En ung Bruno Nilsson på Jägersro
Bruno Nilsson föddes 1934 och är son till den legendariske galopptränaren Nils ”Baltic” Nilsson och sonson till Anders ”Baltic” Nilsson som både tränade travare och fullblod. Familjen bodde inne på Jägersros område bara några meter från Korsvirkeshuset bakom läktarbyggnaden. När Bruno gick i skolan hängde han mest i travstallarna inne på Jägersro men när han hade gått ut skolan fick han ett val av sin pappa.
-Du kan bli travlärling men då får du inte betalt till att börja med. Väljer du galoppen så får du betalt men då får du å andra sidan banta, sa pappa Nils som inte ansåg att det fanns ett liv utanför Jägersros område. Bruno hade samma inställning som pappa och gjorde sitt val.
-Jag visste ju inte vad det var för värld utanför Jägersros staket så att välja ett annat yrke var inget alternativ. Jag hade ingen koll på vad det innebar att banta och pengarna lät ju lockande så det fick bli galoppen, berättar Bruno som från början lärde sig att rida med sin farfar.
-Farfar red bredvid mig med min häst i lina och på så sätt lärde jag mig grunderna inom ridningen. Jag hade bara ridit lite sporadiskt när jag blev lärling eftersom jag hade tillbringat den mesta lediga tiden i travstallarna. 1948 blev jag lärling hos min far och året därpå red jag mitt första lopp.
En gång red faktiskt Bruno och pappa Nils mot varandra i samma lopp. Det skedde 1950 på Åby och Bruno red Belle Fleur till seger före pappa Nils som slutade tvåa på hästen Harris. (se tidningsutklipp nedan)
Farfar hette alltså Anders Nilsson men kallades, precis som Brunos pappa, för Baltic. Smeknamnet Baltic kom från den baltiska utställningen i Pildammsparken där Anders hade köpt in hästar från Polen som han sedan sålde på utställningen. Anders var körsvenn och körde bland annat fyrspann. Han var också travkusk och han är faktiskt ensam i världen om att ha vunnit ett galopplöp och ett travlopp med samma häst samma dag. Det här skedde 1927 på Jägersro då han först körde sin egentränade Pärla V till seger och sedan efter sista loppet ställde upp med samma häst i ett s.k ”bonnalöp” där ridhästarna tävlade mot varandra. Även här blev det seger och nedan kan du se en teckning av Sten där Baltic både rider och kör sin Pärla. Dessutom var han ju hästens tränare och därför är han även avbildad som tränare vid sidan av ekipaget på bilden.
Derbydebacle
Det första året som lärling blev det inte så många ritter och som bäst slutade Bruno tvåa.
- Sedan rullade det på och jag red mitt första Derby 1951 på hästen Herodes. Hästen slutade tvåa i det svenska Derbyt och när han sedan skulle starta i Norsk Derby åkte vi upp med honom till Övrevoll någon vecka i förväg. I sista snabbjobbet gick han ensam på en tid som var snabbare än banrekordet, och det väl i hand, menar Bruno.
Herodes skulle alltså inte kunna förlora loppet och han var en riktig frontrunner som drog i full fart från start till mål.
-När vi svängde in på upploppet får jag plötsligt se en skugga bakom mig. Jag hade solen i ryggen och kommer ihåg att jag tänkte att ”det ska fan inte vara någon skugga där”. När jag vänder mig om för att se efter så inser jag att jag har hela fältet i ryggen, precis bakom mig. Herodes tvärstannade och vi slutade femma. Det var en sådan chock att ägarens fru tappade talförmågan i åtta dagar!
-Ungefär tio år senare var det någon som berättade för mig att det var någon av konkurrenterna som hade manipulerat med hästens vatten. De hade hällt ut hans vatten på kvällen innan loppet och sedan hängt tillbaka en full hink med vatten på morgonen innan vi kom till stallet. När jag kom på söndagen hade han alltså druckit en hel hink vatten och vi fyllde väl på vattnet som vanligt. Självklart kunde han inte prestera som vanligt med hela magen full av vatten. Herodes startade 14 dagar senare i St Leger med mig i sadeln och vi vann med 100 meter.
Bruno hade en framgångsrik karriär som jockey och han vann precis 200 segrar i Sverige. Den sista segern togs med Bengt Mattssons Baygold. Dessutom vann Bruno runt 40-50 segrar i Danmark. Det blev en hel del storloppssegrar som jockey, bland andra Jockeyklubbens Jubileumslöpning, St Leger och Vinterfavoriternas Pris. Men det blev ingen Derbyseger som ryttare utan Bruno fick nöja sig med sina två andraplatser i galoppens blå band.
Bruno Nilsson vinner sin sista seger på Baygold.
Ny karriär - tränare
Bruno gifte sig med Gull 1956 och de har tre barn ihop, Lisbeth, Christel och Ryan. Lisbeth började som amatörryttare hos pappa Bruno och vann flera championtitlar. Hon blev också den första kvinnliga proffsjockeyn i Europa.
-Det fanns en kvinna i USA som ville bli jockey, vilket inte var tillåtet på den tiden. Hon var tillsammans med skådespelaren Fred Astaire. När hon fick avslag på sin jockeyansökan betalade Astaire processen i domstol och till slut vann hon målet. När jag fick höra talas om detta gick jag till Jockeyklubben och påpekade fallet. De bestämde att Lisbeth skulle få rida som jockey på prov under sex månader och det föll väl ut och Lisbeth fick en permanent jockeyslicens. Allt gick bra och Lisbeth fick sin licens. Efter det följde Bisse Lundgren och Elisabeth Welinder som också tog steget upp som proffs, minns Bruno
Christel red som amatörryttare och även hon var framgångsrik och vann över 30 segrar. Sonen Ryan är inte intresserad av hästar men är faktiskt döpt efter mycket framgångsrika jockeyn Ryan ”Buster” Parnell, en av Brunos bästa vänner.
