Nedan kan du se punkter och kommentarer från mötet:
Vilka får vara blomsterflickor till storloppsdagarna inom den stora galoppen?
Denna punkt ligger på marknadsavdelningen. Maila anna.fischer@svenskgalopp.se vid intresse.
Fördela prispengar till de 5 första ponnyerna per varje kategori, oavsett privat- eller lektionsponny – ta bort ridskolebidragen alternativt lika priser för privat- och lektionsponnyer. (Jockeyklubben Cup)
Prispengar ges endast ut i Jockeyklubben Cup som utbildningsresa och ridskolebidrag. Jockeyklubben tog över sponsringen från Dalva och Friborg Memorial och följer i deras fotspår gällande villkor. Dom vill gynna ridskolorna och de barn som inte har råd med egen ponny samt att de vill ge fler chansen till vidareutbildning.
Varför har vi inte olika jockeys att dela ut stilpriser varje cup, inte Ung Galopp som det är idag?
Första åren i Dalva De Oliveira Cup hade vi en jockey varje löpdag som gav ut ett stilpris, vilket resulterade i att de endast premierade någon av de första i mål. De löpdagar då det är hederspris/helhetsbedömning så måste den som bedömer och ger ut dessa pris känna till ekipagen. Detta för att kunna se de förbättringar som skett. Hederspriserna är till för att lyfta fram förbättringar och hårt arbete. Så att även de med lite långsammare ponnyer får en chans att vinna priser. De löpdagar som inte ligger under Cupen kan rena stil och taktikpriser ges ut och då kan en jockey engageras till uppgiften. Tessan Åkesson kommer att ansluta till Ung Galopp-gruppen som bedömer till dessa priser.
Licenskurser, förslag på att göra upp upplägget på kurserna med minst 5 teoritillfällen och minst 5 uppridningar, se hur travet gör med monteryttare- uppridning och uppskrivning. Dom lämnar leken hemma och gör detta på allvar. Något för galoppen att se över.
Vi vill behålla dagens upplägg då vi vill att ponnygaloppen ska vara lätt att börja med. Samtidigt vill vi inte tumma på säkerheten vilket vi inte heller känner att vi gör idag. Det går inte att jämföra galoppen med travet då de i travet även har en vagn att tänka på och lära sig manövrera. De har också olika volter och andra svåra teknikinslag. Vi vill också behålla det lekfulla och roliga inom ponnygaloppen för de minsta barnen. Vi känner också att våra ponnyjockeys är duktiga och vi godkänner inte en ryttare eller ponny som inte är i tävlingsmässigt skick.
Fler teorikurser
Ung Galopp kommer att försöka arrangera något fler kurser under 2017. Teori kombinerat med ”plastic”, styrka/fys och taktik-träningar. 2016 blev ett mellanår i och med flytten till Bro Park. Vi har då inte haft en lämplig lokal vilket vi hoppas på att ha på plats till säsongens början.
Träning på ponny med jockey, barnen rider/tränar på banan och turer filmas, som sedan gås igenom med en jockey.
Ett förslag som tas i åtanke. Det är dyrt att engagera en professionell filmare , men vid vissa tillfällen kan kanske Ung Galopps representant köra bil på asfalten och en förälder filma. Att ha genomgångar efter kvällsträningar blir svårt, samma med att ha möjlighet med jockey på plats regelbundet. Däremot kan vi kanske ha en träningsdag med detta upplägg.
Mentorskap jockey/ponnyryttare
Det föreslogs att några av de yngre, precis nyblivna amatörryttarna kanske kan vara lämpliga som mentorer för ponnyryttarna. De är oftast på plats även under ponnylöp, lite närmare ponnyryttarna i ålder och kanske lite enklare för ponnyryttarna att relatera till och våga fråga.
Träningar för ponnyer. Vardagar är inte möjligt för alla, minst ett träningstillfälle vardagkväll samt ett på helgen from årsskiftet.
Träningar på helger är tyvärr ogenomförbart då det verkar vara ett klent intresse att träna på helger. För att det ska vara ekonomiskt möjligt krävs minst 10 betalande ekipage per gång. Vi hänvisar till Angarns Train Camp samt till Ung Galopps träningstävlingar.
