Nyheter och media

DSC_4655 copy
DSC_4655 copy

Vi har samlat några av årets bästa bilder från galoppbanan! Våra fotografer delar sina favoriter, med allt från de största ögonblicken till härliga scener från vardagen på tävlingsbanan. Ta en titt och återupplev 2024 genom kamerans lins! Läs mer

Skärmbild 2024-12-18 114402

20 december 2024 | Nyhet

Video: Profilen Fredrik Johansson

Skärmbild 2024-12-18 114402

I denna korta intervju får du veta mer om Fredrik Johansson, Sveriges genom tiderna bästa jockey. Med en stor portion humor hör du honom berätta om bland annat sitt första lopp, hästar och galoppbanor världen över och segrarna han aldrig kommer glömma. Läs mer

Under jul- och nyårshelgerna kommer bemanningen på Svensk Galopp att vara begränsad.

Sportavdelning/Kansli har öppet 30 december.
E-post skickas till: sport@svenskgalopp.se resp info@svenskgalopp.se

Ekonomiavdelningen har öppet 23 december samt 2 och 3 januari.
E-post skickas till: ekonomi@svenskgalopp.se

Ordinarie öppettider från den 7 januari.

Du vet väl att du finner mycket information här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas.

God Jul och Gott Nytt År!

dreamstime_l_127039597.jpg
dreamstime_l_127039597.jpg

Den 18 december hölls en extrastämma för Svensk Galopp, där ett avgörande beslut fattades om galoppsportens framtid i Skåne. Läs mer

Kom ihåg att meddela Svensk Galopp om du inte ska ha kvar din hästägardress eller pseudonym.

Alla hästägardressar och pseudonymer förnyas automatiskt vid årsskiftet. Om du inte längre vill ha din dress eller pseudonym registrerad och vill slippa nästa års avgift så måste du säga upp dressen och/eller pseudonymen innan dess.

I Galoppappen, i inloggat läge, kan du se en sammanställning över dina ägarskap med nuvarande registrerade hästägarfärger. Du hittar dem under Mina sidor/Ägarfunktioner/Ägarskap och andelar.

Skicka din uppsägning till info@svenskgalopp.se

Läs mer om hästägarfärger här.

Läs mer om pseudonymer här.

Den generella karenstiden för antibiotika vid tävling förlängs från minst 8 dygn till minst 14 dygn från den 1 februari 2025. Undantaget för lokalbehandling med läkemedel innehållande antibiotikasubstanserna kloramfenikol, fusidinsyra eller klortetracyklin är oförändrat och dessa har fortsatt minst 96 timmars karenstid för tävling.

Det är NEMAC (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) som har beslutat om denna förlängning. Bakgrunden är bland annat att val av antibiotikum ska ske enligt Läkemedelsverkets rekommendationer och inte utifrån hur lång karenstiden för tävling är. I dagsläget ses en generell nordisk och europeisk ökning i bruket av vissa antimikrobiella läkemedel som inte primärt ska användas som förstahandsval. Hästar som bedöms så sjuka att de av veterinär ordineras allmänbehandling med antibiotika ska, innan de åter kan anses vara i tävlingsmässigt skick, få tillräcklig tid för att återhämta sig.

Förlängningen innebär ingen förändring för läkemedel som innehåller bensylpenicillinprokain, som redan tidigare haft minst 14 dygns tävlingskarens. De läkemedel som berörs som är inregistrerade för häst i Sverige eller annat skandinaviskt land är sådana som innehåller bensylpenicillin, gentamicin, oxitetracyklin samt trimetoprim i kombination med sulfadiazin eller sulfadoxin.

En reviderad version av Karenstids- och förbudslistan kommer att publiceras i januari 2025.

10 populära artikar 2024 toppbild
10 populära artikar 2024 toppbild

Vilka nyheter och berättelser lockade flest läsare under 2024? Här hittar du en lista med födelsedagspresenter, nya tränare och ryttare, auktionsfynd och inspirerande uppfödare. Det handlar om de tio mest populära artiklarna på svenskgalopp.se under året. Har du läst dem alla, eller finns det kanske något du missat? Läs mer

13 december 2024 | Notis Jockeyklubbens avelsbidrag utökas

Den ideella föreningen Jockeyklubben erbjuder flera generösa avelsbidrag för att stötta de svenska uppfödarna. Från och med betäckningssäsongen 2025 kommer dessa bidrag att utökas ytterligare.

"Målet med dessa utökade bidrag är att i ännu högre grad stötta uppfödarna att kunna satsa på högkvalitativa hingstar till sina högkvalitativa ston – något vi ser gett resultat på åringsauktionerna", skriver Jockeyklubben.

Dessutom har Jockeyklubben infört ett helt nytt bidrag för de uppfödare som väljer hingsthållare i Skandinavien, för att även stötta skandinavisk avel.

Läs mer och ansök om avelsbidragen på Jockeyklubbens webbplats.

Dessutom kan du söka bidrag för import av dräktigt sto genom Svensk Galopp. Läs mer på sidan Praktisk information för stoägare.

Föl AHK_1013

Den svenskuppfödda hingsten Globemaster har efter avelsvärdering blivit godkänd för engelsk fullblodsavel i Sverige.

Avelsvärderingsbevis Globemaster

Vill du veta mer om vad avelsvärdering innebär? Läs mer här.

Globemaster - förlängd bakgrund
Disraeli och Jacob
Disraeli och Jacob

Galoppsäsongen 2024 är slut i Skandinavien. Det här blir även årets sista upplaga av “veckosvepet”, åtminstone i detta format. Läs mer