Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Espen Hill går från klarhet till klarhet

7 augusti 2019

Madeleine Smith-tränade Espen Hill har verkligen hittat stilen. I en treårshandicap tog Helsinki-sonen karriärens tredje raka seger i sin blott fjärde start i livet. Under sin tränare var valacken helt överlägsen över de 2 100 meterna.

Espen Hill vc

Från en utvändig position som sexa avancerade Espen Hill fram och gjorde ledande Divorce (J Johansen) sällskap genom sista sväng. Väl inne på upploppet tackade Espen Hill för sig och drygade ut till en mycket lätt seger.

- Espen Hill är en ganska nervös häst som inte är helt lätt att placera i loppen. Men vi har jobbat mycket med honom och nu börjar allt slit ge resultat. Det var en mäktig känsla att vinna med honom idag och jag hade mycket kvar att rida med, sade Madeleine Smith.

Katarina Jacobsson-uppfödningen ägs av Börje Wetterlinds BeWe Horseshoes AB.

- Espen Hill är talangfull och visar att det inte behövs en häst med absolut toppblod för att prestera, sade Börje.

Sex längder bakom vinnaren tog Lana Montana (C Lopez) andraplatsen före Lunar (P Gråberg).

Leo Kalejs dög i guld

Efter förra veckans fina seger tog Leo Kalejs steget upp i guldklassen. Med lätta 51 kilo inklusive lärlingen Alan Wallace gjorde den fyraårige irlandsimporten mos av sina konkurrenter över upploppsrakan. German Barramed Alzola tränar hästen på Bro Park.

Leo Kalejs

Från en position som invändig fyra i ett fält där My Adelia (K Ingolfsland) närmast planenligt tog hand om taktpinnen avancerade Leo Kalejs fram och övertog kommandot vid upploppets början. Över de avslutande 300 meterna drygade Red Jazz-sonen ut övertaget och vid målgång var det hela fem längder ner till tvåan Afaal (P Gråberg).

- Jag behövde egentligen bara styra. Hästen gjorde det väldigt lätt idag, konstaterade Alan Wallace.

German och Catarina Barrameda har haft stor glädje av Leo Kalejs. Detta var hästens tredje seger i sjätte starten i år.

- Dagens distans var helt perfekt och Alan red ett bra lopp. Det här är en häst som betyder väldigt mycket för mig, sade en nöjd tränare.

En efterlängtad seger

Leonard Rios lotsade Patrick Wahl-tränade La Belle Epoque till en fin spurtseger i dagens inledande Bronshandicap över 1 600 meter. Fyraåringen, som både ägs och är uppfödd av Lars Almrin Racing Stable, tog därmed årets första viktoria.

La Belle Epoque

Med rejäla 65 kilo på ryggen tog La Belle Epoque det lugnt långt ner i kön samtidigt som Ellison (S Stören) rusade till spets i sällskap med Lady Kheleyf (U Holmquist). Ellison höll berömvärt över hela upploppsrakan, men tvingades kapitulera mot gott avslutande La Belle Epoque, som knep segern med en hals före tillika fint spurtande Soldier Blue (J Castillo).

Eishin Dunkrik-sonen svarade för flera fina insatser i tuffa gäng ifjol. I år har det gått lite trögare.

- La Belle Epoque har varit en besvikelse utan att vi har hittat några fel på honom. Vi har helt enkelt saknat den fina speed han visade idag, sade Patrick Wahl.

Ägare Lars Almrin kunde bara hålla med.

- Det var en rolig säsong ifjol och vi trodde att La Belle Epoque skulle gå bättre i år. Men vi satsar fortfarande på Breeders’.

Väl avvägd ritt

Andreas Tapia Dalbark serverade Malakai en väl avvägd ritt över de 2 400 meterna i den första av två avdelningar i Ole Larsen Young Riders Championship. Irlandsimporten tränas och ägs av Lilian Vestvall.

Malakai

Malakai bevakade länge sin position som invändig femma en bit ner i ett fält där Spirit River (L Arnshed) inledningsvis tog hand om ledningen för att senare bli avlöst av Surfers Paradise (N Hagelund-Holm).

Genom slutsvängen sökte Famous Name-sonen sig fram i ett slagläge och väl inne på upploppsrakan gav Andreas full marschorder. Double Rock (C Hartmsar) fullföljde bäst bland de övriga, men åt Malakai fanns inget att göra den här dagen.

- Det är första gången jag rider Malakai, men jag hade fått bra instruktioner före loppet. En ärlig och fin häst, sade Andreas Tapia Dalbark.

Detta var Malakais första seger i år.

- Vi kom igång lite sent och sedan har det varit stolpe ut i de senaste starterna. Men när är han på gång, sade tränaren.

Enklare än det såg ut

Efter en fin tredjeplats i debuten hade Midnight Oil inga större problem att avlägga sitt maidenship i en uppgörelse över 1 400 meter. Carlos Lopez red och tränare Patrick Wahl fick göra dagens andra besök i vinnarcirkeln.

Midnight Oil

Midnight Oil bidade sin tid som invändig trea några längder bakom ledande Globemaster (F Janetzky). Vid upploppets börjar styrde Carlos ut Globemaster ett par spår i banan och gav marschorder, varpå Wilshire Boulevard-sonen ganska snart kopplade segergreppet.

