Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Berndt Strömberg in memoriam

22 juni 2019

Under midsommardagen nåddes vi av det tråkiga beskedet att Berndt Strömberg har somnat in.

Mats Müllern var en god vän till Berndt Strömberg, här kan ni läsa hans minnesord om sin gode vän:

Mitt i högsommaren och Royal Ascot nåddes jag av beskedet att min gamle vän Berndt Strömberg har lämnat oss. Han var sedan mitten av sextiotalet en betydande person främst för svensk hindersport.

Född i Finland precis före krigsutbrottet kom han redan som mycket ung att bo i Sverige. På sextiotalet disputerade han på dåvarande veterinärhögskolan i Stockholm på en avhandling om senskador på kapplöpningshästar. Det ledde till att han erhöll en professur på skolan.

Han fortsatte utveckla sig inom området bilddiagnostik, på den tiden i stort sett enbart röntgen. På sjuttiotalet träffade han sin nuvarande hustru Caroline Asker som ledde till äktenskap. Han slutade på skolan, som flyttat till Uppsala, och flyttade till Skåne och det av Caroline uppbyggda Stall Rancho, då en framgångsrik ridskola. Denna anläggning omskolades snart till en mönstergill avels- och träningsanläggning för fullblod, samtidigt som Caroline tog ut en professionell tränarlicens.

Som ryttare över såväl häck som de fasta hindren nådde Berndt stora framgångar. Han blev championryttare åtminstone en gång, och med hästar som Burt, X-ray och Harvey m.fl vann han de stora löpningarna, som då var bland andra Jockeyklubbens Steeplechase och S:t Eriks Pris. Ofta gjorde han det i samarbete med två andra stora män inom hindersporten, Aage Paus och Terje Dahl. Bägge dessa har också lämnat oss.

Berndt var också en av de drivande krafterna bakom tillkomsten av Svenskt Grand National på Strömsholm. Han hade också stora framgångar som fälttävlansryttare, det var under en sådan tävling som han träffade Caroline. De fick två barn, varav Jessica Long numera fortsätter traditionen inom fullblodssporten.

På tävlingsbanan hade paret Strömberg stora framgångar, till en början med egenuppfödda hästar som Salta och Peppra för att nämna några av deras hästar. Caroline, som ständigt bistods av sin man vid träning och tävling, kom att träna Benny Anderssons hästar när han på sjuttiotalet kom in i sporten. Efter att han vunnit med hästen Secret Army var han fast i sporten, både som ägare och uppfödare. Med Caroline som tränare fick man stora framgångar som kröntes av en dansk Derbyseger med Bennys egenuppfödda Sibelius, som än i dag är kvar på Rancho som Carolines egen "hack", d.v.s. ridhäst.

Caroline blev också championtränare på Klampenborg, där Mark Larsen avgjorde championatet med en seger i sista loppet på sista löpningsdagen. Åtskilliga övriga klassiska segrar kom i både Oaks och St Leger både i samtliga skandinaviska länder med Ranchouppfödda hästar som bland andra Jive, Django och Anchoridge. Berndt bistod också Benny när man på auktioner i Newmarket inhandlade nya hästar, bland dessa fanns Berling. Yrkesmässigt kom Berndt att flytta sin verksamhet till röntgenkliniken på Helsingborgs Djursjukhus där han var verksam till sin sin pension.

Det är naturligtvis en särskild glädje att familjetraditionen fortsätter med dottern Jessica Longs framgångsrika verksamhet. Berndt var en sann naturmänniska med ett långvarigt och djupt intresse särskilt för Aarikansk natur. Tillsammans med mig och vännen Bo Helander med familjer kom han att göra flera ytterst intressanta safaris i Östafrika. När sedan sönerna Johan och Gustaf etablerade sig på Zanzibar, Gustaf drev bl.a. en safarifirma, kom besöken att bli frekventa och årliga åtminstone så länge krafterna stod bi.

Vi är många som känner stor saknad efter en person som bakom kulisserna varit en av svensk galoppsports mest drivande personer med en unik kunskap om fullblodshästen. Vi saknar hans klokhet och kunskap om kapplöpningshästen samt den ständiga omsorg som han hade om denne. Vi gläds åt att såväl tränings- som avelsverksamheten fortsätter framgångsrikt och att vi fortfarande kan se hästar från den framgångsrika aveln där championstoet Dancin' var grundaren. På en auktionssida där Dancin' är tredjemor kan man räkna in mer än etthundra segrar, Salta, Diaghilew (19 segrar!), Danila ( Amacita och Skandinaviskt mästerskap för tvååringar), Dalentine ( Drottningens Pris) och fortfarande aktiva Dapple ( 7 segrar ) och Daxios.

Berndt skulle till hösten ha fyllt 80 år. När vi sista gången under Prammshelgen sågs var han en gammal och märkt man. Han uttryckte att han helst inte ville uppleva sin åttioårsdag, något han slapp. Han somnade stilla in på midsommarafton på sitt älskade Rancho där han omgavs av alla sina nära och kära. Våra tankar är med dem.

Vila i frid

Mats Müllern

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer