Fanny Olsson är en av flera duktiga och ambitiösa ponnyryttare som tagit steget upp och börjat rida stora hästar i amatörlopp.
När Fanny rider ponnygalopp tävlar hon med egna arabvalacken Amiri Joad, eller Arre, som hon kallar honom. Skimmeln är uppfödd hos Therese Staffansson, som även föder upp engelska fullblod, och det var på så sätt Fanny kom i kontakt med galoppsporten.
– Jag fick följa med Therese till Grand National-tävlingarna på Strömsholm och tyckte att det verkade roligt och spännande att rida fort. Sedan gick jag en vecko-kurs hos Russell Muggeridge på Strömsholms galoppskola och blev riktigt biten.
– Russell hjälpte mig mycket i början och på galoppskolan träffade jag också Alice Elmerskog, som sedan började jobba hos Patrick Wahl, så när det var dags för mig att praktisera i åttonde klass, fick jag vara hos Patrick. På Täby träffade jag även Ninni Westerlund, som gav mig många tips om ridningen.
Seger i debuten
När Fanny skulle söka till gymnasiet, hade Svensk Galopp just tagit initiativ till ett program med galoppridning på Strömsholm, och Fanny och fyra andra tjejer blev de första som började på denna nya utbildning, med praktik och ridning hos galoppskolans Colin Rayner på Utnäslöt.
I oktober 2010 fick Fanny för första gången pröva på att rida i ett ”riktigt” lopp på arabstoet Shezza. Det blev seger direkt!
–Tränaren Madeleine Fridlund sa före loppet att ”om du kan komma fyra-femma så är det bra, för det är tufft motstånd idag och hon brukar inte vara så snabb iväg från start”.
– Men Shezza flög iväg från sin startbox och vi kom till ledningen, och där satt jag och undrade varför det inte kom några hästar bakifrån. Till slut kom det en häst, men då bara smackade jag lite, så tog Shezza i lite mer. Det var en häftig känsla!
Amatörloppen tuffare
Sedan dess har Fanny ridit några fler lopp, även med engelska fullblodet Second Strike, och så lätt som det var första gången är det ju inte varje gång.
– I amatörloppen är det ofta många hästar och loppen är jämna, så det kan bli tuff ridning när det blir trångt och ryttarna ropar till varandra. I ponnyloppen är fälten mer utspridda och de flesta ser till att hålla stora avstånd även i sidled. Och där rider man ju inte om prispengar eller om spelarnas pengar, så det är inte lika mycket på fullt allvar.
– Annars är den stora skillnaden mellan amatörlopp och ponnylopp förstås startboxarna! Jag tycker att det är jättekul att springa av från boxarna, det är nästan det roligaste med hela loppet! Att rida voltstart som i ponnygaloppen är svårare men samtidigt nyttigt, eftersom man verkligen måste ha kontroll över sin ponny om det ska fungera när man är många som ska få plats.
Vill resa utomlands
Efter sommaren har Fanny ett år kvar på gymnasiet. Sedan vill hon jobba med galopphästar på heltid.
– Det blir väl ett jobb på Täby. Eller kanske utomlands ett tag. I trean har vi fem veckors praktik, då skulle det vara kul att göra en längre resa för att pröva på något annorlunda, kanske i Brasilien.
Och kanske ett lärlingskontrakt så småningom?
– Det kan hända, men jag vill inte göra något förhastat utan jag kommer att rida som amatör först, medan jag skaffar erfarenhet och jobbar upp min ridkondis genom att jobba heltid som arbetsryttare. Ska man göra något, så ska man göra det ordentligt, fastslår Fanny.
Det låter som en klok och mogen ståndpunkt från en talangfull och ambitiös ryttare som vi säkert kommer att få se mer av i amatörloppen framöver.
Nadja Bellander