Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Åter en tysk dubbel i Svenskt Grand National!

25 juni 2013

Tyska tränaren Elfie Schnakenberg upprepade bedriften från fjolåret och tog en ny dubbel i Svenskt Grand National med fjolårstvåan Alanco och nye bekantskapen Gelon. Bäste skandinav var Dennis Persson-tränade Amber Hill som god trea.

Alanco

Ett välmeriterat fält om elva hästar sprang av inför 4500 meter steeplechase på en bana som betecknades som ”god till mjuk” efter en hel del regn. Timmarna före loppet kom dock solen fram och värmde både deltagare och åskådare, och banan höll mycket bra för de nio loppen, plus 6 ponnylopp.

Apocal tog ledningen från start och anförde över de första hindrena, sedan tog Monster of Speed över täten och höll den länge runt den vindlande labyrint som utgör Svenskt Grand National. Nytt för i år var en storbildsskärm på publikplats där man kunde se praktiskt taget alla sträckor av loppen, vilket var ett klart lyft!

Huvudloppet reds i ett lugnt tempo utan några större förflyttningar i fältet, men efter hinder elva bröt den polske gästen Kalmar ut och hamnade ute i det oklippta högra gräset. I den situationen fick Oranais en knuff och förlorade ryttaren. Varken hästar eller ryttare rapporterades skadade, lyckosamt nog.

På slutvarvet hade Alanco under Cevin Chan arbetat sig upp närmare ledningen, där han hade sällskap av stallkamraten, och dessa båda gick sedan tillsammans med Amber Hill ifrån resten av konkurrenterna på sista halvvarvet.

Efter sista hindret blev det uppenbart att Alanco hade mest krafter kvar, och han drygade snabbt ut avståndet till Gelon och vann överlägset med 10 längder. Gelon hade då fått övertag på Amber Hill, som höll bra, två längder bakom måltvåan. Engelske gästen Fred Bojangals, som också varit uppe och nosat på täten i ett skede, hämtade fjärdepriset en bit ner, medan sistapengarna gick till tjeckiske gästen Godea.

Cevin Chan har varit reguljär ryttare på Alanco sedan förra sommaren, därför fick han rida honom på Österängen också, trots att tränarsonen Oliver Schnakenberg då fick sitta på stallets andrahäst Gelon. Tränaren trodde också att Alancos tidigare rutin av just Strömsholm kan ha fällt avgörandet dem emellan.

–Det är en väldigt knepig bana här, med många olika sorters hinder och svängar, och det är klart att Alanco hade en fördel som har varit här tidigare. Men löpningsförloppet passade honom egentligen inte, då han behöver bättre tempo i loppet för att kunna spela ut sin speed för fullt.

–Alanco är en helt problemfri och okomplicerad häst som vem som helst kan rida. Vi har lite svårt att hitta lopp till honom i Tyskland, för han har vunnit så mycket att han inte kommer in i särskilt många lopp. Nästa start blir kanske i Frankrike eller i Belgien, där han tidigare har vunnit Champion Hurdle.

–Jag är väldigt glad över att kunna komma hit och försvara fjolårsvinsten, så vi får ta hem Topham-Trofén ett år till! Sedan 2005, då min son Oliver red Fegentri och lärde känna Henke Engblom, har vi kommit hit varje år utom 2010.

–Glückstag vann ju 2009 och 2011, och han mår bra nu, men har opererats för en chip i ett knä och vi hann helt enkelt inte få honom färdig till start här idag, berättade Elfie Schnakenberg.

Som kuriosa berättades att ägaren bakom Stall Steintor hade en starthäst i det allra första Svenskt Grand National 1971, men detta var första segern för honom, så man kan säga att cirkeln är sluten efter 42 år!

Omoto Sandos revansch

Alanco var faktiskt bara tredjehandsfavorit bakom Fred Bojangals och Apocal, och gav 5,16 i vinnarodds. Men i Svenskt Champion Hurdle blev det en rejäl favoritseger när Omoto Sando till 2,73 fick revansch på Nuevo Leon och vände resultatet från i fjol till sin fördel.

Symphonias Maximus ledde i gott tempo från start och höll täten under merparten av de 3700 mjuka gräsmeterna, men på sista varvet blev han ändå tvungen att släppa förbi några av gästerna. Omoto Sando och Nuevo Leon hoppade sista häcken tillsammans, men sedan accelererade Henrik Engblom på Omoto Sando, medan den tyske gästen inte kunde växla tempo en gång till. Knight Valliant från England blev god trea före Dennis Persson-hästarna Calvados och Volo Cat.

Faldor hakade i sista häcken med bakbenen och rumplade till och miste sin ryttare Jennie Österberg, som är på tillfälligt besök i Sverige innan hon åker tillbaka till Australien om en månad, men lyckligtvis kom varken häst eller ryttare till skada.