1962 gick flyttlasset upp till Täby. Bruno tog ut sin tränarlicens och han skulle träna sex hästar för Ingeborgs Säteris Olle Edman. Hästarna stod i Belgien och i Tyskland och var på väg upp till Täby i lastbil.
-Jag strödde boxarna och väntade på transporten. När den väl kom svängde den upp till Carl-Erik Petterssons stall och hästarna lastades ur där. Transportören berättade att Olle ringt upp under resans gång och ändrat sig, hästarna skulle tränas av Carl-Erik istället. Riktigt surt att bli blåst på det sättet, säger Bruno.
Planerna ändrades i och med detta och det innebar att det bara fanns en häst i Brunos stall. För att klara sig ekonomiskt blev han tvungen att sänka sin ridvikt från 55 till 53 kilo.
-Jag åt bara mat på onsdagarna och då blev det lite fisk. Sedan levde jag på råa äggulor från torsdag till söndag då det var tävlingar. Måndagen och tisdagen drack jag bara vatten för att återställa vätskebalansen och så rullade det på vecka efter vecka. Jag var väl ingen jätterolig familjefar under den tiden, menar Bruno.
Men hur orkar man med att rida löp under sådana förhållanden?
- Man kan ju alltid bli förbannad i två minuter och sedan är det mål, skrattar Bruno.
Som tur var började det att ramla in hästar i Brunos stall, bland annat från Stall Q och sedan var tränarkarriären igång.
-Jag har haft tur som har fått så bra och fina hästägare i stallet. De har satsat på nytt material så att vi har kunnat hålla en hög nivå på hästarna och förnya stallet vartefter. Mr Ascot, Stall Question, Stall Lorry och Stall Erstavik för att nämna några. En av mina allra trognaste hästägare var Bengt Mattsson.
Äntligen Derbyseger!
Double Net med Nicholas Cordrey och skötare Hanna Wickberg efter segern i Svenskt Derby 2000.
Foto: Stefan Olsson
År 2000 kom då den efterlängtade derbysegern. Hästen som gjorde det var Stall Oxalis Double Net och han vann det svensk Derbyt med Nicholas Cordrey i sadeln. Double Net vann även Jockeyklubbens Jubileumslöpning, Breeders Trophy och SM – Stayers. Bruno vann totalt tre Breederslopp. Förutom med Double Net även med Locas AB och Stall Wides Our Toy och Munkbron AB:s Salad Days. Our Toy vann dessutom både SM för tvååringar och klassiska Dianalöpning. Totalt blev det 14 storloppssegrar varav fyra klassiska för Bruno som tränare.
-Jag har haft förmånen att vinna många stora löpningar. Det är ju speciellt att vinna ett storlopp, speciellt då hästen inte är favorit i loppet, säger Bruno.
Vilken var din främsta styrka som tränare?
-Jag tror att det var min förmåga att ta hand om hästägarna. Vi hade en bra kontakt vilket jag antar var det som gjorde att de fortsatte att köpa bra hästar till mig, funderar Bruno.
Bruno lämnade in tränarlicensen då han var 72 år, 2007.
-Hans G Lindskog frågade mig 2006 hur länge jag har tänkt att hålla på egentligen. Jag hade inte alls tänkt i de banorna men beslutet växte fram ganska fort när jag väl tänkte tanken. I december samma år meddelade jag mina hästägare att jag slutar som tränare den 1 mars och så fick det bli. Min sista vinnare blev Pernilla Anderssons Japan som vann ett handicaplopp den 3 februari 2007 med Malin Svanberg i sadeln.
Ryttarutbildning är viktigt
Utbildning av ryttare är en fråga som alltid har legat Bruno varmt om hjärtat. Många amatörryttare och lärlingar har fått sin grundutbildning hos Bruno som alltid har varit engagerad och delaktig.
Vad tycker du är viktigt hos en bra jockey?
-När jag valde jockey så tittade jag på jockeyns taktiskta upplägg, balans och finishridning. Min filosofi är att när hästen börjar bli trött då åker huvudet ner och då behöver den stöd. Där måste en, i mina ögon, bra jockey kunna rida en stark finish genom att den driver hästen framåt och uppåt. Då får hästen upp huvudet, bakbenen kommer in under hästen och ger den mer kraft. Titta på Albert Klimscha och Janos Tandari, de visste vad de gjorde! Jag använde gärna Per Anders Gråberg och Nicholas Cordrey på mina hästar och de hade också, i mitt tycke, en bra finishridning.
-Tyvärr får inte dagens amatörryttare och lärlingar lära sig grunderna längre. Många flaxar och rider en felaktig finish ur balans. Förr i tiden la man ner lika mycket tid på att utbilda ryttare som hästar och det borde gå åt det hållet igen, anser Bruno.
Bruno Nilsson 80 år!
Numera driver dotter Lisbeth stallfiket Clockers Corner på Täby och där står Bruno i baren på tävlingsdagarna.
-Jag tycker att det är väldigt trevligt. Jag känner nästan 90% av de som passerar så det är väldigt socialt, säger Bruno.
Imorgon, på lucia, fyller Bruno 80 år vilket är mycket svårt att tro då han fortfarande är skärpt som få. Då reser Gull och Bruno till Gran Canaria i en vecka för att koppla av i solen.
Vi får hoppas att de får en fantastisk vecka och vi vill passa på att gratulera Bruno från alla Sveriges galoppvänner på födelsedagen!
Lotta Malmborg