Undersöka möjliga arrangemang i samarbete med t ex våra travbanor. T ex ha några ponnylopp i samband med Elitloppshelgen, eller andra storloppsdagar på våra storbanor.
Travbanor är betydligt hårdare än galoppbanor så att ha ponnylopp på travbanor fungerar troligtvis inte för andra kategorier än kanske kat A. Cicci fått en förfrågan från Eskilstuna Travbana angående uppvisningslopp. Så kanske det kan vara ett tillfälle att visa upp ponnygaloppen.
Hur kan vi få ponnygaloppen att synas mer utåt för att på så sätt väcka intresset hos potentiellt nya ekipage? Undersöka möjligheten att visa upp sig under Göteborg Horse Show (liknande koncept som gjordes på Friends Arena)
Detta tillhör marknad- och sportavdelningen, inte Ung Galopp. Det som genomfördes på Friends Arena var ordnat privat via Hedmans (Steeplechase) och Veronicas Minirid via Svenska Shetlandsföreningen. Detta är vi oerhört tacksamma för då det ger en god reklam för ponnygaloppen.
Undersöka möjligheterna att arrangera fler clinics för de lite yngre ryttarena där någon av de mer meriterade jockeyerna kommer och kör lite träning med dem. Har sett några såna tillfällen annonseras men tyckt det verkar mer inriktat mot de mer meriterade ponnyryttarna som redan är på väg mot amatör- och lärlingslicensen. Vi har jättemånga duktiga ryttare som förmodligen skulle lyftas ett par snäpp men som av olika skäl inte haft resultaten på sin sida. Ökar möjligheten för ökad bredd och fungerar även som extra morot för blivande jockeys
Vi har ett samarbete med Fredrik Johansson där han ska utbilda främst unga jockeys, lärlingar och amatörryttare. För ponnyryttarna anordans andra träningar vilket vi kommer att fortsätta med i större omfattning framöver.
Starter:
Dirttrackbanan på Bro Park känns smalare än på Täby. I alla fall där Kat A-starterna går. Blir lite trångt med svängrum då träckare och ponny ska vända upp i voltstart. Förslag: 8 Kat A ponnys per lopp vid voltstart. Eventuellt kan 10 stycken funka om man har linjestart.
Dirttrackbanan på Bro Park är ungefär en meter smalare än Täbys. Från början hade vi 12 A-ponnys på Täby vilket vi ändrade till 10. Vi börjar säsongen 2017 med max 10 ekipage och utvärderar vartefter. Vi kan även prova linjestarter mer då det då är lättare att få plats. För att få mer ordning i kategori A-starterna föreslogs även att man skulle byta träckare mellan ekipagen för att ta bort den värsta tävlingshetsen i starten. Vi uppmanar även de lite äldre ryttarna i kategori A att rida sina ponnyer utan ledare i starterna. Många har provat detta under 2016 vilket har fungerat utmärkt. Det är också bra träning inför steget upp till de högre kategorierna.
Vi kommer under 2017 att pröva att göra voltstarterna med koner så att den främre volten ska hålla sig mellan sina koner och de som startar på volt bakom ska hålla sig inom sina koner.
Träckarkurser, efterfrågan av utbildning och repetition av träckning för föräldrar är stor.
Vi kommer att ha en kurs i början av säsongen på samtliga tre banor där vi går igenom detta.
Det kom också ett förslag på instruktionsfilm ”Hur en tävlingsdag går till” på förslag. Lämpligtvis en film per bana i Sverige. Läggs ut på hemsida och YouTube. Elliot skulle kunna låna videoutrustning från sin skola till att filma detta.
Novislöpningar
Novislöpningar är ett populärt och viktigt inslag i propositionerna. Dessvärre är det såvrt at få ihop vinnarlöpningar i kategori B och D under dessa dagar då det oftast är samma ponnyer som vinner. Veronica Jönsson föreslår att de ponnyer som har vunnit de senaste två åren inte ska få starta i novislöpningarna för att sprida ponnyerna bättre. Vi kommer titta på det förslaget inför säsongens propositionsskrivning.
