Fyrverkerier

Vd-brev: Flera ljuspunkter i ett utmanande år

30 december 2022 16:47

Galoppåret 2022 är avslutat och vi står på tröskeln till ett nytt, utmanande och spännande år. Våra rambetingelser kommer att utmanas på flera områden, både inom och utom vår kontroll.

Året som vi lägger bakom oss har varit ett annorlunda och speciellt år på många sätt. Efterdyningarna efter pandemin har varit märkbara och nygamla vanor hos våra kunder och anhängare ska re-etableras. Dessutom har kriget i Ukraina påverkat vår vardag på flera områden.

En tvåsiffrig och högre inflation än vi har upplevt i Sverige på 30 år innebär en tuff vardag för väldigt många. Några branscher är värre drabbade än andra, och många känner osäkerhet inför framtiden. Jag vill påstå att vår bransch är hårt drabbad genom negativ efterfrågan och en kännbart ökad kostnadsnivå. Detta tema har också varit centralt när vi har träffat politiker i Travnätverket och Hästnäringen i Riksdagen.

Mitt i denna krävande vardag har aktiva som hästägare, tränare, jockeys och hästskötare givit oss upplevelser, minnen och prestationer som kommer att leva kvar i generationer. Galoppåret 2022 har haft ett innehåll i alla regnbågens färger. Jag får ofta frågan om vad jag kommer ihåg bäst av galoppåret. Det är klart att Svensk Galopp har en stor förbättringspotential på många områden. Men många av dem som jag pratar med kommer ihåg utmaningarna bättre än de milstolpar vi trots allt har passerat.

Väldigt många har under året 2022 bidragit till att Svensk Galopp på flera områden har börjat röra sig i rätt riktning. Att vi kan önska oss ännu större framgångar är naturligt och vi ska givetvis tillsammans ha höga ambitioner under det kommande året. För mig, som är mer intresserad av vad som ska hända i morgon än vad som hände igår, passar detta bra. Att kommunicera erfarenheter är dock viktigt för att undvika att göra om tidigare fel på nytt.

Som jag skrev tidigare har vi givetvis (eller ska jag skriva lyckligtvis) många förbättringspunkter framöver, men vår vardag får inte bara präglas av vad vi inte har uppnått. Alla som lever tätt inpå vardagen i Svensk Galopp vet att det är en bild med många nyanser. Man behöver inte heller fundera länge för att konstatera att vi har haft en rad positiva händelser som vi har kunnat glädjas åt under det år som snart är historia.

Jag vill inte konkurrera med journalisternas val, men jag ser i alla fall tillbaka på 2022 med goda minnen från bland annat Nationaldagsgaloppen (tillbaka med rekordpublik efter två års covid-paus), Svenskt Grand National med Kungabesök, Svenskt Derby med sportsliga höjdpunkter i massor, 20-årsjubileum i Göteborg och självklart Stockholm Cup International med en ”rysare” till upplopp.

På det administrativa området har vi börjat praktisera ett gemensamt skandinaviskt regelverk som bland annat har medfört att Svensk Galopp har fått internationell uppmärksamhet i djurvälfärdsfrågor från såväl Europa som Australien och USA. Ovanpå detta har vi bland annat lagt om DT-banan på Bro Park, fortsatt att komplettera banan i Göteborg, projektarbetet för en ny bana i Skåne är påbörjat (det planeras en extrastämma för Bara-projektet under första kvartalet 2023), vi har implementerat ett nytt ekonomisystem, gjort förbättringar i Sportsystemet och vi har tagit i bruk ett banbrytande positioneringssystem på Bro Park.

För koncernen Svensk Galopp kan vi också se tillbaka på ett år där vi har tagit ett grepp om projektet TPAB (avseende försäljningen av marken vid Täby Galopp). Jag är trygg med att vi har tagit igen mycket av den förlorade kunskapen om projektet och för första gången på mycket lång tid är vi en aktiv partner som blir tagen på allvar i utvecklingen och som på bästa sätt kan tillvarata våra intressen.

Avseende de aktiva kan vi konstatera att vi under 2022 avhöll ungefär lika många lopp som under 2021, men fördelade på fyra tävlingsdagar fler. Det har utbetalats mer i prispengar och bonus till de aktiva än 2021 (+ 4,3%) och 2020 (+ 2,4%). Antal hästar i träning har däremot en negativ utveckling (6,5%) men varje aktiv starthäst har i genomsnitt tjänat 9,7% mer än under 2021 och detta är nu på den högsta nivån någonsin. Vi vet så innerligt väl att premienivån och hur vi fördelar premierna är viktigt och detta kommer vi självklart att jobba vidare ihärdigt med för att utveckla svensk galoppsport både i kvantitet och kvalitet.

Världen runt oss kommer att bjuda på utmaningar även under 2023. Det betyder att måste bli ännu tydligare i våra gemensamma prioriteringar för att utveckla vår sport. Om vi klarar att samla oss kring de prioriteringar som finns i våra verksamhetsplaner, kombinerat med galoppsportens många naturliga positiva upplevelser och sportsliga prestationer, är jag säker på att vi står ännu starkare efter galoppsäsongen 2023.

Nu dröjer det inte många dagar innan vi ska vända ännu ett blad i almanackan och komma i gång med en ny galoppsäsong!

Jag önskar er alla ett Gott Nytt Galoppår!

Med de bästa hälsningar,

Harald Dörum

Foto: Elina Björklund/Svensk Galopp
Harald Dörum 2.jpg

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer