Fota och filma på galoppbanorna – vad gäller?
20 maj 2021 08:05
Behöver man fråga om tillstånd för att få filma eller fotografera på galoppbanan? Är det okej att publicera bilderna på nätet? Vi reder ut några frågetecken kring vad som gäller om du fotograferar eller filmar på våra banor.
Vi tycker att det är roligt att se foton och videoklipp från våra tävlingar och träningar på olika sociala medier och webbsidor. Galoppsporten är fantastisk och självklart ska vi dela den med andra! Däremot finns det några saker som du måste tänka på om du ska fotografera eller filma andra personer.
Fotografering eller filmning för privat bruk
Det går bra att ta foton eller videoklipp för att spara på din egen dator eller använda i ditt privata fotoalbum. Då gäller inte reglerna i dataskyddsordningen (GDPR).
Bilder eller videoklipp som ska publiceras på nätet
Om du ska sprida bilderna till en större krets, exempelvis genom publicering på nätet, så måste du följa GDPR. Du behöver därför inhämta samtycke eller annan rättslig grund till din behandling. Då behöver du göra en avvägning mellan ditt intresse av att sprida bilderna och av personernas intresse att inte bli exponerade. Vad som avgör vilket intresse som väger tyngst beror bland annat på bildens motiv, hur den sprids och i vilket sammanhang den publiceras.
Fotografering i kommersiellt syfte eller tillgång till ledvolt och bana
Du måste vara ackrediterad om du fotograferar i kommersiellt syfte eller om du vill få tillgång till ledvolten, vinnarcirkeln eller banan. Du får då låna en fotoväst. På sidan Press och media finns mer information. På grund av coronapandemin har vi i skrivande stund begränsat antalet mediarepresentanter på plats på galoppbanorna.
Om du tycker det är obehagligt att bli fotograferad
Svensk Galopp accepterar inte fotografering eller filmning som andra personer upplever som obehaglig eller som sker utan rättslig grund. Om du upplever att fotografering eller filmande sker på ett obehagligt sätt får du gärna höra av dig till Svensk Galopp på info@svenskgalopp.se. Du kan också lämna in ett klagomål på behandlingen till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).