Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Sportbloggen: Storloppspropositioner 2016

11 mars 2016

Storloppspropositionerna finns ute och övriga propositioner är klara. Det fordras dock ett omfattande registreringsarbete innan de kan publiceras. Som vanligt har synpunkterna varit många och ofta pekat i helt olika riktningar.

Allmänt:

Ett antal viktiga utgångspunkter har funnits inför arbetet med 2016 års propositioner

- Ett fortsatt vikande hästunderlag, trenden måste vändas under 2016. Även Norge och Danmark har samma problem
- En ”dynamisk” hästpopulation kräver påfyllning med förväntansfulla unghästar. Unga hästar blir äldre, vissa blir riktigt bra, många fler blir mindre bra. Tyvärr är tillskottet av unghästar alldeles för litet. Den egna uppfödningen har gått ner under många år och importen har minskat.
- Elithästar/nivån under elit är svag och det krävs starka incitament för att öka investeringar i uppfödning, import av unghästar och import av tävlingshästar.
Sammantaget kan man säga att vi har såväl ett kvalitetsproblem som ett kvantitetsproblem. Bakom detta finns naturligtvis bristen på kunder. Att öka antalet hästägare och bättre motivera de som finns blir en av våra största utmaningar.

 

Ändringar i storloppen

Den stora ändringen från i fjol är att vi i år har en ny bana att förhålla oss till. Utformningen av Bro Park har haft en viss betydelse för distanserna i storloppspropositionerna. Den första frågan var distanserna i Stockholm Stora Pris (Gr.3) och Breeders Trophy Classic. Skulle loppen ridas på originaldistansen 1950 meter så skulle startboxarna stå mitt i en sväng. Tankarna har därför gått mot att flytta distansen så lite som möjligt och säkerställa minsta möjliga inflytande från spårlottningen. 1800 meter och 2100 meter var de två möjligheter som fanns – båda 150 meter från originaldistansen. Till slut var det dock rätt enkelt att bestämma. Bro Park är en större bana i omkrets än Täby Galopp och därför kan man principiellt lägga lite till distanserna på Bro Park om man ska jämföra med lopp Täby Galopp över samma distans. Därför känns 1800 meter på Bro Park som mera identisk med 1950 meter än 2100 meter skulle göra.

Flera nya lopp ser dagens ljus – främst av allt Bro Classic som har tillkommit efter den skandinaviska galoppkonferensen i höst. Det är ett lopp för skandinaviskuppfödda 3-åringar över 2400 meter på Bro Parks gräs. Det finns fem klassiska lopp, Breeders Classic, samt det danska och det norska Derbyt att ta hänsyn till. Det är nästan omöjligt att inte krocka med något av dessa lopp. Valet föll slutligen på 24 augusti – för nära Norskt Derby för att delta i båda loppen, men troligen också det lopp bland de nämnda där det betyder minst. Placeringen av Bro Classic utvärderas efter säsongen.

Nytt är också 2-års loppet som rids på invigningen 19 juni – Future Stars. Ett annat nytt lopp år den 3200 meter långa handicappen på Stockholm Cup-dagen. Båda dessa lopp skall väl ses som det de är – experiment – det som fungerar bra tar vi med oss, är det mindre bra får vi gå tillbaka till skrivbordet.

Andra nyheter är till exempel också att Trials till Dianalöpning och Jockeyklubbens Jubileumslöpning i år är på 1400 meter och avrids på den första tävlingsdagen någonsin på Bro Park den 1 juni. Vill man ha längre tid fram till de första klassikerna eller en längre distans, finns det möjligheter både på Täby och Göteborg. Allt för att skapa lite mer spänning och lite alternativa vägar in till de klassiska loppen. Tidigare har man inte haft denna möjlighet och likheten mellan Trials och utfallet i storloppet har ofta varit stor. Nu finns möjligheten för att skapa mera spänning upp till de klassiska loppen.

 

Storloppen får injektion

Helt i linje med beslut i fjol får de största loppen en injektion. Det är den grupp som har lidit mest sedan 2012. Det har haft en negativ inverkan på importen av åringar från utlandet men ännu mer på importen av äldre tävlingshästar. Ibland har det gått att läsa att det finns för många storlopp, kommentarer som överraskande nog har kommit från tränarhåll. Saken är väl den att vi aldrig kan få för många lopp med stora pengar i?

