Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Bank of Burden gjorde det igen!

26 juni 2013

Fjolårsvinnaren Bank of Burden, riden av Per-Anders Gråberg och tränad av Niels Petersen, var stor och rättvis favorit när han gick till start i Stockholm Cup International (Gr3) tillsammans med nio andra av Skandinaviens bästa stayers.

Bank of Burden

Den engelske gästen Berling inledde i front, närmast följd av Palermo, Moe Green och Court Circle, och med Bank of Burden mitt i fältet. På andra halvan av loppet blev det skiftningar när köhästarna avancerade, men utropstecknet Court Circle (55 ggr i ev vinnarodds) höll sig kvar därframme och lät sig endast passeras av favoriten.

Den andra engelska gästen Media Hype fullföljde bra till tredjepriset, medan Berling, som kom tillbaka efter en pust i kurvan, tog fjärde före Touch of Hawk, som möjligen kom lite i kläm i trängseln på rakan.

Bank of Burden, som numera ägs av Stall Trick or Treat, vann lätt med två längder på tiden 2.29,4 och drygade ut sitt konto, som nu gick över 5 miljoner, med 700.000 kr. Morten Myhre ingår i ägarskaran och han var givetvis själaglad:

-Det är segrar som denna vi lever för! Bank of Burden var fantastisk i fjol och han är ännu bättre i år. Det är underbart att få vara med på en sådan här resa med en häst.

Per-Anders Gråberg har också en härlig säsong, inte minst med Niels Petersens hästar.

-Bank of Burden kändes väldigt fin hela vägen, pullade lite mer än vanligt och jag hamnade lite högre upp i fältet än planerat, men han är ett sådant proffs så han klarade det ändå. Jag skulle vilja säga att han är den bästa stayern i Skandinavien, kanske jämte Sir Lando.

Niels Petersen verkade lite omtumlad; han och P-A hade ju också vunnit ett Listedlopp tillsammans en timme tidigare.

-Jag är förstås jätteglad. En gång är ingen gång, men nu har hästen ännu en gång fått bevisa sin kapacitet, menade tränaren.

Bank of Burden är uppfödd i USA av Bjarne Minde och fallen efter Hawk Wing, som ger stayers som passar fint på svenska banor.

Snabb som en synvilla

Täby Open Sprint Championship (L) blev verkligen den fartfest som hade aviserats när tolv av Skandinaviens allra bästa sprinters drabbade samman över 1150 meter god gräsbana. Dingle View var snabbast iväg från sitt innerspår men flankerades snart utvändigt av Beat Baby, som tog över runt kurvan.

På upploppet svärmade det av hästar bakifrån, och snabbast av alla var 4-årige Elusive Time under Rafael Schistl, som ofta ser till att hålla sig framme när det vankas storlopp och som ju vann samma lopp i fjol, då med Giant Sandman. Han brottade ner Beat Baby och vann med en säker halvlängd på sensationellt goda segertiden 1.06,8, medan Calrissian spurtade till sig tredjepriset före Hansinger och favoriten Giant Sandman i en mycket tät målgång.

I det slagna fältet fanns topphästar som Alcohuaz, Tertio Bloom och Exhibition, vilket säger något om klassen på loppet, som kanske har chans att bli höjt till Grupp 3 igen?

Francisco Castro tränar vinnaren åt Jafar Al Ghitani.

-Detta är en häst som har utvecklats mycket under det senaste året. Jag trodde redan ifjol att han var sprinter snarare än miler, och jag tror också att det kan finnas mer utveckling i honom, då han bara är fyra år. Men om vi åker utomlands med honom så blir det nog inte förrän nästa år.

Elusive Time är uppfödd på Irland av Oghill House Stud och vann seger nr 13 i sin 21:a start, medan prissumman närmar sig 1,5 miljon kronor. Elusive betyder ungefär ”svår att fånga” och det stämde ju precis.