- Carlos tyckte att det fanns mer krafter i hästen, så Midnight Oil gjorde det nog enklare än vad segermarginalen antyder. SM, Breeders och Auktionslöpningen är några uppgifter som hägrar senare i år, sade Patrick Wahl.

Midnight Oil är undan stoet Latitude och uppfödare är Tor Harry Sigfridsson.

- Han är lillebror till Alchemist och vi har ganska stora förhoppningar på hästen, sade ägare Marianne Dufva i Stall Direkt.

Globemaster höll bra som tvåa, en längd bakom vinnaren.

Stal showen

I den andra avdelningen av Ole Larsen Young Riders stal Kaia Sofie Ingolfsland showen helt i sadeln på Sandra Brolin-tränade Stolen Tango. USA-importen, som ägs av Jan-Erik Husbom, tog därmed årets första seger i tionde försöket.

Stolen Tango

Med markerad toppvikt fick Stolen Tango en perfekt start och skaffade sig genast ett litet övertag till det resterande fältet. Med 300 meter kvar hade Kaia Sofie fortfarande mycket att åka med och när hon lättade på tyglarna drygade Bernardini-dottern ut med fem lätta längder före Fortinbrass (S Stören).

- Min säsong har överträffat alla förväntningar, sade Kaia Sofie Ingolfsland, som nu hotar Annie Nilsson Lindahl inför finalomgångarna i Ole Larsen Young Riders på Jägersro.

Sandra Brolin var naturligtvis nöjd efter stoets första årsseger.

- Stolen Tango har droppat en del i handicap och stod bra till i det här loppet, konstaterade tränaren.

Sweet Sid skrällde

Det var ett tag sedan Tina Långström fick besöka vinnarcirkeln. Men i en 1 400 meter lång Järnhandicap hade hon mycket att åka med i sadeln på Sweet Sid. Treåringen tränas, ägs och är dessutom uppfödd av Nadja Bellander.

Sweet Sid

Från utvändiga spår elva gav Tina Sweet Sid full marschorder ingången till kurvan, varpå Zaahid-sonen ganska enkelt kunde överta kommandot från innerspårets Mr Minley (L Rios).

Trots forceringen hade Sweet Sid inga problem att försvara sin position över upploppet. Mr Minley gjorde ett tappet försök att kontra, men fick ganska snart rikta in sig på andraplatsen. Segermarginalen skrevs till en halv längd.

Tina Långström rider alltid Sweet Sid och detta var deras andra seger tillsammans.

- Sweet Sid hade lite trassel i början av året och kom igång lite sent, men nu har det släppt för honom. Det här är en ganska bra häst, men han står inte längre distanser, sade Tina efter skrällsegern.

Mors från start till mål

Mors och Malin Holmberg sparade inte på krutet i en Järnhandicap över stayerbetonade 2 100 meter. Ekipaget tog omedelbart hand om taktpinnen och släppte aldrig någon över bron. Tioåringen, som tränas av Anne-Li Ädel i Tärnsjö, tog därmed årets första seger.

Mors

Från startspåret närmast railen kunde Mors ta hand om taktpinnen före Loki (L Rios) och Into The Light (A Pilroth) i ingången till första sväng. Därefter satte Songline-sonen upp ett tempo som ingen av konkurrenterna kunde matcha.

Redan i utgången av sista sväng hade Mors skaffat sig ett övertag som han förvaltade på ett fint sätt över de avslutande 300 meterna.

- Mors är en otroligt stark och ärlig häst. Vi fick inte fronten lika lätt som vanligt, men när vi väl nådde den var det bara att hålla igång honom, sade Malin Holmberg.

Mors, en av relativt få Songline-avkommor som fortfarande tävlar, både ägs och är uppfödd av Team Speed HB.

- Det var ett tag sedan vi fick besöka vinnarcirkeln men nu är vi där. Jag var lite orolig för innerspåret idag, men det var ju inga problem, sade Svenne Berg.

Uppvisning av Mahany De Piboul

Andreas Tapia Dalbark tog dagens andra seger i sadeln på Mahany De Piboul i den avslutande Arabhästhandicapen. Camilla Nilssons adept var totalt överlägsen i den 1 600 meter långa uppgörelsen och bärgade årets första triumf på ett övertygande sätt.

Mahany De Piboul

Mahany De Piboul tog omgående hand om ledningen och genom kurvan hade nioåringen öppnat upp en rejäl lucka till Afja’an (F Janetzky) och Catyusha (C Hartsmar). Försprånget bara ökade vid upploppets början och med 200 meter kvar kunde Andreas sänka händerna och slå av på takten.

- Mahany De Piboul mötte många formstarka hästar, men idag var han verkligen på humör, sade Andreas Tapia Dalbark efter sin fina dubbel.

Det var en överraskad Camilla Nilsson som tog emot sin häst i vinnarcirkeln.

- Jag är helt förbluffad och jag har ingen förklaring till varför han var så bra just idag. Jag tycker att han hade gjort det bra om han fått pengar med sig hem, sade Camilla, som äger fuxen tillsammans med SG Galopp och Roger Nilsson.

- SO

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer