Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Derbyanalys av Nicholas Cordrey

8 juli 2014

Så var då det svenska galoppderbyt avgjort – för första gången på en lördag och för första gången under kvällstid.

Vi tog ett snack med Svensk Galopps sportchef Nicholas Cordrey för att få hans syn på evenemanget i stort och i smått.

Vad säger du om evenemanget som helhet, publikmässigt?

– Vi tog beslutet att flytta Derbyt av flera skäl. Dels för att få mer harmoni i den Skandinaviska galoppkalendern och det tycker jag vi har lyckats med. Visst hade vi kunnat köra någon vecka senare, men då hade konkurrensen från Falsterbo varit ännu tuffare och vi hade dessutom kommit djupare in semestertiderna. Att flytta Derbyt till en lördag kväll är vi långt ifrån ensamma om i galoppvärlden. Det är ett koncept vi kopierat rakt av. Det irländska Derbyt har gått på en lördag kväll i flera år nu och det är först efter årets upplaga de skördar frukt med ökade publiksiffror och spel. Nu överväger även England, det mest konservativa galopplandet av dem alla att flytta sitt Derby till lördag kväll. Det är alltså inte bara vi i lila Sverige som måste hitta nya kunder. Det måste alla arrangörer av hästkapplöpning göra för att överleva på sikt, säger Nicholas Cordrey

Ni hoppas alltså att flytten får stor betydelse för galoppsporten långsiktigt? Samtidigt kan ni väl inte vara helt nöjda med en vikande publiksiffra – låt vara under år ett?

– Det är klart att vi hade hoppats på en uppgång. Nu backade vi tretton procent till 2 700 personer, men de som var på plats hade en ruskigt trevlig kväll. Det är enormt viktigt. Jag har hört en del kommentarer om entrépriset som vissa tyckte var för dyrt. Det håller jag inte alls med om. Besökarna fick se toppsport under vårt starkaste varumärke - Derbyt - och dessutom en konsert med Alcazar. Jag tycker faktiskt att det är ett rimligt pris för en sådan kväll. Om vi vänder på det. Ska det verkligen vara gratis att se det bästa sporten har att erbjuda? Är det vad vår sport är värd? Nio av tio besökare jag pratade med var helnöjda med arrangemanget och sa att det var ett lyft.

Spelet tappade också. Det är väl illavarslande?

– Här ser vi det mer som en helhet med Oaksdagen. Vi omsatte 3.7 miljoner totalt, men vi kommer att ta igen ett stort belopp på Oaksdagen. Samtidigt ska man veta att 3.7 miljoner är 55 procent upp jämfört med lördagskvällarna förra året. Lägger man även till variabeln att spelet från Danmark kraschade efter första loppet känns siffran helt okej. Min gissning är att ungefär 300 000 kronor till hade kommit in om allt fungerat. Att jämföra 2013 års omsättningssiffror på Derbydagen med årets är alltså inte relevant. Man måste, det här vill jag vara extra tydlig med, se helheten – slutsiffran!

Har galoppsporten tappat någon riksspeldag i och med flytten av Derbyt?

Nej, det har vi inte gjort. Vi har faktiskt en V64-dag extra i år jämfört med i fjol, förtydligar Nicholas Cordrey.

Rent sportsligt då. Är ni nöjda?

– Det var goda prestationer överlag, med Duke Derbys Derbyvinst i topp. Det här är en dag i treåringarna tecken och man ska veta att hästägarna betalat minst 25 000 kronor i insatser – det måste helt enkelt finnas en god chans att få tillbaka lite. Visst var några fält små, men som sagt, de här loppen måste prioriteras. Här återkommer jag gärna till omsättningstappet. Till Oaksdagen blir det definitivt enklare att få till en mer spelvänlig V64-omgång. I slutänden hoppas – och tror jag – att vi tar igen pengarna. De viktigaste på Derbykvällen är till syvende och sist det sportsliga, informerar Cordrey.

Duke Derby mål

Om vi ser till totalekonomin i Derbyarrangemanget. Hur gick det? Går det att få till en tillförlitlig siffra?

– Nej, inte i dagsläget i alla fall. Derbyt är det starkaste varumärket som finns inom hästsporten och personalen nere på Jägersro har verkligen visat att det går att attrahera ”tunga” varumärken. Vi slår ett hejdundrande rekord vad gäller sponsorkronor, men allt går som bekant inte att räkna i kronor och ören. Vi har en ambition att locka nya kunder till sporten – det tar tid, men jag tycker att Derbyarrangemanget fört oss närmare målet. Nu ska vi se om vi kan utveckla Derbykvällen ytterligare till nästa år. Vi har höga ambitioner, det vill jag att alla aktiva ska veta, kommenterar Nicholas.

En avslutande fråga. Hur känns det i ”maggropen” så här tre dagar efter evenemanget?

– Det känns bra, men det är klart att ett arrangemang av den här omfattningen dränerar organisationens krafter. En sådan här kväll är inget självspelande piano direkt. Jag vill passa på att tacka alla de personer som gjorde kvällen möjlig – ingen nämnd, ingen glömd. Nu kommer vi att sätta oss ned och göra en ordentlig utvärdering. Vi kommer att vända på varenda sten för att förbättra evenemanget. Det gäller att tänka utanför boxen. För mig var den här kvällen en succé – jag önskar jag kunde säga ”kjempesuccé”, men det får vi i organisationen se till att det blir nästa år i stället, avslutar Nicholas Cordrey.

Nicholas Cordrey

Fler nyheter, artiklar och annonser

Svepet 17-25 TOPP
Svepet 17-25 TOPP

Nu är det full rulle på galoppbanorna runt om i Skandinavien. Jägersro inleder veckan med lunchtävlingar och därefter är det säsongsstart på Övrevoll. Klampenborg bjuder in till fina storlopp på lördag och till dessert blir det söndagsgalopp på Bro Park. Läs mer

Epsilon Pegasi
Epsilon Pegasi

Det blir en kamp mot klockan. Tränare Francisco Castro såg Epsilon Pegasi som sitt stora hopp inför Svenskt Derby. Nu handlar det istället om han kan vara med eller inte. En muskelbristning efter en olycka för två månader sedan kan stoppa drömmen. Läs mer

Mendel's Rock
Mendel's Rock

Ibland blir det inte som man tänkt. Roy Arne Kvisla, framgångsrik tränare på Bro Park, hade tänkt att Mendel’s Rock skulle årsdebutera under morgondagens söndagstävlingar på hemmabanan, men så blir det inte. Ett litet, förargligt, tramp på hoven gör att han får vänta någon vecka med som årsdebut. Läs mer