Guld för Silver Ocean

Tattersalls Nickes Minneslöpning (L) hade en stor favorit i Silver Ocean, som på kort tid har stigit fram som en av de allra bästa milers vi har i Skandinavien. Under Per-Anders Gråberg och från bricka ett gick han genast till ledning från starten vid 1600 m och såg ut att pulla en del där. Energia Colonial och Luca Brasi avvaktade bakom och hade nog tänkt sig ett anfall på slutrakan, men det gick inte att ta in någon mark på favoriten, som vann överlägset i ensamt majestät, och utmanarna fick nöja sig med platserna i nämnd ordning.

Per-Anders Gråberg är ständig partner till USA-importen, som här tog sin fjärde årsseger.

-Vi hittade inget fel på honom efter förra starten, där han slutade långt slagen, och visst hade vi press på oss idag igen, men det hör till. Mest press har jag nog på mig själv, menade P-A.

Niels Petersen har som bekant ett mycket framgångsrikt stall och Silver Ocean tränar han åt Autoindustri AB, som innehåller Nils Petter Gill och Jarl Lindstrand.

-Jag undrade lite över hästens form efter Marit Sveaas Minnelöp, och han hade börjat sätta vinterpäls, så vi tvekade lite om att åka hit med honom men beslöt oss för att pröva i alla fall, berättade tränaren. Nu får han en välförtjänt vila och sedan får vi diskutera i lugn och ro över en kopp kaffe om det blir några resor utomlands i vinter.

Silver Ocean är uppfödd i USA av Sun Valley Farm och i denna sin sjätte seger lade han ytterligare 300.000 kr till de tidigare intjänade 1,5 miljonerna.

Svenskuppfött i Lanwades

Lanwades Stud Stakes (L) för de bästa stona över 1950 meter gräs var på förhand vikt åt Golden Memory, som också låg på lur som tvåa bakom ledande Vuvuzela på första halvan av loppet. Men det blev scenväxling in på spurtrakan, där Sweet Baby Jane höll ställningarna invändigt och Matauri Pearl kom tillbaka starkt efter att ha hamnat bakom hästar, men snabbast av alla var Ede Sensation, som tillsammans med Carlos Lopez kom med en sedvanlig patentrökare.

Eishin Dunkirk-dottern vann med 1,5 längd före dubbla klassiska vinnaren Matauri Pearl och sedan var det bara huvud-huvud-kort huvud mellan henne, Sweet Baby Jane, Balsha och Madame Esprit, medan favoriten Golden Memory dalade till tionde plats, dock bara 6 längder bakom vinnaren.

Vinnaren ägs av Ann-Louise Sandås, som tillsammans med sin partner Mikael Gredin även har fött upp stoet, vilket hastigt närmar sig 1,5 intjänat i blott 15 starter. Förutom 200.000 kr i förstapris fick hon även 75.000 kr i hästägarbonus för att hon är svenskuppfödd, ett härligt styrkebevis för svensk avel så här inför de stundande åringsauktionerna.

-Det är så mycket prat om att svenska hästar skulle vara sämre än importer; det stämmer inte alls, sa tränare Patrick Wahl, som leder den nationella tränarligan, och detta mycket tack vare just svenskuppfödda hästar.

-För Ede Sensations del var vi glada att det inte regnade så mycket de senaste dagarna, för hon behöver en god bana med fäste i för sin speed. När det är mjukt får hon inte alls till det på samma sätt.

Ann-Louise Sandås har haft fullblod som ridhästar i många år men Ede Sensation är den första galopphästen. Kanske blir det fler snart, då Ede Sensation förutom prispengarna även vann en fri betäckning med en av Lanwades Studs fina hingstar, Archipenko, Aussie Rules och Sir Percy.

-Jag vill passa på att ge en eloge till Patrick och hans team som gör ett fantastiskt jobb med vår häst, påpekade ägaren.

