Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Bengt Thomasson satsar på svensk uppfödning

28 juni 2013

Bengt Thomasson, mannen bakom stallnamnet Mec-Com Klippan AB, är något av en doldis i uppfödarsammanhang i Sverige. Men han är sedan länge framgångsrik uppfödare i USA och med egna produkten Mad Dog Slew vann han som bekant Svenskt Derby 2006, en triumf som följdes upp bara två år senare med Swing That Cat, vilken nu ställs upp som avelshingst.

– Det började 1993, då jag skulle åka till USA för att titta på trav i Kentucky. En god vän från skoltiden sa att då måste jag passa på att titta in hos hans syster Lena Hedberg, som har ett stuteri där, berättar Bengt.

Han var då i den situationen att han behövde en paus i det vanligen hektiska affärslivet och kom att stanna en och en halv månad på Hedberg Hall.

– Jag hjälpte till på gården, körde truck och traktor, lagade grindar och följde med till auktionerna när Lena sålde hästar, och det var en helt ny värld som öppnade sig för mig.

– När jag kom dit visste jag ju inte vad jag skulle förvänta mig och jag blev helt fascinerad av de fina fullbloden som kom i de eleganta lastbilarna och såldes för enorma summor – det var helt fantastiskt och jag blev som förtrollad.

God återbäring

Bengt köpte in sig i en andel på ett sto, sedan ännu ett, och snart gav investeringarna god avkastning.

– Första stoet vi köpte var Risette, och hennes första föl blev Stakes placed på Woodbine. Vi lärde oss ganska snabbt att det oftast gick bättre om vi satsade lite mer pengar på inköp av stoet, eftersom kostnaderna för att föda upp var så höga.

– Wildcat Williams mor Hatchet Band kostade 27.000 dollar och vi sålde första fölet på select sale för 75.000. Vi gjorde även en foal share till Distorted Humour med förväntningarna på topp, men tyvärr blev fölet felställt i knäna och gav bara 20.000 dollar som weanling – men hon sprang in över 100.000.

– Efter hand köpte jag in mig i flera ston och kunde sälja avkommorna ännu bättre, och sedan var jag ordentligt fast i den spännande uppgiften att matcha blodslinjer för att nå framgång.

Marknaden föll

Terrordåden i New York den 11 september 2001 satte abrupt punkt för guldåren.

– Detta hände dagen efter att September Sales hade börjat och hela landet var i kaos, så det var många som hade annat att tänka på än att köpa hästar.

– Vi hade med en avkomma till Holy Bull och Skep (Mad Dog Slews mor) som vi trodde skulle sälja för minst 100.000 dollar, men vi fick bara hälften.

Sedan kom epidemin MRLS (Mare Reproductive Loss Syndrome) 2001 och 2002, då runt en tredjedel av stona i Kentucky aborterade sina föl, branschen gick in i en kris, och drabbades ytterligare av den allmänna finansiella krisen under de påföljande åren.

Tog hem några stycken

Bengt började fundera på att ta hem några hästar till Sverige. Nog måste de kunna hävda sig här, med härstamningar som var gångbara och framgångsrika i USA?

– Wildcat Williams var den första men tyvärr blev han skadad och fick aldrig visa vad han gick för. Sedan kom Mad Dog Slew, som vann Malmö Stads Pris och Derbyt. Då tänkte jag att ”det här måste jag göra om!”.

Han tog pengarna som Mad Dog Slew hade tjänat och åkte över och köpte fyra nya hästar, inklusive Swing That Cat, som han bjöd in goda vännerna i Fourfold att vara med på.

– De hade aldrig ägt galopphäst tidigare, men i och med den starten på sitt hästägande blev de fast direkt och är fortfarande med på tåget.

Blir avelshingst

Swing That Cat ställs i år upp som avelshingst hos Christer Schildt på Ljungstorps Gård, och Bengt har köpt in fyra högklassiga ston från USA för att ge hingsten en god start. Sedan tidigare har han även Flip Flopping Fly, också hon med amerikanskt blod.

