Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

3 x Hans-Inge Larsen

20 juni 2013

Vid sidan av de två Listed-löpningarna var det Hans-Inge Larsen som dominerade Pramms-kvällen på Jägersro. Hemmatränaren har en fantastisk form i sitt stall och kunde bokföra en stålande trippel med hästarna Windy Gap, Gauntlett och Don Marco.

Windy Gap

Först ut var Windy Gap vars fulla kapacitet fortfarande står skriven i stjärnorna. Trots att USA-importen tog sig an ett betydligt vassare gäng i Tattersalls Malmö Vårhandicap (V65-1) blev utgången exakt densamma som i de fem tidigare starterna.

Fredrik Johansson gav Distorted Humor-sonen en avvaktande inledning över de 2 400 meterna samtidigt som Faithful (J Johansen) omgående tog hand om taktpinnen. Tempot skruvades upp rejält på bortre lång när Morning Dress (R de Oliveira) och Chenango (R Schistl) klev fram och satte press på ledaren. I det läget hade Windy Gap jobbat sig upp på en femteplats.

I utgången av slutsvängen lyfte Fredrik ut Windy Gap i spåren, ökade farten och övertog kommandot i början av upploppet. Danske Classical World (K Andersen) gjorde ett litet försök att utmana, men fick ganska snart ställa in sig på andraplatsen. För åt storfavoriten Windy Gap fanns inget att göra.

- Jag testade Windy Gap i ett jobb tidigare i veckan och vet att han ska ridas på väntan. Jag valde att bevaka Classical World redan från start för jag visste att det var hästen att slå, konstaterade segerjockeyn.

Hans-Inge Larsen, som själv äger Windy Gap, ser tveklöst ut att ha fått fram en ny stjärna i sitt stall. Sedan han ropade in Windy Gap för relativt blygsamma 2 500 Guineas i höstas har femåringen bara gått från klarhet till klarhet. Det här var Windy Gaps sjätte raka triumf och fortsätter han på den inslagna vägen kommer vi garanterat att få se mer av hästen senare i år.

- Det här är helt fantastiskt och jag vet faktiskt inte var det här ska sluta, sade Hans-Inge efter segern värd goda 125 0000 kronor.

- Jag blev lite orolig när det gick så fort i ledningen, men Fredrik är rutinerad och vet vad han gör. Om Windy Gap är lika bra på gräs som på dirttrack vet jag faktiskt inte. Hästen är i vilket fall anmäld till Valley Chapel Memorial i Oslo och det är inte omöjligt att jag testar honom där. Annars finns det säkert andra uppgifter för honom senare i år. Det finns mycket jag gillar med Windy Gap, inte minst hans utstrålning och exteriör.

Gauntlett från start till mål

Tidigare i våras hade Hans-Inge Larsen planer på att starta Gauntlett i Pramms Memorial. Men den läckre fuxens handicaptal var inte tillräckligt konkurrenskraftigt för att han skulle tilldelas en av de åtråvärda platserna. Därför togs han ur loppet i samband med den sista insatsen.

Nu fick Gauntlett starta i UBCC-handicap (V65-3) istället. Och precis som vid den överlägsna uppvisningen på Täby Galopp i årsdebuten var det lärlingen Danny Patil som skötte tyglarna. Segerreceptet var dessutom detsamma. Den femårige Swedish Shave-sonen tog genast hand om befälet i rusningen in mot första sväng och väl där släppte han ingen över bron. I utgången av slutsvängen ökade Gauntlett farten, drygade ut ledningen över upploppsrakan och skar till slut mållinjen med fem övertygande längder före Nightjar (F Diaz).

- Gauntlett vet vad det här går ut på. Jag bedömer att han var åtminstone två längder bättre jämfört med när jag red honom i årsdebuten, sade indiern Danny Patil, en av Skandinaviens mest lovande lärlingar just nu.

Falkbolagens svenskuppfödning höjde sitt handicaptal med rejäla fem kilo efter segern på Täby Galopp.

- Därför behövde han vara förbättrad om det skulle räcka till en ny seger idag. Gauntlett trivs bäst i ledningen och Danny gav honom ett helt perfekt lopp. Nu får jag fundera på vad vi gör härnäst. Jag misstänker att han höjs ytterligare något kilo och hästen är tyvärr inte anmäld till några större lopp, sade Hans-Inge Larsen.