Jimmy Mack fick revansch

Som tionde löpning denna långa och fina tävlingsdag med nästan bara storlopp reds KRAFFT Breeders’ Trophy Classic med drygt 1,3 miljoner kr att dela ut till de sju främsta hästarna. Här var danska gästen Hovsa mest betrodd efter sin uppvisning i KRAFFT Breeders’ Trophy Trial för tre veckor sedan men även nu blev det mycket små marginaler mellan de prisplacerade hästarna.

Blue Saphire frontade från starten vid 1950 meter och fick i början med sig Double Again och The Kicker. Hovsa var väl med invändigt som fyra-femma och Jimmy Mack höll till mitt i fältet. Det var mellan de båda sistnämnda som slutstriden skulle komma att stå när man närmade sig linjen och det blev Carlos Lopez-ridne Jimmy Mack som drog det längsta strået och fick revansch på Hovsa med en halv längd.

Lake Cooloola vann en målfotostrid med The Kicker och hastigt störtdykande Jobim om tredjeplatsen med hals-hals-kort huvud, där Latitude som sexa och Camomilla som sjua också fick varsin slant.

Jimmy Mack kunde dock, förutom segerchecken på 652.162 kr, även inkassera 75.000 extra kronor i hästägarpremie till sin ägare Almrin Racing Stable, såsom svenskuppfödd av Ivan och Berit Sjöberg på Rävdansens Stuteri.

Tränare Patrick Wahl, som alltså dubblade i storlopp tillsammans med Carlos Lopez, passade på att slå ett slag för just uppfödarna, som han tyckte inte hade uppmärksammats tillräckligt under dagen.

-Jag vill hylla uppfödarna som orkar hålla på med avel trots tuffa förutsättningar. Det är de som lägger grunden för hästarna och faktiskt svarar för första steget i matchningen av en Breeders-häst.

-Jimmy Mack har varit lite upp och ner i formen och hans blodvärden har skiftat lite, men det var ju fint att han var som bäst just idag.

Jimmy Mack är liksom Ede Sensation fallen efter Eishin Dunkirk och fadershingsten slog alltså till med en storloppsdubbel som inbringade en rund miljon inklusive hästägarpremierna, vilket bara spädde på hans redan överlägsna ledning i årets hingststatistik. Hingsten står hos Ivan Sjöberg på Rävdansen.

-Både Jimmy Mack och Ede Sensation har den typiska Eishin Dunkirk-spurten, som bara blixtrar till. Han är den bäste hingst vi har haft uppställd, och det är i konkurrens med bland andra Diaghlyphard, Funambule och Most Welcome, underströk Ivan Sjöberg.

Segersötma i Amacita

Brittfurn Amacitalöpning för de tvååriga stona mönstrade dussinet fullt av talangfulla unghästar och Sweet Loreen kom från två imponerande segrar på Jägersro. Hon hölls baktill i fältet från starten vid 1150 meter av sin ryttare Valmir De Azeredo men accelererade hastigt genom kurvan och fanns i attackläge in på rakan.

Up Up Euphoria ledde stort där framme och verkade 400 meter kvar omöjlig att fånga in, men så kom Sweet Loreen och norska gästen Mill Marin i par nerifrån och åt upp avståndet meter för meter. Hundra kvar handlade det om en ren duell mellan dessa, medan Up Up Euphoria föll med flaggan i topp som god trea.

Vanja Sandrup tränar vinnaren, som ägs av Tommy Nilsson Holding AB.

-Jag ”hittade” Tommy på travet, där han är hästägare hos Ludde Kolgjini. Tommy sa att ”ska vi göra det här, så ska vi göra det ordentligt och köpa en riktigt bra häst”, så jag engagerade Lars Kelp, som jag tycker är den bäste agenten, och han hjälpte oss att hitta Sweet Loreen på en breeze up-sale.