Det gick inte att ta miste på Henke Engbloms glädje över segern i Svenskt Champion Hurdle, som han vann för tredje gången. Han jublade högt till publikens förtjusning och berömde hästen i glödande ordalag.

-Jag har ridit honom i fem år nu och han gör alltid sitt bästa! Han är helt klart en av mina favoriter, och med tanke på att han var så sjuk i vintras och var nära att stryka med, är det så härligt att se honom tillbaka i full form.

–Loppet var lite tufft, och jag fick börja rida på honom ganska mycket för att hänga med, men han gav allt han hade och till slut kändes det lätt.

Tränare Arnfinn Lunds son Terje fanns med som representant för sin pappa och för ägaren Nils Petter Gill i Stall Bonne Nuit, och han var mera lågmäld men inte mindre glad.

–Omoto Sando fick problem med käken i vintras och kunde inte äta. Han fick opereras och fick stanna på sjukhuset i en hel månad, så han var verkligt illa däran, berättade tränarsonen.

Familjen Perssons Minneslöpning stannade inom familjen

Tävlingarna på Strömsholm sätter som bekant hindersporten i fokus, och inte mindre än fyra av de nio loppen reds över hinder. Familjen Perssons Minneslöpning rids på Grand National-banan i en något förkortad version och är tänkt som ett genrep för hästar som avses starta i GN påföljande år.

Sex hästar kom till start här och det blev Schnakenberg-tränade Borgo som anförde direkt, uppvaktad av Monfalcone och Traffic Chaos. Favoriten Superman reds lite avvaktande av Niklas Lovén, men på sista varvet, då hästen närmast cantrade fram till ledning, syntes det att han satt på leken.

Det blev en säker seger för Superman, som är halvbror till dubble GN-vinnaren Lights Out och liksom denne ägs av Stall ATL, alias Nils Adlercreutz. Dennis Persson tränar vinnaren och på så sätt stannade vandringspriset ”inom familjen”.

–Vi har haft höga tankar om Superman och tänkt att han skulle bli en riktigt fin steepler ända sedan vi hoppade in honom, men han är lite blyg av sig och om han kommer till front för tidigt börjar han ”räkna tussilago” i stället för att bara galoppera framåt, skämtade tränaren.

–Därför gällde det att få sällskap till honom så länge som möjligt i loppet, men han vann väldigt lätt till slut och gjorde det bra.

Borgo höll fint till andra, så Elfie Schnakenberg kunde alltså åka hem till Tyskland med en vinst och tre andraplatser på sina fem starthästar, medan Monfalcone blev trea före Gilmore och Traffic Chaos.

Niklas Lovén fick vandringspriset Rolf Brandts Memorial såsom bäste hinderryttare med svensk licens, medan Tobias Hellgren fick Ylva Engbloms vandringspris såsom bäste amatörryttare under dagen.

Övertygande debut

Det fjärde hinderloppet var Jockeyklubbens Novis-Häcklöpning över samma distans och bana som Champion Hurdle, och här överraskade Svista Säteris Welcome Back och irländaren Lewis Davies med att vinna förkrossande överlägset i vad som var hästens häckdebut.

Tidigt i loppet delade han ledningen med Charmeur, men efter halva distansen var han ensam där framme och till slut hade han lagt 15 längder mellan sig och tvåan Dzin, med Strong Wind som trea och Castle Sting som fyra före Charmeur.

Santa Rosa föll med sin tränare Henrik Engblom, vilken fördes till sjukhus med en befarat stukad fot och fick avstå sina ritter i de båda återstående steeplechaserna. Alvena Quling fick en törn då han omöjligt kunde undvika den fallande hästen och pullades upp.

Bo Helander tog emot sin egenuppfödde Fasliyev-son i vinnarcirkeln.

–Debut är ju debut och det brukar vara svårt att vinna då, men hästen är väl grundtränad och väl inhoppad. Vi har haft hjälp av Josephine Kelly med träningshoppningen, berättade ägaren, som gärna startar i hinderlopp.

–Det är ju den gren av galoppen som ligger närmast ridsporten, påpekade Helander, som själv har varit framgångsrik som ryttare inom bland annat banhoppning.

Lewis Davies är från Irland, där han har ridit en hel del point-to-points, men nu är han bosatt i Sverige och rider på Täby hos Patrick Wahl.

Veteraner vann

Josephine Kelly red inga hinderlopp denna dag men hon passade på att vinna Hästspecialisten Silverstöveln tillsammans med 11-årige Irish Lad, som gjorde sin 167:e start! Rein Kuningas’ gamle kämpe, som han själv fött upp och tränat under hela karriären, gjorde processen kort med motståndarna och vann lätt med åtta längder före Mahogny Man och favoriten Donna Mara.

–Han är en gammal gentleman och idag fick han göra allt själv, för när han snubblade till på upploppet tappade jag en bygel och kom ur balans, men han fortsatte bara att springa, berättade ”Jossan” Kelly.

