Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-BjXDFBN-X2 Fourth Commandment 2022

Fourth Commandment vinner på Jägersro Galopp i oktober 2022. På söndag kan han vinna Svenskt Derby.

En ny chans att vinna Svenskt Derby

15 juli 2023 14:50

Han har gjort tappra försök att som ägare få gå in i den där hägrande vinnarcirkeln i loppet som är så svårt att vinna. När Fourth Commandment springer av från boxarna i Svenskt Derby blir han den sjätte hästen i ordningen som försöker lösa entrébiljetten till platsen där alla vill vara.

Dressen, med lite olika mössor, är blå och orange och en dröm för vilken galoppreferent som helst – oavsett väderlek. Det kan vara dimma, snö eller hällregn – det krävs ändå en hel del för att missa var Bosse Ahlquists hästar är placerade i loppen. Han har varit med länge och på senare år även börjat med avel för att hedra sin vän Stefan Friborg. På lördag startar Fast Forward (e. Reliable Man) i helgens första lopp och på söndag är det så dags för Fourth Commandment (e. Amaron). Gemensamt för de båda är att de är efter femfaldiga modern och vinnaren i Margareta Wettermarks Minneslöpning 2013, Forever Snow. Historien om henne och hur det blev som så att Bosse började med avel har journalisten Robert Okpu skrivit förtjänstfullt om och den går att läsa här.

Eva Isacsson Sjunnessons betydelse

Bosse har alltid varit duktig på att lyfta andra människor och berättar om Eva Isacsson Sjunnessons betydelse. Hans hästar har nämligen fötts upp på Solbacka i Brottby (Vallentuna) där Eva bedriver sin verksamhet.

– Uppfödare är ju jag, men ändå inte. Det är Eva Isacsson Sjunnesson. Vi kanske borde föra in en status till, uppfödarna behöver reklam och ur spelsynpunkt så är det för mig viktigt att veta vem som har gjort det dagliga arbetet med hästen, berättar han.

Både Fast Forward och Fourth Commandment har alltså växt upp hos henne. Det har visat sig vara synnerligen lyckat, men överraskande är det inte då många stjärnor tagit sina första steg på Solbacka.

Tertio Bloom blev ett lyckoköp i regnet

2008 var året då Bosse kommit närmast en seger i Svenskt Derby. Historien om Tertio Bloom är sannerligen en god historia att berätta när-, och i vilka sammanhang, som helst. Det var ganska nära att det blev en seger den där söndagen, den 10 augusti 2008. Redan 2001 skedde dock det första försöket med Tapdance som tränades av Mischa Kahn.

– Tapdance blev trea och Tam O'Rito hos Patrick Wahl kom fyra (2005). Sedan köpte jag och Jan Kleerup halva Tertio Bloom i ledvolten innan starten. Kontraktet skrevs på en servett och det regnade så blecket rann ut. Kleerup har kvar servetten än i dag; "jag slänger den aldrig", har han sagt, berättar Bosse och fortsätter:

– Fredrik ägde halva hästen innan. Jan sa innan: "tror du den kan vinna?" Det tror jag absolut, svarade jag. "Ska jag eller du styra upp affären", fortsatte Jan. Gör det du, jag kommer betala alldeles för mycket (skratt). Vi köpte 25 procent av vardera ägarna. Sedan köpte vi resten senare på året.

Hur Svenskt Derby 2008 slutade? Det blev en tränardubbel till Fredrik Reuterskiöld då Swing That Cat (Manuel Martinez) segrade före just Tertio Bloom (Kim Andersen). För övrigt var det tränarens tredje (!) seger i Svenskt Derby på kort tid. Han tränade Stall Lambada och Stig Hanssons Zenato, som vann 2004, och 2006 års vinnare, Mad Dog Slew. För övrigt ägd av Mec Com Klippan AB som tillsammans med Fourfold HB också ägde Tertio Blooms antagonist, Swing That Cat. Härliga minnen förstås, men historien om Tertio Bloom är inte slut där. Valacken efter Tertullian var inte bara vacker som en tavla utan visade sig vara något utöver det vanliga...på distanser som inte gick att relatera till de där 2400 meterna som avverkades den där söndagen.

– "Tertio" blev sedan en sprinter – en kanonsprinter. Fredrik sa: "Bosse, ta och titta på det där sprintloppet han gjorde i hans första lopp för säsongen i lugn och ro – helt förutsättningslöst". Det var det snabbaste dirttrackloppet alla kategorier på hela Jägersrosäsongen! Det var då vi började misstänka att vi hade en bra sprinter. Vi var i Frankrike, Tyskland, Dubai och Abu Dhabi med honom.

"Servettkontraktet" var dock ingen slump. Bosse hade sett hästen innan uppe på Täby Galopp.

– Han gick 2000 Guineas Trial (då Classic Trial) och det var första gången jag såg hästen live i ledvolten och jag tänkte: "Wow, vilken häst!" När Jockeyklubbens 2000 Guineas (då Jockeyklubbens Jubileumslöpning) skulle ridas stod jag där och väntade på hästen – jag var fullständigt förälskad.

