Derbydagen vi aldrig kommer glömma
19 juli 2024 09:03
Från inställda lopp till en fantastisk kväll med en historisk seger. För tränaren Jan-Erik Neuroth blev årets upplaga av Svenskt Derby på Jägersro något alldeles speciellt. "Det var en magisk kväll där hästarna och galoppsporten enade alla", berättar Anna Thelander, marknadsansvarig på Jägersro & Göteborg Galopp.
Söndagen den 14 juli stod Ann Wilson redo för att döma i Hattparaden, Popcorn Squad skapade festlig stämning, kön ringlade lång till Champagnebaren och alla tävlande var på plats för att delta i årets bästa dag inom galoppsporten – Svenskt Derby på Jägersro Galopp i Malmö.
Sedan hände det som ingen kunnat räkna med. En olycka med startboxarna inträffade inför andra loppet vilket ledde till att en person ur startboxpersonalen dessvärre skadades och fördes till sjukhus. Lyckligtvis hade personen änglavakt med lindrigare skador än vad vi först trott och fick under onsdagen fått åka hem från sjukhuset. Inga hästar var i närheten av startboxarna vid olyckan.
Anledningen till att startboxar används vid galopptävlingar är för att det är den metod som ser till att alla hästar kan starta loppet exakt samtidigt. De har använts i Skandinavien sedan 1960-talet och är idag en vedertagen del av galoppsporten i hela världen.
Men efter denna extraordinära olycka kunde helt enkelt startboxarna inte användas då vissa delar hade lossnat. Därför togs beslutet att övriga lopp under dagen skulle ställas in.
– Det var en del som skrev på sociala medier att man skulle starta utan boxar och starta genom flaggstart. Men då Svenskt Derby är det största loppet på hela året, och de tävlande hästarna har förberetts för detta i mer än ett år, så hade det inte varit sportsligt korrekt att starta loppen utan startboxar. Hästarna har ju bara en chans i livet på sig, förklarar Stefan Jönsson, tävlingsledare på Svensk Galopp.
Stefan Jönsson nämner också att hur hästarna påverkas av att inte få tävla på utsatt dag är väldigt individuellt.
– En del hästar hade ju rest ganska långt, t.ex. från Oslo och Bro Park i Stockholm. De kom och övernattade. De vet då att de ska tävla eftersom de gjort det förr men hur det faktiskt påverkar är svårt att säga.
Efter olyckan såg det alltså mörkt ut för årets Derbyhelg. Men sen kom vändningen: startboxar lånades in från Göteborg och efter en kontroll av dem så var Svenskt Derby på banan igen – bara 24 timmar efter olyckan.
På måndagen den 15 juli gick alltså Derbyt av stapeln och med en pub, en foodtruck, och korv med bröd till de lyckliga besökarna blev kvällen trots allt en succé.
– Det var en magisk stämning med mycket publik och fantastisk sport. Vi är väldigt glada och stolta över att vi lyckades, säger Anna Thelander.
Vunnit både som tränare och jockey
Den som antagligen hade störst leende på läpparna var den norska galopptränaren Jan-Erik Neuroth. Med den 3-åriga danskuppfödda hästen Schamyl och jockeyn Sandro De Paiva kammande de nämligen hem segern i det prestigefyllda loppet efter ett otroligt spännande upplopp.
– Jag visste först inte om jag vann, jag väntade på besked. När de ropade ut namnet blev jag väldigt glad, lite lättad också, berättar Jan-Erik Neuroth.
Jan-Erik Neuroth föddes mer eller mindre in i galoppsporten och har arbetat med sin pappa, galopptränaren Wido, i 20 år. Han har både varit stallets lärling och förstejockey. Wido har i sin tur en minst sagt imponerande karriär bakom sig och har vunnit Svenskt Derby ett tiotal gånger som tränare, vilket är flest gånger av alla galopptränare i Skandinavien.
En av dessa gånger, år 2015, kammade Wido och Jan-Erik hem Derbyt tillsammans. Tillsammans lyfte de den vackra segerbucklan med Wido som tränare och Jan-Erik som jockey.
Vid årsskiftet tog sedan Jan-Erik över träningsrörelsen från sin far och tävlade i år för första gången i Derbyt som tränare – och vann.
Han är en av de få i historien som vunnit det prestigefyllda loppet både som tränare och som jockey. Han är också en av de få som kan stoltsera med att ha vunnit Svenska Derbyt på första försök som tränare. Det är en historisk seger helt enkelt.
Med lite tur får galoppintresserade även se Jan-Erik Neuroth ställa upp nästa år i Svenskt Derby. Den norska galopptränaren har flera föranmälda hästar och hoppas att en av dem kommer vara tillräckligt bra för att ställa upp. Om så sker eller inte, återstår att se.
Jan-Erik vill passa på att tacka för alla gratulationer och fina kommentarer han har fått efter segern och skickar även med en liten hälsning.
– I många år har jag ridit på Jägersro. Det är en väldigt trevlig bana med väldigt god stämning. En av de största höjdpunkterna på hela året är att komma till Derbydagen. Jag hoppas att flera människor i Sverige tar del av det för det är väldigt fint, säger han.