-Hon är den coolaste och mest positiva häst jag har tränat, helt oberörd av allt ståhej, och kan verkligen galoppera. Men jag fick tjata för att vi skulle åka hit idag, för Tommy och hans fru hade andra engagemang som fick skjutas på, avslöjade tränaren.

Tommy Nilsson var nog glad att han var på plats i alla fall. Förutom prischecken på 200.000 kr fick han även ett generöst presentkort, värt 20.000 kr, på engelska möbler från sponsorn Brittfurn!

Holländskt i arabloppet

Stockholm Arabian Cup (Gr3PA) hade flera utländska gäster och vi vet ju att de sällan reser förgäves. Men favoriten Athlete Del Sol, som vann i god stil här i juli, fick se sig besegrad denna gång av landsmannen Sartejano, riden av Manuel Martinez, och hemmahoppet Al Dahis.

Vinnaren tränas av sin ägare Diana Dörenberg, som var glad över att ”få en betald semester”:

-Jag hade en bra känsla på förhand, för vi tränar på sand hemma och han har gått bra där. När vi prövade på Jägersro tidigare hade det regnat väldigt mycket och banan passade honom inte då.

-Det finns inga lopp för Sartejano i Holland, där arabloppen riktar sig till sämre hästar, så jag är tvungen att resa med honom, men jag har inget emot det, och när det går så här bra så blir det som en betald semester, konstaterade hon.

75.000 kr var segern värd och man delade ut sju priser, där El Weiron, Neira Royal, Yaqoot och UA Bey Shaka delade på matlapparna bakom trion.

Fina hinderlopp

Två fina hinderlöpningar red under Cupdagen, med vardera 150.000 kr att fördela. HM Konungens Pris, eller ”Kungens Kanna” som den också kallas bland de aktiva, hade åtta välhoppande hästar till start och här Sverige-debuterade You’re The Top under irländaren Brian Hughes på ett mycket imponerade sätt.

Lavirdan och Monfalcone hjälptes åt i ledningen från start och större delen av det 4000 meter långa loppet över de fasta hindren. På sista varvet arbetade sig You’re The Top framåt och i slutkurvan tog han över ledningen och gick ifrån helt ohotad.

Monfalcone stretade emot så gott det gick men blev rejält trött till slut, medan Lavirdan, som halkade efter runt svängen, kom tillbaka och bara var en halv längd bakom denne i mål som trea. Favoriten Superman var inte som bäst för dagen och fick nöja sig med fjärde före Dream Keeper.

Ägare till vinnaren är Morten Buskop och BS Racing Sarl, och tränar gör Hanne Bechmann i Danmark. Hästen har ett förflutet som framgångsrik hinderklippare i England.

-Min gode vän Peter Scudamore hjälpte oss att hitta You’re The Top nu när vi ville ha en ny hinderhäst efter General Ledger och Percussionist och man får ju säga att det var en godkänd debut på svensk mark, tyckte Morten Buskop.

-Han hade inte startat över de fasta hindrena sedan han föll i en steeplechase på Cheltenham, så jag var lite osäker på hur han skulle hantera hindrena här, men det gick ju fint.

Segerjockeyn Brian Hughes, som red sitt första lopp i Sverige, var också imponerad av hästen.

-En riktig klasshäst som var huvudet högre än de andra loppet, så jag behövde bara styra, ansåg han.

Tobias toppade

HM Drottningens Pris rids ju över häckarna och distansen var 3800 meter. Sex hästar startade efter en strykning och Strong Wind anförde från start, uppvaktad av Barros Jarpa, Calvados och Omoto Sando, med Volo Cat och Daychan i god anslutning.

Så såg det ut länge, men på sista halvvarvet blev Tobias Hellgren ombord på Calvados allt mera aktiv och kunde ta över loppet in på sista rakan. Trots att de tre senaste årens vinnare Omoto Sando satte in sin vassa attack på slutet var det inga problem för Calvados att hålla undan till en övertygande trelängdersseger.

