Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

BZ:s GN-bok – ett praktverk!

1 juli 2013

I år reds Svenskt Grand National för 42:a gången sedan instiftandet 1971. Lagom till tävlingsdagen på Österängen utkom skriften ”Över de stora hindren på Strömsholm”, som berättar loppets historia ända från tillblivelsen och fram till idag, när steeplechasen kan bli aktuell för att tas upp i den internationella Crystal Cup-serien.

Författare till detta imponerande verk är Björn Zachrisson, som ju även var initiativtagare till den svenska versionen av Grand National, och som i boken har sammanställt inte bara historien kring hur det gick till, utan också ett antal unika foton från tidigt 1970-tal och framåt.

De första femtio sidorna – av totalt 160 – upptas av intresseväckande texter som behandlar bland annat hur man fick tillgång till Topham-bucklan, denna 7,2 kg tunga silverpokal som saknar motsvarighet inom svensk galoppsport. Mrs Mirabel Topham vid Aintree-banan, där engelska Grand National alltjämt rids, donerade detta fantastiska vandringspris jämte sin välsignelse till loppet, inklusive namnet.

Det berättas också om förberedelserna inför 100-årsjubileumet av kapplöpningar på Österängen 1988, då Hans Majestät Kung Carl Gustaf, som bjudits in till Svenskt Grand National varje år sedan instiftandet, äntligen tackade ja och var efterlängtad hedersgäst.

Bland texterna finns även några på engelska, dels från ryttaren Chris Collins som vunnit loppet två gånger, och dels från Sporting Life-journalisten James Lambie som besökt den vackra banan bland de gamla ekarna i mitten av 70-talet och funnit evenemanget extraordinärt. Av färskare datum är Owner and Breeder-skribenten Emma Barrys redogörelse för intrycken från fjolårets tävlingar, de första i Svensk Galopps regi.

Från sidan 50 vidtar en omfattande redovisning av loppets samtliga vinnare åren 1971-2011 med ett uppslag för varje lopp, och förutom kompletta resultat, bjuds det på massor av extra kuriosa i utökade bildtexter. Boken innehåller enligt uppgift 196 bilder, och bara dessa gör bläddrandet bland sidorna till ett rent nöje, förutom att vara ett tidsdokument över nästan ett halvsekel.

I slutet av boken finns ”championlistor” över segerrikaste ryttare, tränare, ägare, uppfödare, fadershingstar och hästar under hela perioden, och sedan följer ett kapitel med ögonblicksbilder från tävlingarna som var och en berättar en alldeles egen historia.

Längst bak, slutligen, finns ett komplett index över dels alla hästar som deltagit, och dels alla andra aktiva, med angivande av vilken roll vederbörande haft och hur det gick i loppet.

Man kan inte undgå att imponeras av den stora mängden information, kärleksfullt sammanställd och kryddad med mängder av anekdoter kring tävlingarna, och kompletterad med ett fantastiskt och helt unikt bildmaterial.

Boken rekommenderas å det varmaste, inte bara till inbitna vänner av hindersport och de som redan känner behov av att övervara GN varje år, utan till alla som vill läsa och begrunda ett stycke svensk galopphistoria när den är som bäst.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Sessa Bo 09673-X3
Sessa Bo 09673-X3

Det hade kommit en del nederbörd och banan kategoriserades som blöt denna dag. När loppen reds så var det dock ett ganska behagligt väder. Publiken fick se välridna lopp och några riktigt svettiga uppvisningar från snabba och välridna ponnyer. Läs mer

Galopp den 21 april 2024 103 photo Senad Honic
Galopp den 21 april 2024 103 photo Senad Honic

Nu är det dags för Svenskt Derby - årets bästa söndag! Totalt ska nio lopp avgöras där höjdpunkten är Svenskt Derby. Stjärnskottet Annie Nilsson Lindahl är en av dem som ser fram emot att rida den här dagen. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer