Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Eva CS Pettersson ser framtiden an

14 september 2015

Eva CS Pettersson på Tranberga Gård är en av Sveriges största och mest rutinerade uppfödare, ett arbete som hon kombinerar med jobbet som veterinär.

helsinki eva cs pettersson
Eva och Helsinki
 

Eva CS Pettersson säljer nio åringar på Yorks auktion, sex egna och tre åt Scanstar Farm. På Stockholmsauktionen på Täby Ryttarcenter kommer hon upp med tre åringar som hon preparerat åt Fellowship Racing men som är uppfödda hos Jan Hansson. Men vi backar bandet och börjar från början med historien om hur Eva hittade sin väg in i galoppens värld.
 

Hur kom det sig att det blev galopp?

-Jag gick Hästskötarkursen och var sedan beridarelev på Flyinge. Christina Alenfelt som var stallchef på Flyinge vid den tiden var då tillsammans Anders Rickard (numera veterinär) som var amatörtränare. Jag, Christina och Anders köpte tillsammans treåringen Fekner. Han var en av de dyraste åringarna när han såldes som åring men hade inte presterat så bra och vi chansade på att köpa honom. Han blev inte så bra men vi hade kul och jag blev mer och mer galoppbiten, minns Eva.

 

Nemuranthes
Eva CS Pettersson (till vänster), Jan-Erik Pettersson och Nathalie Andersson tar emot tvååriga Nemuranthes i vinnarcirkeln på Göteborg.

 

Varför satsade på fullblodsaveln?

-Jag utbildade mig till veterinär och var ofta på Roslövsholm hos familjen Linell tillsammans med deras veterinär. Där blev jag inspirerad av avelsbiten och jag hade ju spenderat en hel del tid på Flyinge som då var ett avelscentra så det låg nära till hands, berättar Eva.

1993 köpte Eva stoet Mistral Wind från Christer Schildt på Ljungstorps Gård. Hennes första avkomma i Evas ägo var Caribbean Wind som sattes i träning hos Fransisco Castro. Carribean Wind var ingen stjärna men vann i alla fall två lopp. Sedan rullade det på och Eva samarbetade med Diana Svensk under tiden hon läste till veterinär.

-Diana hade hand om mina hästar under tiden som jag utbildade mig till veterinär. Jag satsade vidare på fullblodsaveln och köpte stoet Ginger av Tommy Gustafsson. Man kan nog säga att hon är lite av grunden till min uppfödning. Ginger var ett mycket speciellt sto som var lugn när hon var dräktig men ganska virrig när hon inte hade föl i magen. Det var nästan så att man inte behövde dräktighetsundersöka henne. Man visste precis om hon var dräktig eller inte, man såg ändringen av hennes beteende på några dagar när hon väl var betäckt eller i värsta fall hade resorberat. Gingers bästa avkomma blev Ancellia som tog nio segrar, tjänade nästan 550 000 kronor och som mest hade 88 i handicap.

Ett annat sto sto som har betytt mycket för Eva är Jades Jewel. Hon köptes av Evas sambo via Fransisco Castro på Breeze Up auktion och var själv ingen stjärna på tävlingsbanan.

-Jade´s Jewel är nog det sto som ligger mig varmast om hjärtat. Hon lämnade fem avkommor som tillsammans tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. De var jämna, fina hästar och bäst var Graphiella som hade 83 kilo i handicap. Jade´s Jewel är tyvärr död men hennes dotter Isotria finns kvar på stuteriet och hennes första avkomma Nerissa (Helsinki) tränas av Vanja Sandrup och hon vann i debuten på Jägersro nyligen.

Nerissa
Tvååriga Nerissa vinner i sin tävlingsdebut på Jägersro.

 

Apropå avelshingsten Helsiniki så står han uppstallad hos Eva på Tranberga Gård. Helsinki har sin första årgång ute på banorna och han har fått en flygande start och har redan producerat två vinnare. Förutom ovan nämnda Nerissa så har även Nemuranthes vunnit som också är uppfödd av Eva och som tränas av Jan-Erik Pettersson. En annan Helsinkiavkomma som redan har visat framfötterna är IKC Nightingale som kom tvåa i SM för tvååringar.

