Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Alex McLaren kan ha fått en drömhäst i stallet

2 juli 2013

Alex McLaren tränar åt Riksgaloppens Stall Pan, och hästen som han har köpt in åt sina tusenhövdade ägare, Dreams Cape, har alla förutsättningar att bli riktigt bra, kanske en riktig drömhäst!

Alex MclarenAlex McLaren har höga tankar om Dreams Cape

-Hans pappa har vunnit Grupp 1-lopp och lämnat Grupp 1-vinnare, och mamman har vunnit två Grupp 2-lopp och fyra Listed, och rankades i motsvarande 97 kg. Så han har härstamning för att kunna bli en champion, berättar Alex.

-Dreams Cape är första fölet och ganska liten till växten, vilket nog förklarar att vi lyckades köpa honom alls, men för sin storlek har han en mycket vägvinnande galoppaktion och täcker verkligen mycket mark.

Var liten och lätt

Att Alex själv började med galoppsport för sådär 40 år sedan, berodde på att han trots fina betyg – eller kanske just därför – var skoltrött, och liten till växten i början av tonåren.

-Jag vägde bara 35 kg som 15-åring, och det gjorde att folk tyckte att jag skulle söka mig till galoppen. Jag hade aldrig suttit på en häst men tänkte att det kunde vara värt att prova.

Han blev genast hästbiten och gav sig sjutton på att lära sig allt om galopp, men det var en tuff tid och det tog flera år innan han var duktig nog att rida lopp – och då tyckte man i England att han var för tung!

-Då vägde jag ungefär 56 kg och fick rida mycket i träning, men några lopp blev det aldrig. Jag fick chansen på ett sexmånaderskontrakt med Claes Björling och kom till Sverige 1979, och hade turen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, för det blev många ritter.

Det blev många segrar också under årens lopp, totalt 10% av drygt 1100 ritter, varav ungefär en tredjedel på hinder. Efter säsongen 2000 lade han jockeystövlarna på hyllan och ägnade sig helt åt tränarsysslan, som påbörjats redan 1985.

Viktigt med grundträning

Alex tror på att hästarna måste vara rejält grundtränade, därför får de galoppera mycket i långsamma tempon och bygga upp muskulaturen ordentligt.

-Då håller de bättre och kan fortsätta starta och prestera väl år efter år.

Det är väl ingen slump att det ofta finns flera lite äldre hästar i stallet, och flera gamla klasshästar som har ”upplevt en ny vår” sedan de kom dit. Färska exempel på detta är ju Major Calloway och Hurry Lime. Hur gör han för att få hästarna löpsugna igen?

-Jag har väldigt bra hästägare som accepterar att en häst kan behöva ta det lugnt ett tag och få tillbaka löpglädjen. Mina ägare har inte råd att köpa unga topphästar, men en häst som har passerat årgångsloppen kan man komma över.

-Sedan trappar vi ner träningen lite, för vi har inte samma press på oss som de stora stallen, och riktar in oss på att få hästarna att trivas med livet. Sedan löper de bra igen på sin höga grundkapacitet, bara de får vara friska och glada.

Hästarna måste ut

-Jag tycker det är väldigt viktigt att varje häst kommer ut en stund varje dag, även om det bara är till skrittmaskinen. Att ha dem stående i boxen är inget alternativ, oavsett väderlek.

-Min filosofi är att ge varje häst en chans, och att man måste tro på sina egna idéer, även om det kommer en svacka då och då. Det är ju så i den här sporten, att det går upp och ner med resultaten, och vi har haft några dåliga år då vi hade sjuka hästar och smittan flyttade runt från häst till häst.

-Men vi har inte ändrat på grundkonceptet med träningen, och plötsligt lossnar det igen. I fjol hade vi ett riktigt bra år – alla hästar som startade vann minst ett lopp, och den statistiken är det inte många stallar som kan matcha.

Alex har 12 hästar i träning för dagen och har hjälp av sin son Julian och av amatörryttaren Maria Nilsson, som red sitt första lopp i november på Gold Escort och vann direkt! Stallet är en grogrund för nya ryttare och har under åren fostrat jockeys som Madeleine Norén, Malin Svanberg och Lisa Magnusson. Även Julian har ridit ett halvdussin lopp och vunnit ett, med Go Figure.

-Den hästen är ett exempel på vad man kan åstadkomma med bra grundträning – när han vann i december hade han bara gått ett enda snabbarbete inför start, men han var väl genomarbetad i sin grundkondition, kommenterar Alex.

Startklar i maj

Dreams Cape är förstås också väl grundjobbad, men tränaren påpekar att han ligger lite efter de andra Rikshästarna, eftersom han kom till Sverige drygt en månad senare.

-Alla de andra köptes in på October Sales, men jag köpte min häst i Deauville och fick inte hem honom förrän i mitten av december, så jag tror inte att han är startklar förrän i maj.

-I Frankrike har han gått sitt bästa lopp över 2000 meter gräs, men det är knepigt att jämföra distanser mellan länderna, för loppen rids så annorlunda där, och i de långa loppen rider man på väntan och spurtar sista biten. Min tanke är att han ska ha 1600-2000 meter, men jag är tveksam till om han står 2400 och jag tycker inte heller att han ser ut som en stayer. Ett tänkbart huvudmål är Treåringarnas Elitlöpning, eller Mischa Kahns Minneslöpning, som loppet heter numera.

-Sedan Dreams Cape kom till Sverige har vi låtit kastrera honom, och sedan har han fått ta det lite lugnt efter det. Men vi har cantrat honom en hel del nu och han känns väldigt fin. Elione Chaves red honom i söndags när vi visade Rikshästarna för publiken på Täby, och han fick en mycket positiv känsla på upploppet när hästen sög tag ordentligt i bettet.

-Jag tycker det är väldigt trevligt att ha hästägare på besök i stallet, och vi är redan ett socialt gäng här och har haft en hel del aktiviteter med välbesökta Öppet Hus-dagar. Konsortier är ju ett bra sätt för många att få delta till en billig peng, och det är glädjande att många av mina gamla hästägare, praktikanter och bekanta från så lång tid tillbaka som ett tjugotal år nu hör av sig och vill köpa andelar.

-Det ska bli spännande och roligt att vara med på Riksgaloppen, och jag är väldigt nöjd med min häst så här långt och tror att han kan bli riktigt, riktigt bra, summerar Alex McLaren.

Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer