Frågor och svar från Svensk Galopps ordförande angående projektet ”Ny bana i Skåne”
21 april 2021 14:04
Svensk Galopps fullmäktige avgjorde frågan om en galoppbana i Bara under en extrastämma lördagen den 17 april. Beslutet har väckt starka känslor. Svensk Galopps ordförande Anders Lilius svarar på några av de vanligaste frågorna om stämmans beslut.
Vem fattade beslutet att avbryta Bara-projektet?
Beslutet fattades av Svensk Galopps högsta beslutande organ, föreningsstämman, vid dess extra möte den 17 april i år. Men notera att beslutet var INTE att avbryta projektet ”Ny bana i Skåne”. Beslutet att Svensk Galopp ska ha tre permanenta banor i Sverige ligger fast. Däremot sa stämman att Bara-projektet är fel väg att gå för att nå det mål som alla är överens om.
Vad fick medlemmarna för underlag?
För att komma bort från egenintressen och partsinlagor hade styrelsen anlitat advokat PG Ekbom från advokatfirman Hammarskiöld för att göra en oberoende, neutral och faktabaserad genomgång täckande alla aspekter i ärendet och ge stämman sin rekommendation.
Hans rapport hade skickats ut i förväg och föredrogs även på stämman. I detta underlag ingick även ”Ny bana i Skåne”-gruppens material som tillställts honom den 6 och 8 april.
PG Ekboms presentation finns att läsa här:
Presentation 17 april 2021 - Granskningsrapport - Hammarskiöld
Arbetsgruppen ”Ny bana i Skåne” hade sammanställt en egen rapport med stöd av Landskapsgruppen i Lund och advokatfirman Mannheimer Swartling som koncentrerat sig på miljöfrågan. Även denna rapport hade skickats ut i förväg och fördrogs på stämman.
På stämman fördes sedan en lång diskussion (upp emot 6 timmar) där alla åsikter fick komma till tals.
Så detta är ett beslut fattat i demokratisk ordning av ansvarskännande fullmäktigeledamöter på stämman som ser till hela vår sport och som fått allt relevant underlag.
Vad var skälet till stämmans beslut?
Nu är ju inte jag beslutsfattare på stämman men det var – såvitt jag förstår – främst tre skäl som låg bakom beslutet: miljö, tid och ekonomi.
Bara-marken är kontaminerad. Att köpa kontaminerad mark innebär att man eventuellt kan ta på sig stora framtida miljökostnader. Måhända i detta fall så stora att hela vår sport äventyras. Då ingen av de närvarande advokaterna kunde definiera vart denna maxgräns gick ville stämma uppenbarligen inte ikläda vår sport denna risk.
I alla processer där miljömyndigheter är inblandade är det svårt att förutse tidsåtgången. Man blir hänvisad till antagande och gissningar. Stämman tyckte uppenbarligen att detta inte var tillfredsställande.
Arbetsgruppen redovisade ett investeringsbehov för Bara-projektet om 398 MSEK. Dock fanns inget bindande kreditåtagande inte heller en genomarbetad kreditansökan. Inte heller fanns någon analys av vilka åtgärder som skulle behövas för att Svensk Galopp skulle kunna redovisa ett rimligt resultat för de kommande åren. Stämma tyckte uppenbarligen att detta inte var tillfredsställande.
Det har diskuterats hur stämmans beslut om Svensk Galopps femårsplan ska tolkas?
Styrelse och ledning arbetar hela tiden för att förbättra vårt resultat. Nu är det inte helt enkelt att nå ett nollresultat för de kommande åren. Här krävs omfattande åtgärder och avvägningar som noga måste övervägas och förankras. Detta kommer att ske till stämman i höst. Stämman menade tydligen att man ville ge styrelse och ledning mer tid för denna analys än till stämman den 12 juni.
Vad händer nu?
Styrelse och ledning har förstås att rätta sig efter i demokratisk anda fattade beslut. Den som inte accepterar detta bör ställa sin plats till förfogande. Stämman har beslutat att styrelsen ska tillsätta en ny arbetsgrupp för att driva projektet Ny bana i Skåne vidare. Det kommer vi att göra. Dock hindras vi i detta arbete då tidigare arbetsgrupp skrivit på en exklusivitetsklausul som gör att inga andra alternativ har kunnat utvärderas och kommer inte att kunna utvärderas före den första juli 2021. Denna klausul var förstås olycklig då värdefull tid och medel nu har gått förlorat.
Min förhoppning är att alla goda krafter nu enas och drar åt samma håll för att få till en bana i Skåne men utan miljörisker och inom de ekonomiska ramar som vi har att tillgå.
Med vänlig hälsning
Anders Lilius, ordförande i Svensk Galopp