Förutom sina framgångar på hemmaplan så segrade han bland annat på Meydan i Dubai 2012 under Per-Anders Gråberg (delad seger) och efter 42 starter så hade han sprungit in över 2,7 miljoner (11 vinster).

Både han och stjärnsprintern Calrissian, som var trea bakom Appel Au Maitre i både Svenskt- och Norsk Derby 2007, är goda exempel på att det går att ställa om siktet.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-gQPShzj-X2 Tertio Bloom

Tertio Bloom och Per-Anders Gråberg vinner på Jägersro Galopp 2011.

Derbydrömmen både lever och är uppfylld

Både Bosse Ahlquist och Jan Kleerup var delägare i Reliable Man, för övrigt far till Fast Forward, och han är en framgångssaga för sig. Förutom då att han blev en internationell avselshingst så hade han stora framgångar i de tuffaste sällskap av de tuffa. Inte minst segrade han Prix Du Jockeyclub (Gr.1) 2011. Ingen fransk medborgare säger att det är det franska derbyt – det heter helt enkelt inte så, men man kan för enkelhetens skull, med risk får "franskt tåtramp", skriva att han segrade i den franska upplagan av "Derbyt". Historien om honom går för övrigt att läsa här.

– Jag satsade verkligen på att ha starthästar i Svenskt Derby, ihop med Jan Kleerup. När vi vann det "franska" så tappade jag lite motivation, säger Bosse.

Nu är motivationen tillbaka och Fourth Commandment, som har Amaron som far, ska under Andreas Tapia Dalbark försöka skrälla på söndag.

– Jag tycker att spåret är okej för han behöver ligga lite utvändigt. Jag hoppas han är sämst sexa. Det är över 100 000 in med bonus och uppfödarpremier. Det är ju några där så som Ami De Vega, Bugatti BF, Canadian Kylie och Ayani och han är inte i den klassen. Jag tycker att de där fyra är bäst, så att säga. Sedan är det ett helt gäng som kommer i samma klass. Det är ett bra derby i år. När jag såg Bugatti BF vinna senast så gratulerade jag och sa att nu måste vi jaga jockey till Fourth Commandment för jag var helt övertygad om att Valmir (De Azeredo) skulle välja Bugatti BF. Jag är jättenöjd med jockeybokningen på Andreas Tapia Dalbark och våra förberedelser med Fourth Commandment har varit utan hinder.

Vad tränaren Fredrik Reuterskiöld tror om sina hästar i Svenskt Derby kan man läsa här.

Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-kvmmZKz-X2 Carter och Fredrik R

Carter, Valmir De Azeredo och Fredrik Reuterskiöld på väg mot vinnarcirkeln i april. Blir det nytt besök på söndag?

Ny chans i Derby Day Sprint

Redan i loppet efter startar delägda Carter, också i den där referentvänliga och vackra dressen. Han är uppfödd av Rävdansens Stuteri AB.

– Carter var Fredrik lite inne på att Voterlöpning satt i benen i förra loppet. Han passerade mig och han såg så trött ut så jag var orolig att vi inte skulle få några pengar där. Vi ville testa om vi hade en derbyhäst och det fick besked om att vi inte hade. Derbyt är näst sista näst loppet och är man besviken efter det så är det en ny häst och ett nytt lopp. Då går vi till ledvolten igen. Jag hoppas att han är bland de tre.

Det ska nämnas att Bosse vunnit två av ramloppen som ägare, nämligen Malmö Stads Pris (Holly Martins) och Zawawi Cup (L) (Tertio Bloom).

Farid Eriksson, mångårig travhästägare och inbiten travfantast, har bland annat delägt V75-vinnande Ohktotok Goj och Figaro Vici, som vunnit på bland annat Solvalla, Vincennes och Enghien, blev lockad av en av Bosses goda vänner, Mats Larsson, att hänga på dem på en fin galoppör. Carter är alltså första galopphästen och det kunde ju börjat sämre. Fyra segrar har det blivit hittills och över en halv miljon insprunget.

– Det har varit fantastiskt roligt så här långt och det har gått jättebra, säger Farid och fortsätter:

– På söndag åker jag ner för att se honom på plats för första gången. Jag hoppas på att han är tvåa, trea. Är han bland de tre vore det väldigt roligt.

Det låter onekligen som han blivit biten av galoppsporten.

– Jag har haft så mycket galopper i travet så den oron behöver jag inte känna – det är inte så många galoppörer som travar i varje fall. Det ska bli fantastiskt kul, skrattar han.

Kan det då bli någon mer galoppör?

- Det kan det absolut bli, avslutar Farid.

Festen för Bosse börjar redan på lördagen med Fast Forward och ja, vilken fest det kan bli för alla inblandade.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

junior8341
junior8341

Svenskt Derby är det finaste du kan vinna. Det tycker uppfödare, ägare, tränare – ja, de allra flesta inom galoppsporten. Den 14:e juli avgörs Svenskt Derby på Jägersro och fortfarande lever drömmen för många att få den där magiska vinsten. Men vad är det som gör Svenskt Derby så unik? Läs mer