– Vi behöver nytt stomaterial i Sverige och de fyra nyinköpta stona har alla Mr Prospector på fädernet, då jag tror mycket på att kombinera honom med Storm Cat-linjen. Swing That Cat själv har ett fantastiskt möderne (4. mor är Missy Baba, stofamilj 3L) som har producerat 15 avelshingstar som AP Indy, Lemon Drop Kid, Wolfhound, Statue of Liberty, Raja Baba, Sauce Boat, Summer Squall, Duke of Marmelade och Bite The Bullet.

– Denna stofamilj har även producerat två stycken broodmare of the year, Toll Booth (mor till Plugged Nickle, Champion sprinter) och Weekend Surprise (mor till AP Indy, Summer Squall och Honor Grades).

– De vikande priserna på de svenska åringsauktionerna de senaste åren har lett till en gallring i stomaterialet som inte behöver vara av ondo. Topparna finns alltid kvar och resultatet blir en kvalitetshöjning totalt sett.

Halva nöjet välja rätt

Som ägare eller delägare till hästar som Swing That Cat, Mad Dog Slew, Sweet Fox Fever, Look That Chic, Flip Flopping Fly, Halos In The Hall, Come On Deer och Aghostatgodsplace har Bengt Thomasson haft tillfälle att få se vinnarcirkeln från insidan ganska många gånger. Hur värderar han ägarrollen jämfört med den som uppfödare?

– Jag har fått en behaglig resa som hästägare med två Derbysegrar och tre vinster i Malmö Stads Pris på kort tid och det var givetvis en extra kick att den första Derbysegern kom med en egenuppfödd häst.

– Det är roligt att vara med från början och få bygga upp något och visa att man kan och har resonerat rätt med blodslinjerna, förklarar Bengt, som är synnerligen väl påläst avseende amerikanska stamtavlor, och som fortfarande har tre avelsston kvar i USA.

– Inte uteslutet att de kommer hit så småningom. Vi har ett väl beprövat koncept i USA och det finns ingen anledning till att inte samma sak skulle gå att genomföra här i Sverige.

Affärsman och hobbytecknare

Bengt reser fortfarande årligen till Kentucky för September Sales och har säkert inte handlat färdigt på andra sidan Atlanten.

– Man måste våga satsa för att nå framgång, säger entreprenören, som förutom Mec-Com med ett hundratal anställda även driver Klippans Pappersbruk.

På sina få lediga stunder ritar han hästar i blyerts, något han alltid har gjort, trots att han saknar bakgrund som ”hästkille”.

– En vacker häst är som ett konstverk, fastslår han men poängterar att blyertsskisserna är en hobby och att han inte åtar sig externa uppdrag.

Ett uppdrag av annat slag kan bli aktuellt för Bengt inom kort, då han är föreslagen att ingå i Svenska Fullblodsavelsföreningens styrelse. Och med en avelshingst, fem avelsston och ytterligare tre på ingång från USA, utöver de ston han har i träning nu för framtida avel, dröjer det väl inte länge innan han tillhör de största uppfödarna i Sverige.

– Min affärsidé med stona är att låta bekanta köpa in sig i andelar för att på så sätt få in en massa nya människor i vår fantastiska sport, avslutar Bengt Thomasson.

Nadja Bellander

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer

Nathalie Lisa och Leif
Nathalie Lisa och Leif

Ett familjeföretag som håller till på klassisk mark. Så kan vi väl bäst beskriva Nathalie Johnssons uppfödarverksamhet tillsammans med pappa Leif och mamma Lisa på Vasaholm. Nathalie är uppfödare och hennes föräldrar tar emot ston och bedriver en högklassig fullserviceverksamhet med avelsston och unghästar. Läs mer

eva isacsson sjunnesson top
eva isacsson sjunnesson top

Eva Isacsson Sjunnesson är något av en perfektionist. Hellre lite mer jobb, några steg extra – bara för att hästarna ska få det riktigt bra. Hon har fött upp fullblod i många år och vet hur hon vill ha det. Läs mer