–Han trivs med livet och vi gör roliga saker tillsammans. Han kastar av mig med regelbundna intervaller också, men det är okej, sken Rein Kuningas, som också fick Sveriges Amatörtränarförenings pris såsom bästa amatörtränare.

Fjärde raka för Szuma!

Champagne Esterlin Pro-Am Cup hade en jättefavorit i Szuma, som älskar Strömsholm högt och rent och springer där som aldrig annars. Under sin ägare Nathalie Mortensen vann han lätt före positiva överraskningen Blues Mostly och tungbanehästen One More Tico, vilket gav ett Trio-odds på 225,06.

–Han har inte startat i några slätlopp sedan i fjol, utan bara gått på hinder, vilket han tycker är kul. Så det var en chansning att åka hit med honom idag men det gick vägen, medgav Henke Engblom som tränar vinnaren.

Nathalie Mortensen fick även pris från Ladies’ Club såsom ”dagens ryttarinna med stil”.

Säker seger

En annan ryttarinna med stil är Jennie Österberg, som direkt efter fallet med Faldor i Champion Hurdle hoppade upp på favoriten El Weiron i SARA Grand Pris för arabhästar och med säker hand förde hingsten först över mållinjen, före Joshua Brown med just Nathalie Mortensen, och W Helge, som reds av Anna Pilroth.

Tränaren Åsa Borger fanns inte på plats men Beatrice Wendt representerade ägarna i Weiron & Co.

–Vi är ett gäng distansryttare som ville gå ihop om en galopphäst så vi började leta. Jag har tidigare haft ett syskon till El Weiron så när vi hittade honom slog vi till. Han är svenskuppfödd av Per-Olof Scherling men har tävlat en del i Polen och gjort det bra.

El Weron vann nu sin sjunde seger i den 18:e starten och kan bli ett fint tillskott till vårt lands besättning av arabhästar inom galoppsporten.

Skräll i Fegentrin

ARK Fegentri World Championship hör också till traditionerna på Strömsholm och nio hästar med ryttare från åtta olika nationer gjorde upp om segern, som till slut gick till fältets minst spelade häst då Green With Envy segrade till 24,69 ggr insatsen under italienaren Fabrizio Perego.

Charlotte Sjögren tränar och äger hästen genom sitt Höllviken Häst & Foder AB och med tanke på att hon har vunnit just Fegentriloppet på Strömsholm inte mindre än tre gånger tidigare sedan 2006 borde hon kanske ha varit mer påpassad av spelarna, men hon var själv lite överraskad.

–Vi köpte den här hästen förra hösten, men det har inte fungerat riktigt för honom i loppen, då han måste få ligga baktill och koppla av i början. Banan här är ju väldigt speciell och det verkar som om han tyckte om den!

Fabrizio Perego har passerat 40 men började inte rida lopp förrän för sju år sedan, eftersom ingen hade talat om för honom att man inte måste ha löpningsridningen som yrke.

–Det här var min första ritt i Sverige och det har varit en fantastisk dag och en underbar ritt på en väldigt fin häst, även om banan var lite svårriden, tyckte ryttaren.

Dansk vinst

Måns Alexanderson Memorial rids över 2600 meter och ofta i slutet av dagen när banan är ganska upptrampad och därmed ännu mer krävande. Därför behöver man en stark häst för att vinna det här loppet, och en sådan red danska championamatören Lea Olsen när hon satt upp på Lone Bager-tränade Aladar.

Den forne tvåan i Dansk Derby rankades en gång i 86 kg och visade nu att han kan ännu genom en mycket överlägsen seger före Panduro och Pick Me.

Lone Bager stod som amatörtränare i programmet, men det visade sig vara fel.

–Jag har proffslicens numera och tränar 20 hästar för dagen, berättade hon.

Sportslig tävlingsdag

Svensk Galopps sportchef Nicholas Cordrey kunde pusta ut efter tävlingarna och sken ikapp med den sol som hade återvänt till dagens sista lopp.

–Trots att vädret ställde till det lite för oss under förmiddagen och med ytterligare några skurar nu på slutet, har vi haft en fantastiskt fin dag med sportsligt rättvisande lopp.

–Banan bedömdes som god till mjuk i morse och den höll bra ända till slutet. Det tråkigaste med regnvädret är att det inverkar negativt på publiksiffran, medan spelet ändå kom en bit över tre miljoner, vilket är nästan 200.000 kr mer än i fjol.

–Jag vill passa på att rikta ett varmt tack till alla funktionärer och aktiva, som gör dagen möjlig, och som kämpar på med de förutsättningar vi har. Vädret råder vi ju inte över men alla här har lagt manken till och gjort sitt bästa, och nu hoppas vi att vi ska få en riktigt solig tävlingsdag nästa gång.

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer