Guide till formraderna

Programmet och formraderna är en riktig guldgruva med massor av nyttig information. Här kan du läsa om hur du tolkar programmets formrader.

Informationen i programmet kan se rörig och svårtolkad ut i början, men när du väl lär dig vad de olika siffrorna och förkortningarna betyder är det inte så svårt.

Exemplen nedan utgår från programbladen som trycks inför varje tävlingsdag. Liknande information och förkortningar finns även i startlistorna på Galoppappen och ATG.se.

1: Information om loppet

På varje loppsida i programmet anges först huvudspelformen och loppets ordning i den spelformen. Därefter visas loppnummer och distans, underlag och starttid. Sedan nämns andra spelformer i loppet. Under detta syns bana och bankod, lopptyp och loppets namn.

I det grå fältet finns ytterligare information om loppet, exempelvis vilka hederspriser som delas ut. Därefter syns propositionen (villkoren för deltagande) i sin helhet med uppgift om vikt och eventuella viktlättnader för hästen. Under detta framgår den totala prissumman och därefter prissumma för varje placering.

Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_loppinformation.png

2: Information om hästen och ryttaren

I den första raden framgår hästens startnummer och hästens namn. Om hästen är född i ett annat land följs namnet av en suffix, t.ex. (GB) för Storbritannien och (DEN) för Danmark. Därefter finns hästens handicaptal och den vikt som hästen ska bära i loppet. Om hästen har sidoludd eller blinkers står det ett S eller B framför vikten. Raden avslutas med jockeyns namn. Har ryttaren viktlättnad och/eller övervikt framgår detta av uppgifter inom parentes efter ryttarens namn.

Den mindre texten förklarar hur gammal hästen är och vad den har för färg, kön och härstamning. Hästens uppfödare, ägare och tränare nämns.

Till höger kan du se hur många starter hästen har gjort under sitt liv och hur många segrar, andraplatser och tredjeplatser det resulterade i, samt prissumma. Under detta finns samma information för de två senaste åren.

Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_hastinformation.png

3: Formraderna

Hästens senaste starter visas i formraderna. Vanligtvis visas fem starter. Det senaste loppet är längst ner.

  1. Bana, datum och loppnummer
  2. Typ av lopp
  3. Distans, underlag och banförhållande
  4. Segertid
  5. Vinnare i löpningen och den vikt vinnaren bar
  6. Tvåa i löpningen och den vikt tvåan bar
  7. Hästens placering med avstånd i hästlängder från vinnaren
  8. Handicaptal inför loppet
  9. Vikt och eventuellt huvudlag
  10. Ryttare
  11. Utdelning hos ATG per satsad 10 kr (* = favorit på toton)
  12. Segerprisets storlek, i tusental
Galoppens_formrader_Plata_O_Plomo_2020_formrader.png

Exempel: I den senaste starten tävlade Plata O Plomo i Dubai. Datumet var den 27 februari och han startade i lopp 4. Det var en handicaplöpning över 1600 meter dirttrack och banförhållandet klassades som snabbt. Segertiden var 1 minut, 35 sekunder och 8 tiondelar. Vann gjorde Moqarrar som bar 53,5 kg. Tvåa var Captain Von Trapp som bar 54,5 kg. Plata O Plomo slutade 7:a och han var 12,5 längder bakom vinnaren. Hans handicaptal inför loppet var 93. Han bar 60 kg och hade blinkers. Carlos Lopez red. Oddset hos ATG var 4,57 och segerpriset var hela 753 000 kronor.

Fler sidor om galoppsporten

FMO160501-2110.jpg

Galoppsporten i Sverige

FMO160501-2110.jpg

I Sverige finns tre galoppbanor och vi arrangerar tävlingar nästan varje vecka. Ungefär 700 galopphästar finns i träning i Sverige. På den här sidan kan du läsa om den svenska galoppsporten.

Läs mer
Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppsport utomlands

Folkswood-R4 Meydan 2018 foto Amie Karlsson.jpg

Galoppen tillhör världens allra största sporter och det tävlas i galopp i samtliga världsdelar.

Läs mer
Major Calloway champ 4463.jpg

Hästen

Major Calloway champ 4463.jpg

Engelska fullblod och arabiska fullblod är de hästraser som tävlar i galoppsport i Sverige.

Läs mer
MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Yrken och roller

MOF200705-04109 Magnus Östh.jpg

Det finns många yrken och roller inom galoppsporten. Här kan du läsa om några av personerna som står bakom en galopphäst och se vilka olika alternativ det finns om du vill hålla på med galopp.

Läs mer
MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Utrustning

MOF200712-06610 Magnus Östh.jpg

Galopphästens och jockeyns utrustning är annorlunda än inom andra hästsporter. På den här sidan finns information om bland annat sadlar, viktvojlockar, blinkers, googles och tävlingsstövlar.

Läs mer
Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Handicap

Tävling Amatörlöp Elina Björklund.jpg

Hästens handicaptal är en officiell ranking som anger hur bra hästen är. På den här sidan kan du läsa om handicaptal och handicaplöpningar.

Läs mer
Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

Vikter

Vågrum Malin Holmberg foto Amie Karlsson.png

I galoppsporten är det reglerat vilken vikt jockeyerna ska rida med i loppet. På den här sidan kan du läsa om in- och utvägning, viktlättnader och vad som inkluderas i ridvikten.

Läs mer
Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

Lopptyper

Lopp 2 5159 på Göteborg Galopp.jpg

I galoppsporten tävlar vi i olika typer av löpningar. Vissa lopp är endast öppna för specifika hästar eller ryttare. Till vissa lopp måste man anmäla i väldigt god tid. På den här sidan reder vi ut djungeln av olika lopptyper, discipliner och sportgrenar inom galoppen.

Läs mer
DSC_6861.jpg

Distanser och banunderlag

DSC_6861.jpg

Inom galoppsporten tävlar vi på olika distanser och banunderlag. Vanligen ligger distanserna mellan 1000 meter och 2800 meter men det finns både kortare och längre lopp. I Sverige tävlar vi på underlagen gräs och dirttrack.

Läs mer
MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Så går en tävlingsdag till

MOF190606-109840 Magnus Östh.jpg

Här kan du läsa hur en vanlig tävlingsdag på galoppbanan går till.

Läs mer
FMO150630-10010695.jpg

Galoppordlista A-Ö

FMO150630-10010695.jpg

Galoppbegreppen är många och kanske inte alltid helt lätta att förstå. På den här sidan finns en ordlista med de vanligaste galopporden.

Läs mer
ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

Historia

ulriksdal 50 tal från mnotorvägen-Återställd.jpg

I Sverige har vi tävlat i galopp i över 200 år. På de här sidorna kan du läsa om galoppsportens historia i Malmö, Göteborg, Stockholm och Strömsholm.

Läs mer