Prisutdelningar och fotografering
Förslag att inte bara vinnaren får gå in i vinnnarcirkeln utan även tvåan och trean. Det efterfrågades även kort på fler än segrarna. Vid egna löpdagar är det inget problem att ta in häst 1-3 i vinnarcirkeln. Även då ponnyloppen ligger innan den ”stora” galoppen kan det ibland gå att ordna. Vi meddelar detta från dag till dag i ryttarmeddelandet.
Många önskar fler foton från löpdagar. SG’s fotograf hinner inte fota alla ekipage. Kan föräldrar och aktiva hjälpas åt att fotografera och lägga upp i FB-gruppen Ponnygalopp? Så gör vi ett album på löpdag i den FB-gruppen. Cecilia Mau Kronevi frågar sin äldsta dotter om hon är intresserad av att fota lite extrabilder från tävlingar.
Synpunkter på tävlingsreglementet
Några paragrafer gäller inte längre. Därför kommer vi under vintern att gå igenom och göra vissa förändringar i vårat RG.
Licensutbildning
Håller själv på att går steg 2 kurs (Linda Smedberg som går amatörtränarkurs inom den stora galoppen) just nu, jättebra utbildning. Jag gick ponnylicensutbildningen våren 2013. Det jag saknar i ponnylicensutbildningen är att mer vikt borde läggas på Tävlingsreglementet. Steg 2 har ett webbutbildningsmaterial som ska utföras innan kursen, jättebra då man måste läsa på innan och få göra olika testfrågor. Detta medför att man kommer mer förberedd till kursen.
-Det kommer läggas ut en del av ponnylicenskursen som en webbutbildning. Denna ska göras innan man kommer till själva kursen.
Övriga punkter under mötet från Ung Galopp:
Det är viktigt att sponsorerna tackas, glöm inte att skicka in tackkort. Det är oerhört uppskattat! Tacka även gärna på sociala medier också, så att fler än de som är fysiskt på tävlingsdagarna får veta vilka som sponsrar. Ju mer dessa sponsorer syns, desto större chans att de vill fortsätta att sponsra.
Ponnygaloppen handlar inte bara om att vinna, den är även utbildande. Respektera varandra, både vuxna och barn, på banan och utanför!
Sociala medier
Sociala medier är inga lämpliga forum för missnöje. Vill man få in fler tävlande ska de som visar intresse för ponnygaloppen eller galoppen inte bli avskrämda av att läsa otrevligheter och missnöje i ponnygaloppens FB-grupper t.ex. Vill man Ung Galopp något så mailar man till dess representanter eller någon i föräldragruppen.
Nätmobbing
Vi vill starkt poängtera att vi under inga omständigheter kommer att acceptera s k nätmobbing. Det har kommit till vår kännedom att detta har skett men att inläggen har tagits bort. Får vi in ett bevis på att nätmobbing har skett inom sporten kommer vi att vidta åtgärder. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till ponnygaloppen och kommer att jobba hårt för detta.
Tävlingsåret 2017
Förslag på datum hittar du bifogat till höger här på sidan. Vi ber föräldrar med hopp, dressyr och fälttävlans-tävlande barn att kika på datumen och återkomma där man kan välja mellan t.ex lördagen och söndagen.
Uppförandekod
Barnen gör som de vuxna gör inte som man säger till dem. De tar efter er så tänk på hur ni uttrycker er och vad ni säger. Barnen hör och kopierar. Upprörda vuxna i ledvolten och efter målgång är inte ett godtagbart beteende. Läs ponnygaloppens uppförandekod, klicka här
Föräldragruppen
Göteborg har en väldigt engagerad grupp av föräldrar, tränare och ponnyryttare. Förslag på att välja in 1-2 personer från Göteborg i vår föräldragrupp. Bettan Skippari och Maria Gudmundsson kan tänka sig att lämna sina platser i föräldragruppen till förmån för andra. Vi behåller gärna Tessan Åkesson i föräldragruppen då hon arbetar på Svensk Galopp och inte har några tävlande barn längre inom ponnygaloppen. Däremot är Tessan mycket engagerad och påläst inom ponnygaloppen vilket vi ser som en stor tillgång. Vi har fått många som är intresserade att ta plats i gruppen och återkommer med den nya sammansättningen.