Annika Sjökvist: ”Jag satsar på att matcha fjolårets resultat”

5 maj 2020

Efter ett fantastiskt 2019, vilket var hennes bästa år hittills, satsar nu tränare Annika Sjökvist på att göra om bedriften och slå fjolårets siffror.

rossmos secret
Annika Sjökvist (till höger) i vinnarcirkeln med Rossmos Secret (Ulrika Holmquist). Andra från vänster ses Tommy Nilsson (Stuteri Saccracing) som har betytt mycket för Annikas galoppkarriär och som är delägare i Rossmos Secret.

Annika Sjökvist är uppvuxen på Orust ovanför Göteborg och var redan från tidig ålder en hästtokig ridtjej. Hon provade på de flesta ridsporter som fälttävlan, dressyr, hoppning och western.

-Ingen galopp alltså men jag läste en del böcker om galopp. Däremot hade jag faktiskt ingen aning om att det fanns galoppsport i Sverige, berättar Annika.

Efter gymnasiet, av en slump, hamnade hon i Skåne hos Tommy K Nilsson (Stuteri Saccracing) som både tränade och födde upp galopphästar.

-Det var jätteroligt och efter en tid fick jag en häst av Tommy, Pamela Sacc (Lotus Pool), som egentligen var menad som ridhäst. Efter ett tag tyckte jag att hon skulle få chansen på galoppbanan och hon gick ut och tog två raka segrar. I det läget trodde jag att det var väldigt enkelt att träna galopphästar. Men det har man ju lärt sig nu, det är små marginaler och allt ska stämma, säger Annika med ett skratt men poängterar att hon tycker att det är väldigt roligt att vara galopptränare.

annika sjökvist stall
Annika Sjökvist på Bro Parks bana med Dancingonthetable (tv) med Vanessa Tsampikakis.och La Paloma med Ulrika Holmquist i sadeln
Foto: Anki Kleist

Efter en tid började Annika att jobba inne på Jägersro. Hon var hos Vanja Sandrup, Francisco Castro och Bodil Hallencreutz. Det blev även en del amatörlopp (hon vann tre segrar på 61 ridna lopp) och hade parallellt med sitt arbete inne på Jägersro även en amatörtränarlicens.

-Min bästa häst som amatörtränare var River Hill (Motley) som faktiskt tog hela nio segrar.
För cirka sju år sedan plockade Annika ut sin proffstränarlicens. Till en början bedrev hon sin verksamhet på Tommy K Nilssons gård i Skåne. Men hon fick snabbt in fler och fler hästar och beslutade sig för att satsa på då nybyggda Bro Park. Hon ansökte om ett stall, fick ett positivt besked, och därmed gick flyttlasset upp till Stockholm.

-Till en början satsade jag mycket på att åka till England på auktion och köpa in starthästar. Vid flytten till Bro Park köptes bland andra Color Me Crazy, Jakastar och Catch The Dream in. De presterade bra på banan vilket hjälpte till en hel del i arbetet att etablera mig som tränare. Man kan säga att det är min styrka, att hitta fina hästar till ett rimligt pris. De flesta har varit bra och jag längtar verkligen tills man kan resa ut och gå på auktion igen, menar Annika.

2019 var ett toppår för Sjökvist med 21 segrar och 2,1 miljoner ingalopperade kronor.

-Ja, fjolåret var mitt bästa år hittills, det var helt otroligt bra. Jag tog min första klassiska seger i Jockeyklubben 2000 Guineas med Arabianranta vilket var väldigt stort. Ska man nämna andra hästar som presterade under året så vann Sugoi tre segrar och gjorde det bra. Även gamlingen Rossmos Secret var duktig och levererar år efter år. Många av mina handicaphästar är kvar i stallet och känns fräscha och sugna på en ny säsong. Målet för 2020 är såklart att matcha fjolårets siffror. Det kan bli svårt man jag ska verkligen göra ett försök, säger Annika.

Arabianranta
Total glädje när Ulrika Holmquist skrittar in i vinnarcirkeln med Arabianranta efter segern i Jockeyklubben 2000 Guineas på Bro Park i fjol

Just nu finns det 22 hästar i stallet på Bro Park varav nio tvååringar.

-Jag hade tyvärr inga tvååringar i fjol så det finns bara en treåring i stallet, Hefaistos Sacc (Antarktis Sacc). Han är kvalklar men inte är anmäld till några större lopp.

På tvåårssidan är det hela nio hästar och Annika är mycket nöjd med sina tvååringar.

-De har tränat på väldigt fint under vintern och ett par ser ut att bli tidiga. De är absolut inte hårt pressade utan gör det lätt och visar fin talang.

Fyra av tvååringarna är efter hingsten White Soxs (Red Rocks) som inledde sin karriär i Chile med handicap 90 och som sedan köptes till Sverige och Annikas stall. Han startade en gång i Sverige men gick sedan till avelsboxen. Nu har han sin första årgång med åtta tvååringar varav fyra är i träning hos Annika Sjökvist.

