30 mil till hemmabanan och Gunde Svan som förebild – möt en annorlunda galopptränare

21 juli 2020

Annelie Eriksson har runt tre timmars bilresa för att ge sina hästar snabbjobb inne på Bro Park, till Göteborg eller Jägersro är det ännu längre. Hon bor i Bjursås, några mil utanför Falun i Dalarna, och hennes stora förebild är varken Aiden O’Brian eller Frankie Dettori utan – Gunde Svan.

ElmajedAnnelie Eriksson (till vänster) tar emot Elmajed i vinnarcirkeln på Bro Park den 1 december 2019. Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp

Vår nyfikenhet var givetvis stor. En galopptränare i dalaskogarna? Visst bor den framgångsrika uppfödaren Pernilla Nilsson i Dalarna, men hur hamnar man som aktiv i galoppsporten när man har massor av mil till närmaste bana?

– En slump, säger Annelie. Men jag är van att kuska runt hela Europa för att tävla i distans så att köra ner till Bro Park två gånger i veckan är väl ingenting.

Från början så red Annelie för första gången som 2-åring, fick en ponny på foder som femåring, den första egna hästen som sexåring och började tävla året efter. Distansritt, ponnygalopp, western, hoppning, dressyr, gymkhana – ja, egentligen alla tävlingsformer som finns från hästryggen.

Efterhand växte intresset för distansritten, Annelie satsade för fullt och målet var givetvis att bli bäst. Ofta hittade hon sina distanshästar bland arabgaloppörerna, en sund arabgaloppör har alla förutsättningar att bli en bra distanshäst.

– Det gällde att hitta de rätta individerna.

En sådan hittade Annelie hos Camilla Nilsson. Jumeira Palm (döpt efter den konstgjorda ön utanför Dubai) skolades om till distanshäst och för tre år sedan vann de UK Endurance Masters vid den största distanstävlingen i Europa. Men efter vinsten såldes Jumeira Palm – det finns bud det inte går att säga nej till – och Annelie fick börja leta en ny häst.

– Jag hittade en jättefin häst i Frankrike, men när jag satt att jag ville ha den till distansritt sa uppfödaren nej. Det skulle vara galopp.

Och så blev det.

I stallet i Bjursås står nu Cleopathre, eller Cleo som hon kallas, med ett bankkonto som innehåller nästan 400 000 kronor.

CleopathreCleopathre, i träning hos Camilla Nilsson, vinner på Jägersro Galopp i juli 2018. Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp

”Cleo” tränades först av Camilla Nilsson, sen av Charlotte Goss innan Annelie tog saken i egna händer.

– Jag började fundera på att träna själv. Då hade jag stenkoll på vad som hänt hästarna under karriären.

Så Annelie tog tränarlicens, har nu hästarna hemma i Bjursås och det handlar om arabgaloppörer som efter galoppkarriären kanske blir distanshästar.

– Det är förstås jättespännande. Jag kan säga att det är en väldig skillnad på att träna en galoppör som ska springa 1600 meter och en distanshäst som ska springa 16 mil – och helst med en snittfart över 20 km/h. Men det tar också 4-5 år innan du är på den nivån.

Och det är där – i 16–milsloppen – som idolskapet till Gunde Svan (ni ungdomar som inte kan er historia ska veta att Gunde Svan var en av Sveriges främsta skidåkare genom alla tider med rader av VM– och OS–guld) växte fram.

– Jag har ofta själv fått bana väg i sporten och i en liten sport är det lättare att hitta förebilder från andra sporten. Jag fann dem i andra konditionskrävande sporter där det också krävs bra och fungerande service runt idrott för att allt ska fungera, berättar hon och nämner Charlotte Kalla som en annan idol.

Men det där med att själv träna sina galoppörer har verkligen triggat Annelie. Hennes träningsrörelse växer stadig och hon avslöjar också att hon just köpt sitt första fullblod.

– Jag har blivit helt biten.

Hon rider själv hästarna i träning. Snabbjobben inne på Bro Park och vardagsjobben hemma i Dalarna. Då åker hon ner till Leksand, till gamle hockeyproffset P-O Brasar, amatörtränare inom travsporten, som har ridslingor på en sandhed.

– Han sladdar banorna på morgonen och sen kan jag komma och rida. Det är perfekt.

Träning går bra, men vi lär inte få se Annelie på hästryggen i något lopp. Där går gränsen.

– Jag har ett par gamla ridskador och vill inte riskera att ramla av igen. Då kanske jag aldrig mer kan rida. Men det är ruskigt kul att rida jobben, jag gillar verkligen farten.

På söndag startar två av hennes araber på Bro Park, hemmabanan 30 mil från stallet.

– Jag ser fram mot det och hoppas att hästarna går bra.

Och mellan de starterna och den här intervjun ska hon dessutom hinna med en distanstävling.

Att resa en bit är inte något som avskräcker en galopptränare från Dalarna.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer