Täby 3540.jpeg

Arkivbild från Täby Galopp.

En uppdaterad bild av Täby Park-avtalet

4 april 2022 07:30

Svensk Galopps vd Harald Dörum kommenterar en artikel på Jockeyklubbens hemsida om Täby Park-avtalet. Han skriver också att det ska genomföras en ny total genomgång av Svensk Galopps ekonomi.

Viktigt med aktuell och korrekt information

Jockeyklubben har nyligen publicerat artiklar om flera viktiga frågor för Svensk Galopp. Det är positivt att många engagerar sig. Det är dock viktigt att informationen som ligger till grund för debatten är aktuell och korrekt.

I intervjun med med Dag Johansson den 19 mars ligger fokus på TPAB-avtalet och hur det sköts av Svensk Galopp. Intervjun med Dag Johansson beskriver i stora drag hur "världen" såg ut fram till 2015 då Dag Johansson lämnade Bro Park och Svensk Galopp.

Jag deltar väldigt sällan i debatter av det här slaget, då inlägg som detta oftast tillför väldigt lite nytt och väldigt sällan löser de grundläggande utmaningarna. Men när "gammal" information presenteras i ny färg tycker jag inte att den kan stå oemotsagd. Den som vill bilda sig en egen uppfattning om denna och andra utmaningar i Svensk Galopp förtjänar både korrekt och aktuell information.

Som många känner till informerade vi om Täbyavtalet vid Svensk Galopps stämma i mars 2020 och nu senast vid Svensk Galopps informationsmöte den 17 mars. I den presentationen beskrevs alla aspekter, och några till, som artikeln med Dag Johansson tar upp.

Här nedan är min sammanfattning och bedömning av påståenden i intervjun:

Dag Johansson: Täbyavtalet är oerhört misshandlat och dåligt förvaltat.
Min bedömning: Det stämmer. Efter att det senaste tilläggsavtalet tecknades 2017 överlät Svensk Galopp åt Skanska och JM att förvalta avtalen. 2019 anlitade vi företaget Angermann för att följa upp avtalet och efter en anbudsprocess utökades och förlängdes samarbetet med Angermann våren 2021.  


Dag Johansson: Ingen person i Svensk Galopp har i dag kontroll på Täbyavtalen.

Min bedömning. Det är fel. Redan 2019 ingicks ett avtal med företaget Angermann om uppföljning av Täbyavtalet. Mindre än en vecka efter att jag kom till Svensk Galopp i oktober anlitade vi en konsult som fördjupar sig i avtalen tillsammans med Angermann. Nu har vi status för alla avtal och detta är dokumenterat. Uppföljningen sker med en intern resurs som rapporterar till styrelsen och mig.


Dag Johansson: Mycket pengar har hamnat i rännstenen som skulle kunnat komma Svensk Galopp till godo.

Min bedömning: Det stämmer. På ett informationsmöte den 17 mars i år redogjorde vi bland annat för konsekvenserna av de tilläggsavtal som ingicks så sent som 2017. Tilläggsavtalen kommer att ha kostat Svensk Galopp över 500 miljoner kronor bara fram till 2034.


Dag Johansson: Täbyavtalet är fantastiskt.

Min bedömning: Det är fel. Genom de tilläggsavtal som ingåtts har Svensk Galopp gett upp alla styrningsparametrar i projektet. Det är Skanska och JM som ensamt sätter agendan för utveckling och progression för utbyggningsområdena (DP). Projektet kommer sannolikt inte att vara klart förrän närmare 2070.


Dag Johansson: Visst går det att låna pengar på framtida inkomster.

Min bedömning: De senaste 4 åren har Svensk Galopp haft mer än 100 miljoner kronor i negativt rörelseresultat. SEB avslutade sitt engagemang i Svensk Galopp 2018 och vi "flyttade" till Nordea. Nordea har gett oss ett lån (med negativ klausul) med 12 månaders löptid. Vi har haft förhandlingar om lån med säkerhet i TPAB-avtalet. Idag har vi inget låneerbjudande.


Dag Johansson: Bro Park-projektet kostade ca 420 miljoner kronor

Min bedömning: Det är fel. Bro Park har haft en total investeringsram på 850 miljoner kronor. I efterhand måste vi konstatera att flera avgörande element på Bro Park är felaktigt konstruerade. Det gäller till exempel något så betydelsefullt som både dirttrackbanan och gräsbanan. Det gör att underhållskostnaderna är höga och flera delar bör byggas om helt.

Genomgång av vår ekonomi

Vi har fått flera frågor om TPAB-avtalet och Svensk Galopps ekonomi efter informationsmötet den 17 mars. Några har eftersökt en ny analys av vår ekonomi och möjligheten att belåna oss.  

För att säkerställa att Svensk Galopp får en så objektiv och genomgripande analys som möjligt, beslutade styrelsen den 23 mars att anlita extern kompetens med stor erfarenhet av galoppsporten för att genomföra den nya genomgången av ekonomin. Styrelsen kommer att få en rapport vid styrelsemötet den 4 april.  

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Aline Jigrud red
Aline Jigrud red

Ett nytt fint ungdomsår har passerat och man kan konstatera att den svenska galoppsportens barn- och ungdomsverksamhet är både omfångs- och framgångsrik. 2024 blev ett riktigt succéår med en trippel i Fegentriserien och många andra höjdpunkter. Läs mer

Under jul- och nyårshelgerna kommer bemanningen på Svensk Galopp att vara begränsad.

Sportavdelning/Kansli har öppet 30 december.
E-post skickas till: sport@svenskgalopp.se resp info@svenskgalopp.se

Ekonomiavdelningen har öppet 23 december samt 2 och 3 januari.
E-post skickas till: ekonomi@svenskgalopp.se

Ordinarie öppettider från den 7 januari.

Du vet väl att du finner mycket information här på hemsidan. Ta gärna hjälp av vår sökfunktion som du finner högst upp på sidan i form av ett förstoringsglas.

God Jul och Gott Nytt År!

dreamstime_l_127039597.jpg
dreamstime_l_127039597.jpg

Den 18 december hölls en extrastämma för Svensk Galopp, där ett avgörande beslut fattades om galoppsportens framtid i Skåne. Läs mer