-White Soxs är en intressant avelshingst och jag gillar hans avkommor. De är snygga, positiva och trevliga. Två av dom jag har verkar vara tidiga, Dancingonthetable och Nemesis Sacc medan de andra två, Chica Linda och Kratisis Sacc nog behöver lite mer tid.

bearman dancingonthetable
Tvååringarna Bearman och Dancingonthetable
Foto: Anki Kleist

Övriga fem tvååringar i stallet presenterar Annika så här:

Bearded Lady (Verde Mar) är ett välstammat sto vars mor, Obrigada, bland annat vann Svenskt Oaks. Hon är högrest och jättefin häst som blir en spännande treåring och hon är anmäld till de flesta storloppen.

Bearman (Verde Mar) är en stor men ändå inte så sen häst. Han är riktigt fin och är stallets andelshäst. Han är uppdelad i tio andelar om 10 procent vardera och det finns tre andelar kvar i honom.

Cava Queen (Outstrip) är den enda importen bland tvååringarna. Hon är fint stammad och är klassig på alla sätt och vis. Hon har kommit långt i sin träning och jag hoppas på att hon är en häst för de större loppen.

La Paloma är en liten, snabb, tidigt och tuff häst. Hennes far, Kodi Bear, har sin första årgång ute på banorna i år och hans avkommor har sålts relativt dyrt. La Paloma blev inte såld på den svenska auktionen och ägs fortfarande av sin uppfödare.

Madison County (Cityscape) är en fin moderlivsimport. Hon är stor och biffig. En fin häst men hon är nog inte så tidig.

-Av stallets nio tvååringar äger jag själv fyra, Chica Linda, Dancingonthetable, Cava Queen och Madison County. De är till salu helt eller delvis inom stallet. Om någon är intresserad är det bara att höra av sig, upplyser Annika.

När vi kommer till de äldre hästarna måste vi självklart börja med att nämna stallets klassiska vinnare, Arabianranta (Helsinki).

-Han gick bra i vintras i guldklass. Där visade han att han kan sitt handicaptal, något som vi varit lite tveksamma över. Nu har han stabiliserat sig och även gått bra på dirttracken. Han är inte anmäld i några stora lopp utan får hålla till i guldklassen.

En annan spännande häst är stoet Miss Maybach (Graydar) som köptes från Patrick Wahls stall i höstas. På onsdag gör hon debut i regi Sjökvist.

-Miss Maybach känns som den mest spännande hästen i stallet. Jag hoppas och tror att vi får ett riktigt roligt år med henne.

arabianranta, miss honey bee, miss maybach
Arabianranta (Mia Heinrichs), Happy Honey Bee (Vanessa Tsampikakis) och Miss Maybach (Ulrika Holmquist)
Foto: Anki Kleist.

Andra hästar att nämna är Mukhaater (Bahamian Bount), Happy Honey Bee (Dandy Man) och Logan (Antarktis Sacc). De är jämna, stabila handicaphästar som alltid gör sitt bästa och som Annika har förhoppningar på att de kan höja sig ett snäpp i år.

 Fortsätter du samarbetet med jockey Ulrika Holmquist?

-Ja, Ulrika är fortsatt förstejockey i stallet. Hon är en fantastisk ambassadör för kvinnliga jockeys och bevisar gång på gång att hon är lika bra som de manliga jockeyerna. Hon är en viktig del av teamet och jobbar hårt i stallet till vardags. I lopp är hon stark och har en bra känsla och timing. Hästarna gillar verkligen att springa med henne, menar Annika.

Övriga viktiga kuggar i hjulet för Annika är hennes assisterande tränare Vanessa Tsampikakis, Mia Heinrichs och Jennifer Falk.

-Både Vanessa och Jennifer rider ut och fixar i stallet, de är verkligen guld värda. De är helt nya inom galoppsporten. Vanessa, som kommer från travet, började hos mig förra sommaren och Jennifer, som är skolad inom ridsporten, började med galoppen i höstas. Vanessa är den som, tillsammans med mig, har ridit in alla tvååringar. Mia Heinrichs har ridit ut turer dagligen sedan tre år tillbaka och också är viktig del av teamet. berättar Annika och fortsätter:

Min träningsfilosofi går ut på att vi, förutom de traditionella galoppjobben, även rider lite mer omväxlande träning.  Jag tycker det är viktigt att använda duktiga ryttare som är fina i händerna och rider hästarna i rätt form och balans.

Avslutningsvis, du är ensamstående mamma till Felix 7 år och Victoria 8 år. Det finns inga mor- och farföräldrar som kan avlasta dig. Hur får du ihop dina dagar?

-Det är långa dagar och det är tufft ibland, men det går. Barnen tycker ju mycket om hästar och de har en egen ponny i stallet. Jobbar jag eftermiddag i stallet så hänger de med och på helgerna får de också vara med mig i stallet men det fungerar faktiskt riktigt bra som tur är, avslutar Annika.

Lotta Malmborg
lotta.malmborg@svenskgalopp.se

Här hittar du Annika Sjökvists träningslista

 


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer