Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

ATG stoppar spelrobotar

3 juli 2013

ATG inför från och med i dag förbud för användande av så kallade spelrobotar på spelformerna V75, V86, V64, V65, V5 och V4. – Vi vill att människor av kött och blod ska spela på hästar, inte robotar. Vi gör detta för att värna om våra vanliga kunder, och i dess förlängning hela hästsportens existens i Sverige, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

En spelrobot är ett dataprogram som läser av övriga spelares spelmönster och sedan baserat på sannolikt vinstutfall konstruerar stora system, ofta till extremt höga insatser.

Konceptet bygger på att spelroboten under en längre tidsperiod ska generera vinst genom att ge många rätta rader vid låga utdelningar och en eller ett par rätta rader vid höga utdelningarna.

– ATGs uppdrag är att skapa långsiktiga förutsättningar för svensk trav- och galoppsport, det gör vi genom att erbjuda breda och folkliga kunskapsspel där människor som du och jag rankar till exempel Maharajahs möjligheter att vinna ett lopp och med en förhållandevis liten insats sedan har chans att vinna mycket pengar. Hela denna grund hotas om vi inte begränsar användningen av spelrobotar, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

Hos ATG är det ett tiotal kontokunder, varav tre stycken i Sverige och resten utomlands, som använder spelrobotar. Kontokunder som hela tiden har följt ATG:s vadhållningsbestämmelser till punkt och pricka, men vars metod att använda spelrobotar från och med i dag är förbjuden.

– De tre kontokunderna i Sverige har vi i dag börjat att kontakta och resterande kunder kontaktas nu av våra utländska partners. Jag vill poängtera att dessa kontokunder inte gjort något fel, eller brutit mot några lagar eller regler, men de har använt en metod som på sikt gör att den stora skaran av vanliga spelare drabbas och därmed i förlängningen hela hästsportens ekonomi, säger Hasse Skarplöth.

Svenska Spel har tidigare drabbats av så kallade pokerrobotar, vars ägare man polisanmält, och även robothandel inom aktiemarknaden har varit omdiskuterat. Fenomenet med spelrobotar förekom för första gången hos ATG i december 2009 och ATG har det senaste året arbetat med en djupare kartläggning. ATG uppskattar att spelrobotarna står för 2-2,5 procent av omsättningen, alltså 300-350 miljoner kronor per år, varav halva summan kommer från Sverige.

– Och den siffran kommer på sikt att växa då vi på senare tid ser att spelrobotarna blivit fler och att aktiviteten ökat. Spelrobotarna vinner inte alltid men det finns kontokunder som gått med 20 procents vinst över en längre tidsperiod, säger Hasse Skarplöth.

En av fjolårets mest uppmärksammade vinster, och där det i efterhand visade sig vara en spelrobot som var konstruktör av vinnarsystemet, skedde vid Elitloppslördagen förra året då en kontokund från Sydafrika var ensam om tre vinnande V75-system som gav över 60 miljoner kronor i vinst. Och så sent som i söndags vann robotspelare från Finland cirka 30 miljoner kronor på V75 i samband med Oslo Grand Prix.

– Det finns ingen teknisk lösning som kan stoppa eller känna av spelrobotarna i förtid. Det är först i efterhand när man analyserar och lägger ”pusslet” som metoden upptäcks, säger Hasse Skarplöth.

Det är fem saker som kännetecknar en spelrobot:

* Spelformerna är V75, V86, V64, V65, V5 och V4
* Merparten av alla hästar finns med på det totala systemet
* Många system och kuponger
* Totalt en hög insats
* Spelar inte på hästar utan spelar efter hur andra spelar på hästar

– Under ett år har vi nu djupare kartlagt och lärt oss upptäcka spelrobotar, samtidigt har vi tittat på och utvärderat en rad förslag på spelbegränsningar för att få stopp på robotarna. Förra veckan fick vi klartecken från Lotteriinspektionen att införa nya bestämmelser som förbjuder spelrobotar, säger Hasse Skarplöth.

Den nya bestämmelsen gäller från och med den 15 maj 2013. Den spelare som därefter lämnar in ett robotspel kommer vid första tillfället att få en varning. Om spelaren upprepar sitt robotspel kommer han eller hon att stängas av. ATG har i ett sådant fall rätt att behålla eventuell vinst och hela insatsen.

Hasse Skarplöth avslutar:

– Alla regleringar är inte av godo, men vi gör detta för alla våra vanliga kunder, stora om små, från Ystad till Kiruna, som gillar spel på hästar och allt runt omkring spelet med gemenskapen, analysen, snacket och jakten på ett bra singelstreck. Kunder som är förutsättningen för att ATG ska leva upp till sitt uppdrag att skapa långsiktighet för hästsporten i Sverige.

– Det finns en uppenbar risk att vi nu på kort sikt tappar omsättning och att kontokunderna med spelrobotar kanske väljer andra spelbolag, att vi får kritik för att vi var för snabba eller för långsamma med införandet av begränsningarna eller att vi inte varit tillräckligt öppna eller tydliga i vår information. Allt detta får tiden utvisa, men jag är övertygad om att detta på lång sikt är en nödvändig åtgärd att begränsa spelrobotarna för att behålla den starka folkliga förankringen som spel på hästar i Sverige har.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg
styrelsen dreamstime_l_103695803.jpg

Den fortsatta inriktningen gällande en ny bana i Skåne, förutsättningarna för en decentralisering av verksamheten och Svensk Galopps ekonomi. Det var några av de frågor som fullmäktige avhandlade i samband med lördagens årsstämma på Hotel Birger Jarl i Stockholm. Dessutom valdes två nya ledamöter in i styrelsen. Läs mer

Rekryteringsprocessen för tillsättningen av en permanent vd för Svensk Galopp är i full gång. Det är viktigt att rätt person får denna post. Därför måste det ta lite tid att genomföra denna rekrytering.

Bland alla ansökningar som kommit in är urvalsprocessen redan påbörjad. Nästa steg blir att träffa ett antal kandidater för intervjuer. Huvudansvarig för denna rekryteringsprocess är Bengt-Ove Hedborg som sitter i Svensk Galopps styrelse.

Styrelsen har identifierat ett behov av en tillfällig lösning på vd-posten. Styrelsen har därför beslutat att Bengt-Ove tar rollen som tf vd på deltid under en övergångsperiod, fram till dess att den nya vd:n är på plats.

Bengt-Ove Hedborg

Katinka Berg kommer den 30 juni 2024 att lämna sitt uppdrag som interim marknads- och försäljningschef för Svensk Galopp AB.

Enligt kontraktet avslutas det tidsbegränsade uppdraget den 30 juni. Ansvaret för kommersialisering av Svensk Galopp läggs på den kommande vd:n. Rekryteringsprocessen av ny vd pågår för närvarande.

- Mitt uppdrag som interim marknad & försäljningschef för Svensk Galopp AB var att sätta struktur, skapa och implementera ny kommunikationsstrategi, identifiera ny strategisk riktning för ökad omsättning och tillväxt i galoppsporten, säger Katinka.

- Tillsammans med mitt hårt arbetade team har vi på mycket kort tid genomfört stora insatser och skapat förändringar som ska ligga till grund för en positiv utveckling av Svensk Galopp, samt galoppen i Sverige. Jag tackar för fantastiskt roliga och produktiva månader med ledningsgruppen och marknadsteamet, avslutar Katinka.