Problemet är väl snarare att differentieringen har varit för dålig. Många lopp har varit likadana, det är något som det skall tas tag i. Det ska vara mycket större och mer lönsamt att vinna de stora loppen än de mellanstora. Vi måsta göra en differentiering här för att skapa prestige i våra största lopp och ställa upp tydliga mål för ägare, tränare och övriga intressenter. En differentiering som också i viss mån skall överföras till vardagsgaloppen. Ett silverhandicap måste inte ligga på samma prissumma varje tävlingsdag hela året. Mera om detta när finslipningen av de ordinära propositionerna ligger klar.

 

Satsning på ston

Propositioner har i huvudsak två syften. Att erbjuda ett bra löpningssystem för de hästar som finns tillgängliga i nuläget liksom att visa på en mer långsiktig viljeinriktning. Antalet ston som finns i träning och som är över genomsnittet är tyvärr väldigt få förnärvarande. Att bibehålla och få tillbaka tappade Listedlöpningar för ston känns väldigt viktigt. De fyra prioriterade storloppen för ston (3 på Bro och 1 på Jägersro) har höjts till 500 000 kr. Nivån under har höjts till 200 000, såväl handicapper som åldersviktslöpningar. Dessutom har vi kompletterat med ett antal 100 000 kr löpningar för ston (inte i storloppshäftet).

 

Preliminär Breeders proposition

Breeders propositionen 2018-2020 är också med i årets storloppshäfte men detta är en preliminär proposition som kan ändras under året. Breeders-systemet får analyseras och anpassas till den tid vi tror vi befinner oss i om 3-4 år. Annars är risken stor att det blir marginaliserat och därmed ointressant. Arbetet pågår med att hitta nya vägar och förhoppningsvis kan en ny proposition för kommande Breeders-serier publiceras i god tid innan fölen ska anmälas till november.

 

Övriga ändringar

Bland 2-års loppen märks främst att Svealandlöpning är tillbaka på gräs och tillbaka på Cup-dagen som i gamla dagar. Också här ser man en börjande differentiering. Vinterfavoriternas Pris, Svensk Kriterium och Skånelandlöpning är loppen som har högst värde rent ekonomisk och det känns helt logiskt. Breeders Juvenile har hamnat lite i baksätet och det är väl det fjärde 2-års loppet som man skulle önska var i klass med de tre nämnda, men propositionsskrivningen i detta lopp är lite mer statisk, som beskrivit innan.

Vad man också ändrat i år är att det finns några riktigt stora handicapper. Det är tveklöst en typ av lopp som det ofta kommer oerhört bra sport och spel ut av. En ytterligare utveckling på detta område skulle ge ännu fler hästar chansen för att tävla om stora pengarna framöver och det är något som kommer att utvecklas under 2017.

Som bekant inträffar en historisk händelse 2016, Bro Park öppnas. Löpningsprogrammet blir därför något annorlunda och begränsat. Vi utgår från att alla aktiva har full förståelse för den speciella situationen 2016. Dessutom ska ett komprimerat antal hinderlöpningar pressas in på Täby vilket påverkar antalet löpningar för vissa hästar. Belöningen hoppas vi kommer när Bro Park har öppnat.

Lycka till med storloppen 2016 – Galoppens År.

Dennis Madsen, sportchef och Bo Gillborg, utvecklingsansvarig.

 

 

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

I am a fighter 1
I am a fighter 1

Historien om I Am A Fighter är speciell. Den fyraåriga valacken har genomgått mer än vad de flesta hästar gör under en livstid. Trots flera nära döden-upplevelser har han visat en otrolig glöd och utvecklats till en älskad kämpe på både tävlingsbanan och i sin omgivning. Läs mer

Under det senaste decenniet har flera uppmärksammade fall av sexuella trakasserier och övergrepp skakat idrottsvärlden, både globalt och lokalt.  Nu genomförs en studie som bland annat undersöker riskfaktorer inom hästsporten.

Svensk Galopp deltar aktivt i projektet och uppmanar alla som är eller har varit involverade i galoppsporten och är över 16 år att delta. Vi uppmuntrar dig också att sprida länken vidare. 

Mer information och enkät finns på trygghest.com

Veckosvep 35 top
Veckosvep 35 top

I Sverige tävlas det på på Bro Park och Göteborg Galopp den här veckan. På Klampenborg är det “Ladies Day” med Dansk Oaks som huvudnummer. I veckans svep blickar vi även tillbaka på den norska Derbydagen och Grupp 1-loppen som ridits ute i den stora galoppvärlden. Läs mer