Stuteri DSC_0577 Amie Karlsson.JPG

159 fullblodsföl i Sverige under 2022

22 oktober 2022 11:29

Nu är avelsstatistiken för 2022 klar och vi kan konstatera att det föddes 159 fullblodsföl i Sverige i år, vilket är fem färre än förra året. Nu behöver vi tillsammans arbeta för att vända den negativa trenden, menar Svensk Galopps vd Harald Dörum. Samtidigt får vi inte glömma att kvaliteten på svensk fullblodsavel är bra.

Under de senaste åren har vi sett en nedåtgående trend i antalet födda fullblodsföl i Sverige. Sedan 2008 har antalet föl halverats.

– Om vi ​​tittar på antalet fullblodshästar födda 2016 till 2022 så följer trenden ungefär samma utveckling som antalet hästar i träning. Situationen är ungefär densamma om vi sätter 2008 som det år vi ska jämföra med. Det är självklart ingen trevlig läsning, men en del av en internationell trend , konstaterar Svensk Galopps vd Harald Dörum.

– Så sent som den här veckan meddelade British Horseracing Authority att de kommer att dra bort 170 lopp från kalendern redan 2023 på grund av brist på hästar.

Mellan 2005 och 2020 minskade antalet födda fullblodsföl i världen med 32 procent: från ca 123 000 år 2005 till 84 000 år 2020, enligt en rapport från International Stud Book Committee. Under samma period sjönk antalet födda föl i Sverige med 42 procent. Det innebär att Sverige har klarat sig bättre än exempelvis USA, vars avel har halverats, men sämre än Storbritannien och Irland vilka har en nedgång på 28 respektive 26 procent.

För att vända på trenden behövs samverkan – och positivitet, menar Harald Dörum.

– Alla som är intresserade av hästsport i allmänhet och galoppsport i synnerhet, måste samarbeta kring detta. Det är inte något som ett fåtal ska ha som uppgift, utan de många. Rekrytering är ett av våra fokusområden. Det innebär bland annat att vi måste prata positivt om sporten – inte tvärtom. Vi behöver ge våra hästägare och aktiva positiva upplevelser. Om vi ​​lyckas med detta kommer detta snabbt att märkas vad gäller intresset för att äga häst och därigenom bland annat öka efterfrågan på svenskuppfödda hästar.

Han framhäver samtidigt att det inte är något som görs över en natt.

– Det är ingen "quick fix", utan en långsiktig ansträngning. Svensk Galopp har en strategisk plan som är bra, men den ska implementeras och följas upp av alla nivåer i organisationen. En grupp har tittat på utvalda fokusområden. Det handlar bland annat om att uppgradera våra tävlingsanläggningar till attraktiva mötesplatser, säkra tillväxt inom alla områden inom sporten och vara affärsmässiga i alla delar av vår verksamhet.

Till sist får vi inte glömma att det också händer mycket positivt i svensk avel, trots de negativa siffrorna. Svenskuppfödda hästar som exempelvis Good Eye och Ascot Brass har haft fina resultat utomlands i år och flera andra har visat att de räcker långt i internationella sammanhang.

– Kvaliteten på svenskuppfödda hästar är bra på alla nivåer. Flera hästar är redan etablerade på den internationella scenen och många knackar på dörren. I år uppnådde även svenskuppfödda hästar de högsta snittpriserna någonsin på den danska åringsauktionen. Visserligen såldes inte fler än 16 åringar, men det ger en signal om att kvalitet alltid lönar sig, avslutar Harald Dörum.

Nedan kan du se en graf på antal födda föl i Skandinavien mellan 1997 och 2022. I Skandinavien föddes det totalt 319 föl under 2022, en liten ökning jämfört med 2021.

Föl födda i Skandinavien tom 2022.png

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer

Nathalie Lisa och Leif
Nathalie Lisa och Leif

Ett familjeföretag som håller till på klassisk mark. Så kan vi väl bäst beskriva Nathalie Johnssons uppfödarverksamhet tillsammans med pappa Leif och mamma Lisa på Vasaholm. Nathalie är uppfödare och hennes föräldrar tar emot ston och bedriver en högklassig fullserviceverksamhet med avelsston och unghästar. Läs mer

eva isacsson sjunnesson top
eva isacsson sjunnesson top

Eva Isacsson Sjunnesson är något av en perfektionist. Hellre lite mer jobb, några steg extra – bara för att hästarna ska få det riktigt bra. Hon har fött upp fullblod i många år och vet hur hon vill ha det. Läs mer