Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Alina Öhgren topp

Alina Öhgren – jockeyn som började med ponnygalopp

4 januari 2023 08:25

PONNYGALOPPENS HALL OF FAME. I denna artikelserie får du läsa om olika profiler och ponnyer inom galoppsporten som haft en betydande roll. Nu har det blivit dags att träffa jockeyn Alina Öhgren.

Alina Öhgren tävlar idag mot Sveriges absolut bästa ryttare inom galoppsporten, hon har fått möjligheten att jobba med hästar utomlands i flera omgångar - och allt det tack vare ponnygaloppen.

– Det är den bästa vägen att gå om du vill syssla med hästar. Du får lära dig allt från grunden och dessutom är det jätteroligt.

Foto: Lars Odin/Svensk Galopp
05Kat_A_MB

Stilstudie av Alina Öhgren när hon vinner med Simson på Täby Galopp 2013.

För Alina började allt sensommaren 2010 när hon var nio år. Mamma Anna skulle vara med i ett quarterlopp (ett extremt kort lopp med lite westernstuk) på sin appaloosahäst i samband med en westerndag på Täby Galopp som är den gamla galoppbanan utanför Stockholm. För att få lite träning skulle Anna åka till Bernita Hedman på Lilla Rörby Ryttarklubb. Alina och storebror Elliot tjatade för att få följa med. Väl på plats fick de chansen att rida på ett par av alla de ponnyer som fanns – och fortfarande finns - på Lilla Rörby.

– Vi blev jättefascinerade, berättar Alina. Redan i bilen på vägen hem började vi prata om att vi ville testa ponnygalopp. Visst gick vi på en vanlig ridskola, men det här var något helt annat.

De anmäldes till en höstkurs och fick en riktigt grundlig utbildning. Det var mycket träning på balans och tygla ponnyhästarna.

– Vi red och skulle lägga en hand på hjälmen eller hålla armarna rakt ut. Släppa stigbyglarna. Vi lärde oss jättemycket.

Framåt vårkanten var det äntligen dags att tävla. För Alina handlade det om att rida en shetlandsponny. Hon hade sett fram mot tävlingsdebuten hela våren, men när det var dags blev hon jätterädd. Grät på väg upp till starten, men fick stöd och red loppet. Efteråt hade hon ett stort leende från öra till öra. Så häftig och rolig var upplevelsen.

Alina fick också rida för tränaren Lars Bäck. Det handlade om att ställa sig upp i sadeln, att rida med korta läder, att träna jockeysits.

– Visst var det jobbigt i början, det kändes i musklerna.

Men träningen gav resultat, Alina började vinna lopp. Hon avancerade i ponnystorlekarna, men kommer aldrig att glömma den härliga shettistiden.

– Otroligt snälla och välutbildade, men också med en liten egen vilja.

Under vägen träffade Alina också Norrskenets Grim. En högst speciell och duktig ponny. Tillsammans tog de också den seger som Alina värdesätter högst i sin ponnykarriär.

– Vi vann Dalva de Oliveira Ponny Serie [kategori A] på Strömsholm. Det var sommaren 2012 och Norrskenets Grim kommer alltid att vara min favoritponny.

Alina och Norrskenets Grim

Helena Mansén delar ut pris till Alina Öhgren och Norrskenets Grim på Strömsholm 2012.

Rent prestigemässigt kanske en tredjeplats i SM smäller högre, men den där regniga dagen på Strömsholm kommer Alina aldrig att glömma.

Sen har hon tagit en klassisk väg, blev amatörryttare med stora framgångar innan hon blev lärling och tillhör idag Sverigetoppen i den kategorien.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
DSC_8206 copy

Alina Öhgren vinner lopp på Athena på Bro Park 2021.

Men Alina tänker inte bara på den egna karriären. Hon finns med på Bro Park när det är ponnygalopp och delar med sig av sina erfarenheter tillsammans med Svensk Galopps Cecilia Gråberg.

– Jag vet ju hur det känns, jag kan berätta om mitt första lopp och hur jag grät och sedan hur kul det var. Jag kan följa med en osäker ryttare fram till starten.

Och efter loppen brukar Alina samla ryttarna för att ge lite tips och råd – och givetvis ponnysnack.

Och hur gick det då för Elliot som också åkte med till Lilla Rörby?

Han har blivit en av Sveriges skickligaste hinderryttare och jobbar i ett stort galoppstall på Irland.

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Alina o Elliot 7846.jpeg

Alina och hennes bror Elliot Öhgren.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Aline Jigrud red
Aline Jigrud red

Ett nytt fint ungdomsår har passerat och man kan konstatera att den svenska galoppsportens barn- och ungdomsverksamhet är både omfångs- och framgångsrik. 2024 blev ett riktigt succéår med en trippel i Fegentriserien och många andra höjdpunkter. Läs mer

AngelikaBerg.jpg
AngelikaBerg.jpg

2024 blev Angelika Berg den segerrikaste lärlingen i Sverige och hon etablerade sig som professionell jockey. Men utan sina år inom ponnygaloppen hade hon aldrig tagit plats bland Sveriges segerrikaste ryttare. Läs mer

DSC_0324
DSC_0324

Ponnygaloppsäsongen i Sverige är slut för i år och i samband med den sista dagen blev det klart vilka som blev årets champions. Här ser ni vilka som blev årets champions nationellt och per kategori. Priserna delas ut på vårens kick off:er på galoppbanorna. Stort grattis till årets champions! Läs mer