Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Elliot Öhgren – galoppen är det roligaste som finns!

20 april 2015

17-åriga Elliot Öhgren är inne på sitt andra år som amatörryttare. Han kom in i galoppen via ponnygaloppen och han rider på onsdag sitt sjätte amatörlopp på Eldöga.



 

Elliot Öhgren har ridit hela livet, hästintresset har funnits från barnsben. Elliot och syster Alina red först på Hagbylunds Ridskola men mamma Anna fick tips från sin faster Anneli Thörnblom (f d amatörtränare) om Hedmans Ponnygaloppridskola på Angarn. Efter ett års träning i galoppgruppen gick syskonen Ponnylicenskursen och sedan började de tävla ponnygalopp 2011.

Hittills har det blivit sex segrar inom ponnygaloppen för Elliot som vid flertalet gånger har belönats med stil- och taktikpris.

-Ponnygaloppen är en bra skola. Där får man förkunskaper om vad man kommer att möta den dagen man tar steget upp i den stora galoppen. Man tränar sits, balans och får rätt tänk hur man ska lägga upp loppen, säger Elliot.

munsboro ballybeg elliot öhgren
Elliot Öhgren i vinnarcirkeln med ponnyn Munsboro Ballybeg, prisutdelare är en annan framgångsrik ponnyjockey som har tagit klivet upp som amatörryttare, Therese Karlsson.

 

I fjol var Elliot en av de mest framgångsrika stil- och taktikryttarna inom ponnygaloppen. Han belönades därför, tillsammans med ytterligare tre ponnyjockeys, med en utbildningsresa till British Racing School som kommer att ske i juli. Resan ingår i Dalva Classic serien som sponsrades av Stefan Friborg och hans hustru Dalva De Oliveira.
I fjol tog Elliot steget upp till den stora galoppen även om han under året fortfarande kommer att vara med och tävla i ponnygaloppen.

-Det började med att jag hade mina praoperioder hos tränare Alex McLaren både i åttan och i nian. Sedan fick jag kontakt med Lasse Bäck på Angarn och för ungefär ett år sedan började jag att rida ut där på helger och lov. Nu rider jag även ut hos Roy Arne Kvisla, där får jag ibland rida med Per Anders Gråberg vilket är oerhört lärorikt, menar Elliot.

Den 22 oktober i fjol var det äntligen dags för debut i tävlingssadeln inom den stora galoppen på hästen My Alibi. Elliot slutade fyra i en handicap över 1600 meter. Efter det har det blivit ytterligare fyra ritter med en tredjeplats som bästa resultat.

elliot öhgren
Elliot sadlar av efter ett lopp.
Foto: Ilka von Dalwigk

I mars blev Elliot en av sex utvalda amatörryttare som genom ARK fick en träningsvecka på British Racing School. Tillsammans med Andreas Tapia Dalbark, Andreas Andersson, Martina Hallenheim, Iina Aho och Michelle Palmberg drillades Elliot under fem intensiva dagar.

-Vi red en hel del under de här dagarna, både canterarbeten och snabbjobb. Vi tränade bland annat tempobedömning där vi skulle rida 15 sekunder per 200 meter. Det var väldigt nyttigt och nu har jag laddat ner en app i min mobil som räknar takten. Jag rider med hörlurar för att höra takten när jag rider för att lära mig tempot bättre.
Det blev också träning på de mekaniska galopphästarna där sits och balans finslipades. Där testades också ryttarna genom ett uthållighetstest.

plastic BRS british racing school
Träning på BRS mekaniska galopphästar under ARK:s kurs
Foto: Michelle Palmberg

-Vi gjorde också ett beep-test där de mätte vår styrka. Alla fick ett skriftligt omdöme och tips på vad vi ska lägga fokus på i vår träning vilket var bra. På programmet stod även en kostföreläsning där det pratades om hur man ska äta överlag men även hur man ska äta inför ett lopp.

-Vi hade även en hel del teori. Vi diskuterade bland annat varför man står som man gör på en galopphäst. Man ska såklart undvika luftmotståndet men även försöka att störa hästen så lite som möjligt. Självklart ska man kontrollera farten och hålla den rak på banan men i övrigt ska man försöka att ge hästen en ”fri känsla”.

Gänget hann även med ett besök på Warren Hill för att kolla träningen och ett besök på en av Newmarkets tävlingsbanor.

-Hela Newmarket andas galopp och häst. Det är så häftigt, de har till och med en egen trottoar för hästarna innanför den riktiga trottoaren. Kursen var väldigt bra och jag lärde mig mycket under de här dagarna. Dessutom fick jag nya vänner och vi bytte erfarenheter vilket var kul. Jag vill självklart tacka ARK för resan, säger Elliot.

Elliot är ganska lång, 182 centimeter och han funderar på att i framtiden rida hinderlöp.

-Jag har pratat med Christopher Roberts och förhoppningsvis kommer jag att få rida med honom i träning för att lära mig. På sikt skulle jag vilja rida hinderlopp om jag har fallenhet för det och tycker att det är kul. Men närmast siktar jag på att försöka få fler ritter i amatörloppen för att få mer rutin. Galopp är det absolut roligaste som finns, avslutar Elliot med ett leende.

Lotta Malmborg


 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer