All otillåten medicinering klassas som dopning. På den här sidan finns information om anti-dopning, medicinering, karenstidslistor och behandlingsjournaler.
Dopning av häst är, enligt djurskyddslagen, behandlingar eller åtgärder som vid tävling eller träning kan medföra positiva eller negativa förändringar av hästens aktuella prestationsförmåga eller temperament.
I galoppsporten utgår vi ifrån att enbart friska hästar ska tävla. Det betyder att det i princip är nolltolerans mot läkemedel och andra behandlingar i samband med tävling, och träning som kan jämställas med tävling.
Varje år tar vi cirka 300 dopningsprov. Prover tas främst i samband med tävling, men även på hästar i träning. Lyckligtvis är det väldigt få prover som är positiva.
I Svensk Galopp finns ett tränaransvar som är strikt. Det innebär att tränaren alltid är ansvarig om hästen testar positivt för en otillåten substans. Det är upp till våra domstolar att bedöma om en häst fått i sig en otillåten substans genom en avsiktlig handling, oaktsamhet eller om det ligger utom tränarens kontroll, alternativt att tränaren inte kan visa hur det skett.
Läs mer i Skandinaviskt antidopningsreglemente.
Här hittar du listan med de karenstider som gäller för tävling, och med tävling jämställd träning, för vissa preparat, substanser, behandlingar och/eller andra särskilda åtgärder.
Observera att karenstiderna som anges är ett minimum. Om en substans hittas i ett dopningsprov från en häst är det ett positivt prov oavsett om substansen gavs till hästen utanför den angivna karenstiden.
Varje ny lista ersätter den närmast föregående.
Hästens tränare måste alltid föra en journal vid behandling av häst. Alla åtgärder som medför någon karenstid inför start ska dokumenteras.
Det är ur djurskyddssynpunkt viktigt att både tränaren och Svensk Galopp har tillgång till en god dokumentation av utförda åtgärder på våra hästar.
Svensk Galopp har tagit fram ett förslag till blankett. Det går bra att använda en annan blankett eller ett dataprogram, men du måste följa minimikraven enligt instruktionerna nedan.
Alla tränare ska se till att behandlingsjournal förs och att dessa journaler förvaras på ett säkert sätt i 12 månader efter senast införda anteckning.
Alla åtgärder som medför någon karenstid inför start (mer än 0 dagar) ska dokumenteras. Det kan vara tillförsel av medicin, akupunktur, blistring, ultraljudsbehandling etc. Åtgärderna ska dokumenteras i samband med behandling.
I behandlingsjournalen ska tränaren notera följande uppgifter: Datum, hästnamn, diagnos, medicinbenämning eller åtgärd, karenstid för start enligt Svensk Galopps karenstidslista, mängd medicin i förekommande fall, tillförselsätt och signering av ansvarig tränare eller skötare om uppgiften är delegerad samt i förekommande fall veterinär.
Från och med 2025 är det inte längre tillåtet att använda tungband vid tävling eller träning i Danmark.
Beslutet följer en rekommendation från Det Dyreetiske Råd och gäller alla ekipage som startar eller tränar i landet, oavsett nationalitet.
Utrustningreglementet har uppdaterats, du hittar det på sidan Regelverk.
Dokumentet med aktuella avgifter har nu uppdaterats inför säsongen 2025. De flesta avgifter är oförändrade, men vissa har höjts och några nya avgifter har tillkommit.
De nya avgifterna börjar gälla den 1 april 2025.
Den skandinaviska reglementskommittén har nu fastställt det gemensamma reglementet inför säsongen 2025. Inför säsongen har det endast gjorts mindre ändringar. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 april.
Sammanställning: Ändringar att gälla fr om den 1 april 2025
Alla dokument som rör galoppens reglemente finns samlade på sidan Regelverk.
13 januari 2025 | Nyhet
Karenstids- och förbudslistan är uppdaterad och de nya bestämmelserna gäller från och med 1 februari 2025. Förutom att preparat tillkommit och tagits bort samt att ytterligare substanser redovisas som förbjudna finns också förändringar avseende påföljder kopplade till brott mot karenstids- och förbudslistan samt korrigering för harmonisering med UETs föreskrifter. Läs mer
Tillägg i RG 2024 att gälla from 9 september 2024 (tillägget är fetmarkerat).
23 § Ponny får inte starta i mer än en löpning varje tävlingsdag, om inte löpningen ska ridas om. Ponny som har deltagit i en offentlig galopp- eller travtävling får starta på nytt i en sådan tävling tidigast tredje dagen efter tävlingsdagen. Ponny får inte starta offentlig galopptävling samma dag som den startar i en annan tävlingsgren eller aktivitet som kan jämställas med detta.