Don Marco fullbordade trippeln

Don Marco når kanske inte riktigt upp i samma nivå som stallkompisarna Windy Gap och Gauntlett. Men i rätt sällskap gör han det väldigt bra. I en handicap utanför V65-spelet fullbordade fuxhingsten Hans-Inge Larsens stalltrippel genom att bärga en knapp seger före högoddsaren Mind The Gap (A Polanco) och Salamanca (N Andersson). Bakom tyglarna satt Jacob Johansen, som därmed bokförde sin andra dagsseger.

Arkadian Hero-sonen Don Marco ägs av Stall SweDanes och tog sin fjärde seger i den sjunde starten för året. Inget dåligt facit för en handicaphäst i den här klassen.

- Don Marco gör det bra i varje start. Men den här segern ska nog främst tillskrivas Jacob Johansen som gav hästen en smart invändig resa runt svängen, sade Hans-Inge Larsen i samband med kvällens tredje besök i vinnarcirkeln.

- En härlig kväll. Men den hade inte varit möjlig utan en fantastisk personal och bra hästägare, sade Hans-Inge ödmjukt.

Ett nyförvärv att räkna med

Norske stortränaren Wido Neuroth presenterade ett nytt intressant nyförvärv i stolöpningen Becky Moss Fillies Mile (V65-2). Geordie Iris kom med tre raka segrar från England, en form som skulle visa sig räcka långt i den 1 600 meter långa uppgörelsen.

Under tränarsonen Jan-Erik Neuroth klev Elusive City-dottern genast fram snett utvändigt om ledande Isotria (J Johansen). Runt slutsvängen satt Jan-Erik bara och väntade på att sätta in slutstöten och när han väl lättade på tyglarna i början av upploppet svarade Geordie Iris med att accelerera undan till en lekande lätt fyralängderstriumf.

- Geordie Iris har bara varit hos oss i en månad. Hon ska egentligen ha lite längre distanser än 1 600 meter och på den kapacitet hon visade idag lär hon säkert räcka långt i årgångsloppen framöver. Vi siktar bland annat på 1 000 Guineas och Oaks på hemmaplan, sade Jan-Erik.

Isotria höll fullt godkänt som tvåa, medan storfavoriten Icedance inte riktigt lyckades leva upp till förväntningarna som femma.

Panama Jacks segersvit sprack på mållinjen

I Kvällsposten-handicap (V65-4) jagade Vanja Sandrup-tränade Panama Jack sin sjunde raka triumf. Jack’s Packs fyraåring hade tyvärr dragit en riktig nit i spårlottningen. Att vinna från bricka 14 över korta 1 200 meter är sannerligen ingen lätt uppgift.

Lärlingen Macos Robaldo, som ersatte avstängde Valmir de Azeredo, laddade rejält från start och i ingången till svängen hade ekipaget tagit sig upp i delad ledning. Men strax bakom tätduon lurade Aston Hall med Annelie Hollstenius på ryggen. I början av upploppet smet Björn Björkmans nyförvärv fram i en lucka mellan ledarna och kopplade kort därpå ett litet grepp.

Panama Jack hade dock inte gett upp slaget, kontrade starkt över de avslutande 100 meterna och när mållinjen skars gick det inte att med blotta ögat avgöra vilken av de båda hästarna som hade nosen först över mållinjen. Målkameran visade dock att det var Aston Hall som dragit det längsta strået. Extra snöpligt för kretsen bakom Panama Jack var att Marcos Robaldo tappade sitt spö med 100 meter kvar till mål. Om ordningsföljden blivit den omvända utan den blundern är naturligtvis omöjligt att säga.

Att tränare Björn Björkman aldrig reser ner till Jägersro utan segerchans bekräftades än en gång här.

- Det var över två år sedan jag hade en starthäst på Jägersro. Då vann jag med Smart Tiger, sade Björn, som har höga tankar om sitt nyförvärv.

- Han är faktiskt anmäld i Täby Vårsprint, men där får han möta hästar med betydligt högre handicaptal. Jag tänker matcha honom försiktigt och vi siktar närmast på ett lopp på Göteborg Galopp nästa vecka. Aston Hall är mycket bättre med gräs under hovarna.

Vi noterar även att 32-oddsaren King Bulltofta (D Danekilde) spurtade fint som trea närmast railen, endast ett huvud bakom de två främsta. Se upp i nästa start!

Aston Hall betalade ett vinnarodds på nästan 11 gånger pengarna och var därmed den enda överraskningen inom V65-ramen. För sex rätt betalades blygsamma 575 kronor och femmorna gav 26 kronor. V65-omsättningen landade strax under 2 miljoner kronor.