Strong Wind var duktig som god trea före Barros Jarpa och Volo Cat, medan Daychan tyvärr föll och förolyckades redan på första varvet. Dessbättre kom ryttaren Anna Pilroth inte till skada utan kunde fortsätta att rida resten av dagen.

Segerryttaren Tobias Hellgren har numera fått en hel del rutin över hindrena men rider fortfarande på amatörlicens.

-Det här är en fantastisk häst och det är ett privilegium att få rida honom och följa hans utveckling. Det var en mäktig känsla att han kunde växla ner självaste Omoto Sando så pass lätt, konstaterade den unge ryttaren.

Calvados ägs av Stefan Ratell i SRS AB och tränas av Dennis Persson på Strömsholm.

-Vi har trott väldigt mycket på den här hästen hela tiden, som ju även var en god häst på släta banan, men det har tagit lite tid för honom att blomma ut. Jag vill passa på att ge en eloge till Tobbe och hans sambo Johanna som lägger mycket tid på hästen i träning.

Stor Sir Thor

KRAFFT Breeders’ Trophy Classic hade även en Tröstlöpning för de hästar som inte kom med i huvudloppet, och här var högst rankade Sir Thor märkligt lite påpassad av spelarna och tilläts ge 7,12 som vinnare sedan han närmast lämnat två duktiga outsiders, El Gran Mago och Cincinnatus, bakom sig med två längder. Favoriten Binamix slutade fyra och danska gästen Holler High femma.

Henrik Engblom tränar vinnaren för Stall Mahogny och hade engagerat Elione Chaves för ritten.

-Vi har haft Breeders’ Trophy som mål för Sir Thor ända från början och jag är besviken över att han inte kom med i huvudlöpningen, där jag tror att han skulle ha haft god chans. Han är en väldigt positiv häst att rida i loppen och kan gå från alla positioner i fältet.

Sonja Olsson på Östersäby Stuteri har fött upp vinnaren, som är fallen efter Mirio.

-Det här är jätteroligt, inte bara för ägare och tränare utan också för att Mirio får chansen att visa att han kan lämna så här bra hästar, kommenterade hon om sin produkt, som har tjänat över 300.000 kr som 3-åring och som rankades i 78 kg före denna sin tredje årsseger.

Första på sju år

Tävlingsdagen avslutades med att amatörryttarna gjorde upp om Prix de l’ARK över 2400 meter gräs, och här hade jockeyparet Maria Sandh och Gustavo Solis lånat ut Painters Easel till förre jockeyn Michael Richardson, som egentligen har lagt stövlarna på hyllan och nu bara gör enstaka gästspel på tävlingsovalen – som amatör!

Linus anförde mest hela vägen men när Painters Easel kom med sin spurt på rakan var saken avgjord. Han vann avstannande med åtta längder och Linus höll andraplatsen med en längd tillgodo på Half Pint Bill.

-Förra gången jag vann lopp var 2004, tror jag! Det är märkligt hur bra kondition jag måste ha haft som jockey, men det har jag då inte nu. Men jag vill gärna rida något lopp för att få känna den gamla härliga känslan, så jag bantade gärna två kilo för den här fina ritten, medgav Michael.

Maria Sandh är färsk proffstränare för året och har ännu så länge bara två hästar i sitt stall.

-Jag trodde att Michael skulle passa bra på Painters Easel och det gjorde han. Jag vill ge en eloge till Gustavo som har sett till att få god ordning på hästen i träning, berömde Maria, som här alltså fick sin första tränarseger.

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Zidane Bro Park Trial Top
Zidane Bro Park Trial Top

Två hästar från Lennart Jr Reuterskiölds stall dominerade Bro Park Trial, en löpning som ingår i den prestigefyllda Derbyserien. Elione Chaves sände genast fram Zidane till ledningen. Från den positionen avvisade Areion-sonen effektivt stallkamraten Masters Call över upploppsrakan. Läs mer