-Jättekul att både Nerissa och Nemuranthes redan har vunnit. Det båda gott för framtiden och det ska bli jättekul att följa dem framöver. En annan uppfödning som jag hoppas mycket på är Fast Filly som tränas av Lennart Jr Reuterskiöld. Hon såldes för 320 000 kronor på York-auktionen i fjol och hon har precis börjat sin karriär på galoppbanan.

 

Hur ser din verksamhet ut idag?

-Jag har tio egna avelsston varav sex är dräktiga och ytterligare tio ston som är inackorderade hos mig där samtliga är dräktiga. I år har jag sju egna åringar. En är redan såld och resten kommer jag att sälja på York-auktionen. Dit åker även de tre åringar som ägs av Scanstar Farm medan Fellowships tre åringar, som är födda hos Jan Hansson men som preparerats av mig inför auktionen, åker upp till Stockholm och går under klubban på SÅEF:s auktion i Täby. Totalt finns tio föl på stuteriet och fyra av dessa är mina.

helsinki catella
Nr 23 på York-auktionen är en hingst efter Helsinki- Catella

 

Hur ser du på framtiden för svensk fullblodsavel?

-Vi har varit nere i en dal men jag börjar faktiskt tro att det vänder. Jag har pendlat lite mellan hopp och förtvivlan och funderat på att lägga av men Lars Kelp har peppat mig och sagt att det kommer att vända. Nu börjar jag faktiskt tro att han har rätt.

-I år går de svenskfödda hästarna jättebra och bonussystemet börjar att ge utdelning. Hästägarna börjar inse vinsten med bonusen och jag hoppas verkligen att den får vara kvar. Aveln är grunden till sporten – ingen avel, ingen galopp. Många uppfödare är även hästägare. Skulle jag lägga ner stuteriet så skulle jag inte köpa en galopphäst utan då slutar jag förmodligen helt med galoppen.

 

Vad tycker du om  dagens upplägg med en auktion i Stockholm och en gemensam dansk-svensk på York?

-Jag tycker att vi borde ha en stor gemensam auktion. Det drar inte kunder om auktionen blir för liten. Man kunde ha vartannat år i Stockholm och vartannat år på York. Det vore drömmen, en stor attraktiv auktion. SFAF har för övrigt puffat för båda årets åringsauktioner via annonser utomlands och om samtliga åringar såldes samtidigt skulle det kunna attrahera även utländska tränare.

-En idé som jag vet att Lars Kelp har pratat om är att dagen före åringsauktionen anordna en auktion på tävlingshästar. Då kan de ägare som vill investera i nya åringar få chansen att sälja det befintliga materialet och där skulle det även kunna finnas köpare utomlands. På auktionerna i t ex England får du betala ganska mycket pengar för en duglig tävlingshäst så det skulle helt klart kunna vara intressant även för utländska tränare att komma hit och handla starthästar. Det skulle vara ett nytt grepp som skulle kunna ge en vitamininjektion till hela sporten, avslutar Eva.

Lotta Malmborg

 

 

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer

Nathalie Lisa och Leif
Nathalie Lisa och Leif

Ett familjeföretag som håller till på klassisk mark. Så kan vi väl bäst beskriva Nathalie Johnssons uppfödarverksamhet tillsammans med pappa Leif och mamma Lisa på Vasaholm. Nathalie är uppfödare och hennes föräldrar tar emot ston och bedriver en högklassig fullserviceverksamhet med avelsston och unghästar. Läs mer

eva isacsson sjunnesson top
eva isacsson sjunnesson top

Eva Isacsson Sjunnesson är något av en perfektionist. Hellre lite mer jobb, några steg extra – bara för att hästarna ska få det riktigt bra. Hon har fött upp fullblod i många år och vet hur hon vill ha det. Läs mer