Holländsk seger i Whatba Farm Cup

Premiärupplagan av världsomspännande Whatba Stud Farm Cup för de arabiska fullbloden, utmynnade i en stenhård upploppsstrid mellan danske SR Dorwan och holländske Bachi Bouzouk. Den förstnämnde fick spelarnas förtroende och tog omgående hand om taktpinnen under Marc Stott.

En bit in på upploppet började storfavoriten bli rejält uppvaktad av ett flertal hästar som närmade sig bakifrån. SR Dorwan kämpade riktigt fint, men i de avslutande galoppsprången kunde han inte freda sig mot gott avslutande Bachi Bouzouk med Shane Karlsson på ryggen. Segermarginalen skrevs till ett huvud.

- Idag fick jag allt jobba för ridpengarna, konstaterade Shane Karlsson i segerintervjun.

Bachi Bouzouk både tränas och ägs av Frank Nibbering i Holland. Den åttaårige fuxen tog här sin fjärde seger i karriären.

- Själv kunde jag inte se vilken häst som var först över mållinjen. Det är ju så mycket roligare att vara etta än tvåa. Min häst är ingen sprintertyp utan som bäst på distanser över 2 000 meter. Därför kunde han inte gå med i början utan fick inrikta sig på att komma bakifrån, sade Frank, som belönades med 70 000 kronor samt ståtliga hederspriser från Whatba Stud.

Bodils Derbyhopp

Trots årsdebut spelades Wings of Thunder till tung favorit i dagens inledande treårsnovis. Rutinerade Fredrik Johansson förvaltade ritten på bästa sätt och sände genast fram den Bodil Hallencreutz-tränade irlandsimporten till ledningen. Runt slutsvängen och in på upploppet utökade Hawk Wing-sonen sitt övertag och när mållinjen skars skilde det hela 10 längder till tvåan Desraeli Gears (J Johansen).

- Wings Of Thunder var lite ivrig från start, men en bit in på bortre lång kopplade han av fint och det kändes väldigt lätt, sade Fredrik Johansson.

Tränare Bodil Hallencreutz har höga tankar om sin adept.

- Wings of Thunder är en av mina Derbyhästar. Men först ska vi testa honom i Norskt 2000 Guineas. Där lär han få möta ett helt annat sällskap än idag, sade Bodil Hallencreutz.

I det här loppet startade även rikshästen Freckenham Ted. Under Per-Anders Gråberg låg den Jessica Long-tränade englandsimporten med fint som tvåa fram till 300 meter kvar. Därefter tog krafterna slut och Stall Artemis englandsimport skar till slut mållinjen som femma.

- Freckenham Ted uppträdde ungefär på samma sätt som i senaste starten i Köpenhamn. Jag vet inte riktigt varför han tappade så mycket sista biten. Vi får kolla upp hästen och ge honom en liten paus de närmaste veckorna, sade tränare Jessica Long.

Ny seger för Dad’s Pride och Yasmine

Dad’s Pride och Yasmine Nilsson verkar vara ett samspelt par. I kvällens amatörlöpning, ARK Champion Cup, tog de sin andra seger tillsammans. Efter att ha spenderat en stor del av de 2 400 meterna i draget bakom ledande Fashion (T Henriksson) tog den Tommy Ahlbeck-tränade femåringen över taktpinnen runt slutsvängen och visade fin kämpaglöd genom att hålla undan för gott avslutande Chief of Ten över de avslutande 200 meterna.

Le Corbier avslutade kvällen

En lång kväll avslutades med en klass 4-handicap över 1 730 meter. Utgångstempot blev lite väl uppskruvat vilket gynnade hästarna i kön. I utgången av slutsvängen dök Le Corbier och Martin Rodriguez upp i tredjespår, tog över kommandot från Moonline (E Chaves) och försvarade sedan sin position fram till mållinjen.

En knapp längd bakom vinnaren knep Mrs Winehouse (S Karlsson) andraplatsen före friskt spurtande Pecoiquen (K Jarvén).

Le Corbier tränas av amatören Anki Svedberg-Karlsson från Munka Ljungby och tog här sin andra seger på lika många starter i år. För ridande Martin Rodriguez var det första årssegern. Åtminstone i Sverige.

- Jag red ett par vinnare i Chile i vintras, påpekade Martin.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer