Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.
Det tävlas i galopp i ett hundratal länder över hela världen. I USA var den ända fram till 1960-talet den ledande åskådarsporten i publik räknat. Man fick faktiskt lägga ihop siffrorna för baseball, basketball och amerikansk fotboll att nå upp jämsides.
Det har tävlats sedan 1500-talet i England, som är galoppsportens hemland. Ungefär 2,5 miljoner personer besöker galopptävlingar i England per år, vilket bara överträffas av fotboll.
Man behöver nästan själv besöka något av de riktigt stora galopptävlingarna utomlands för att förstå den flärd och fest som inramar ett stort galoppevenemang.
I Europa är Storbritannien, Irland och Frankrike de största galoppländerna men det finns även galopp i många andra europeiska länder.
Det finns galoppsport i Danmark och i Norge. Danmarks huvudbana är Klampenborg som ligger strax utanför Köpenhamn. Men man tävlar även, i begränsad omfattning, på provinsbanorna Aalborg, Aarhus och Odense. I Norge tävlas det på Övrevoll utanför Oslo.
I Skandinavien har Sverige den största egna uppfödningen och Norge den minsta.
Länkar:
Storbritannien är det mest tongivande och ledande landet inom galoppsporten. Även om prispengarna har svårt att hänga med är det prestigemässigt ”finast” att vara framgångsrik i Storbritannien. Några av de stora galoppevenemangen är Epsom Derby, Royal Ascot, Grand National och Cheltenham Festival.
På Irland är galoppsport och fullblodsuppfödning av mycket stor nationell betydelse. Irländska galopphästar exporteras till hela världen. Om man räknar alla hästraser är hästbranschen Irlands största exportindustri.
Tillsammans med England och Irland är Frankrike Europas största galoppland. Det finns cirka 250 banor, allt från storbanor i Paris till pittoreska småbanor på landsbygden som bara tävlar en gång om året.
I många avseenden är USA världens största galoppland. Här föds det upp fler galopphästar än i något annat land. USA är det land som har både flest lopp och högst antal hästar.
Publikrekordet i USA är drygt 170 000 personer på Kentucky Derby-dagen på Churchill Downs.
Galoppsporten har mycket gamla anor i Sydamerika. Argentina är det största galopplandet i Sydamerika följt av Chile, Brasilien och Venuzuela.
Sydamerikanska hästar exporteras till många andra länder, främst USA.
Asien är den världsdel där galoppen växer snabbast. Japan har successivt växt fram som en ”stormakt”. Det största loppet är Japan Cup i november som lockar elithästar från hela världen.
Galoppsporten i Hong Kong är liten men högkvalitativ. Det finns två banor: Sha Tin och Happy Valley. I Hong Kong spelas det för ofantliga summor.
Schejkerna från framför allt Dubai satsar enorma summor på sitt galoppintresse och har blivit världens största och mäktigaste hästägare. Dessutom satsas det på att bygga upp galoppsporten i framförallt Dubai. Där finns Meydan, en av världens största galoppbanor, där Dubai World Cup rids. Dubai World Cup-dagen i mars samlar några av världens främsta hästar och jockeys.
Det är vanligt att svenska hästar tävlar på Meydan i Dubai under vintern.
Engelsmännen förde med sig galoppsporten till Afrika. I nästan alla före detta engelska kolonier finns organiserad galoppsport med Sydafrika i främsta ledet. Likaså har fransmännen fört galoppsporten till en del nordafrikanska länder, som Tunisien och Marocko.
Det finns inget land där galoppsporten är en nationalsport som i Australien. Galoppsporten är en viktig del av Australiens industri och uppfödningen är omfattande. Den största löpningen, tillika världens största handicap, är Melbourne Cup som rids den första tisdagen i november. Då stannar hela Australien.
I Nya Zeeland finns drygt 50 galoppbanor och man har en hög kvalitet på sin fullblodsuppfödning.