du kontakta en tränare. Tränarnas kontaktuppgifter finns på Galoppappen. Även om du är mycket van vid hästar är det bra om du kan träcka tillsammans med en erfaren person några gånger.

Du kan också kontakta Svensk Galopp på info@svenskgalopp.se så hjälper vi dig att komma i kontakt med en tränare.

Fler sidor om att börja med galopp

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

Bli tränare

Tränare Jessica Long foto Elina Björklund.jpg

I Sverige finns två kategorier tränare: professionella tränare och amatörtränare. Här kan du läsa om vad en tränare gör och vad de olika licenstyperna innebär.

Läs mer
MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Bli hästägare

MOF200712-07822 (1) Magnus Östh.jpg

Att äga galopphäst är socialt, spännande och roligt. Är du intresserad av att köpa en galopphäst? Här hittar du information om hur du går tillväga för att bli hästägare inom galoppsporten.

Läs mer
Solbacka AHK_1150.jpg

Bli uppfödare

Solbacka AHK_1150.jpg

Det är givande att vara fullblodsuppfödare. På den här sidan kan du läsa om vad det innebär att föda upp en galopphäst och hur du går till väga för att börja med uppfödning.

Läs mer
Tävling Malva Elina Björklund.jpg

Bli jockey eller amatörryttare

Tävling Malva Elina Björklund.jpg

I lopp rids hästarna av professionella jockeys, jockeylärlingar eller amatörryttare. Här kan du läsa om vad de olika licenstyperna innebär och du går tillväga för att börja rida i galopplopp.

Läs mer
Träningsstall Jardby2.jpg

Bli hästskötare eller arbetsryttare

Träningsstall Jardby2.jpg

Att jobba som arbetsryttare innebär att du rider hästarna som tränas hos en galopptränare.

Läs mer
Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Bli funktionär

Vågrum 20181205-DSC_6943 Amie Karlsson.jpg

Det är många som ser till att allting fungerar under en tävlingsdag på galoppbanan. Här kan du läsa om vilka funktionärer som arbetar på en galopptävling och hur du går tillväga för att bli funktionär.

Läs mer