Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Forskning om missbrukspreparat till hästar

4 februari 2014

Ett nytt problem inom hästsporten är otillåten användning av smärtstillande och prestationshöjande preparat baserade på peptider och proteiner. Preparaten har oftast tagits fram för att användas på människor och därför vet ingen vilka risker och biverkningar de kan innebära för hästar. Ett nytt projekt med finansiering genom Stiftelsen Hästforskning ska utveckla metoder för att upptäcka preparaten.

En forskargrupp vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska utveckla metoder för att upptäcka preparat som kobratoxin, dermorfin och erytropoetin (epo) när de används på hästar. Preparaten används för att lindra smärta och höja prestationsförmågan, allt för att lyckas bättre i tävlingar, men de kan vara direkt hälsofarliga och ge allvarliga biverkningar. Missbruket innebär ett allvarligt djurskyddsproblem.

- En utmaning är att de här preparaten har en helt annan kemisk uppbyggnad än traditionella dopningssubstanser. Därför behöver vi utveckla speciella analysmetoder säger Mikael Hedeland, professor vid dopningskontrollaboratoriet på SVA. Preparaten bryts också ned snabbare i kroppen och därför måste man leta efter typiska nedbrytningsprodukter i stället för själva preparaten.

Projektets andra del är en fältstudie under 2015 där man tillsammans med respektive travförbund kommer att ta träningsprover på travhästar i Sverige och Norge. Målet är att få en bild av hur utbrett missbruket är. De nya analysmetoderna kommer sedan att ingå in den ordinarie dopnings-kontrollverksamheten i Skandinavien.

- För oss är det viktigt att hästarna är friska och inte utsätts för onödiga risker, allmänheten ska också vara trygg med att hästarna har det bra säger Göran Åkerström, chefsveterinär på Svensk Travsport, i det här projektet går de två frågorna hand i hand.

Projektet har beviljats 1 730 000 kronor, fördelat på två år, från Stiftelsen Hästforskning.

För mer information

Peter Kallings, forskningschef, Stiftelsen Hästforskning
08-627 20 11
0705-27 20 11
peter.kallings@nshorse.se

Mikael Hedeland, professor, SVA
018-67 42 09
mikael.hedeland@sva.se


Fakta
Projektets rubrik är ”Peptider och proteiner – bekämpning av nya missbrukspreparat inom hästsporten”

 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Som tidigare kommunicerats kommer det från 1 juli 2024 enbart vara inregistrerade läkemedel för utvärtes bruk innehållande dimetylsulfoxid (DMSO) som är tillåtna och all annan utvärtes behandling med DMSO är förbjuden.

Detta innebär att alla liniment och andra produkter som innehåller DMSO från och med 1 juli är otillåtna att använda. För de inregistrerade läkemedel som innehåller DMSO gäller som tidigare minst 14 dygns karenstid. Observera att karenstiden kan vara längre än 14 dygn beroende på andra substanser i läkemedlet.

Beslut om denna förändring togs i Nemac (Nordic Equine Medication and Anti-doping Committee) redan 2023 och då infördes ett förbud mot användning av DMSO invärtes, med undantag för DMSO som hjälpämne i godkända läkemedel för djur. Nu kommer nästa del där det även förbjuds utvärtes och det svenska regelverket harmoniseras med de andra skandinaviska ländernas där förbudet redan införts.

Se tidigare kommunikation här

Karenstids- och förbudslista (gäller från 240701)

En häst i ett galoppstall i Uppsala län har testat positivt för ekvint herpesvirus typ 1 (EHV-1). Vi vill därför uppmana alla aktiva att vara extra försiktiga.

Stallet är försatt i karantän tills vidare.

Svensk Galopp rekommenderar hästhållare att vara extra försiktiga och att vara uppmärksamma på symptom. Vid misstanke ska sjuk häst provtas av veterinär och isoleringsåtgärder vidtas. Det är viktigt att följa de rekommendationer som gäller kring smittskydd för hästar.

På SVA:s hemsida kan du hitta information om herpesviruset EHV-1.

Vid frågor, kontakta Tove Brandt på e-post tove.brandt@svenskgalopp.se.

Häst i box
Häst i box

Svensk Galopp introducerar ett nytt e-postutskick för dig som är verksam inom galoppsporten. Vår målsättning är att kunna ge dig den mest relevanta informationen för att framgångsrikt bedriva din verksamhet inom sporten. Läs mer