Bara Galopp: Fokus på hyresavtal, tillstånd och programhandling
12 april 2024 11:46
Under de senaste veckorna har fokus legat på framtagning av ett färdigt hyresavtal, fortsatt arbete med olika tillstånd gällande markområdet samt framskrivning av programhandling. Projektgruppen har också genomfört ett antal informationstillfällen för intresserade.
En utsedd grupp från Svensk Galopps styrelse tillsammans med projektgruppen har jobbat intensivt med hyresavtalet, och de olika bilagor som finns kopplat till ett hyresavtal, för att kunna presentera ett färdigt avtalspaket, anpassat efter Svensk Galopps förutsättningar, med ambitionen att Svensk Galopp ska kunna signera det inom några veckor. För att projektutvecklingsbolaget Bara Hippodrom ska kunna komma vidare i sitt uppdrag att slutföra hela projektet behövs ett signerat hyresavtal i detta relativa tidiga skede för deras fortsatta arbete med kommunen och investerare.
Svensk Galopps styrelse har också beslutat att återinträda i ett samverkansavtal med bland annat Svedala kommun, men nu som kommande hyresgäst på anläggningen där man i avtalet tidigare stått som ägare av anläggningen.
Fokus på tillstånd
Inom ramen för planprocessen ligger just nu fokus på de tillstånd som behövs från Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen och främst då de som är kopplade till vatten. Önskade åtgärder från Bara Hippodrom är av sådan art att de ska prövas av Mark- och miljödomstolen. Exempelvis vattenuttag och utfyllnad av vattenområden. Länsstyrelsen hanterar till exempel strandskydd.
Arbetet med kravspecifikationen löper på både internt i Svensk Galopp och inom projektgruppen där specifikationen skrivs om till en programhandling. Programhandlingen för galoppanläggningen är en sammanfattning av förutsättningarna för projektet och är ett samlat underlag för beslut för den fortsatta projekteringen. I programhandlingen skrivs alla krav, behov och önskemål in gällande till exempel byggnader, tekniska standard och utformning i stort. Den används sedan som underlag för arkitekter och entreprenörer.
Bara Hippodrom har också tagit fram ett gestaltnings- och kvalitetsprogram som på ett övergripande plan beskriver landskapsbilden samt byggnaders utformning och hur galoppanläggningen kan harmoniseras med befintliga landskap och byggnationer.
Dialogen med aktörer inom event- och arrangörsbranschen har också fortsatt gällande möjligheten att generera sidointäkter på anläggning, en möjlighet som enligt branschaktörerna är gynnsamma.
Genomförda informationsmöten
Senaste veckorna har projektgruppen haft möjlighet att informera och uppdatera både i sporten aktiva personer samt andra intresserade vid olika tillfällen om galoppanläggningen i Bara.
Den 12 mars mötte projektgruppen politiker och tjänstepersoner i Svedala kommun och gav dem en beskrivning av projektet och vad en galoppanläggning i Bara kan ge för positiva effekter för kommunen i stort och Bara i synnerhet. Senare på kvällen samma dag mötte projektgruppen Stockholms Galoppsällskap, uppdaterade dem om projektet och hade en givande och intressant diskussion.
Den 14 mars fick projektgruppen möjlighet att informera Klampenborgs Hästägarförening om projektet under trevliga former. 21 mars genomfördes två informationstillfällen: Dels på amatörtränarnas årsmöte i Skåne dels för allmänheten i Bara på biblioteket där. Slutligen fick deltagarna på stallrundan på Jägersro den 23 mars en uppdatering om vad som sker just nu i arbetet.
Nästa möte i styrgruppen kommer att genomföras den 7 maj.