Malin Roth TOP

Från galopphästar till osteopati: Malin Roth förverkligar sin dröm i Tingsryd

27 maj 2024 14:20

I småländska Tingsryd har Malin Roth förverkligat sin dröm. På gården föder hon upp och tränar galopphästar. Parallellt tar hon emot och hjälper patienter på sin osteopatklinik. För Malin är det den perfekta kombinationen av en livslång passion för hästar och ett meningsfullt yrkesliv.

Många förknippar säkert den svenska galoppsporten med de aktiviteter som bedrivs på eller i direkt anslutning till landets tre permanenta kapplöpningsbanor. Men sporten har faktiskt större geografisk spridning än så. Det är Malin Roth ett i högsta grad levande bevis på.

Från sin camp i småländska Tingsryd bedriver hon både träning och uppfödning av galopphästar. Malin är även utbildad osteopat. Från sin klinik på gården tar hon dagligen emot patienter med allt från ryggvärk till olika idrottsskador.

Hur hon får ihop livspusslet kan vara svårt för en utomstående att förstå. För även om hon får mycket hjälp med ”marktjänsten” av sin man kräver de närmare 30 hästarna som är uppstallade på gården naturligtvis en hel del tid.

- Jag är väldigt tacksam över att jag funnit två sysselsättningar som faktiskt går att kombinera. I viss mån kan jag styra tiden själv. Med en fast anställning på bestämda arbetstider hade det förmodligen varit omöjligt att få ihop. Dessutom går kunskaperna jag skaffat mig som osteopat även att använda på hästarna, säger Malin.

Malin Roth tillsammans med Samba Heat och föl

Malin tillsammans med stoet Sambaheat och hennes hingstföl e Appel au Maitre.

Hos Malin går hästarna mestadels på lösdrift, vilket betyder att de själva avgör om de vill vistas utomhus eller under tak. Hagarna är stora och kuperade, viket ger hästarna bra träning. Under senare år har Malin även investerat i olika tekniska hjälpmedel, som underlättat avelsarbetet en hel del.

- Idag finns det effektiva sensorer med sändare som gör att jag inte konstant behöver bevaka stona när fölningen närmar sig. Larmen i kombination med övervakningskameror ger mig en trygghet och god sömn på nätterna.

Malin minns särskilt ett tillfälle när det var dags för stoet Don’t Stop Me Now att föla.

- Från min arbetsplats såg jag att hon var färdig att lägga sig ner. Då fick jag snabbt avboka tre patienter och ta in henne i stallet. Sedan följde en längre fölning där både stoet och jag verkligen fick ta i för att få ut den stora fölungen. Efter ett tag låg vi alla tre där i boxen, helt utslagna men väldigt lyckliga.

Under en säsong stod även hingsten Bosun’s Watch uppstallad hos Malin.

- Det gav mig många nya och lärorika erfarenheter. Med mer överkomliga priser på bra avelshingstar hade jag gärna köpt in en egen.

Don't Stop Me Now med föl

Don't Stop Me Now tillsammans med sitt nyfödda föl efter Cloth of Stars.

Födde upp arabhästar i tonåren

Malin har haft hästar kring sig i nästan hela livet. Efter en tid på ridskola fick hon snart ta hand om egna hästar på föräldrarnas gård. Redan i tidiga tonåren började hon föda upp arabhästar. Hennes far var affärsbekant med Rolf Parfalk (Stall Eko). Via honom fick hon arbete i Fredrik Reuterskiölds stall och därefter var hon fast i galoppsporten.

Första egentränade galopphästen var Eko Radisson SAS. Därefter följde Cece Runner, som blev stallets första riktiga stjärna. Totalt vann han tio av sina 45 starter och nådde som bäst ett handicaptal på 85. Sedan dess har Malin gett flera av sina uppfödningar ett namn som börjar på Cece. Bland de mer välbekanta hör Cece Adorable, Cece Admirable och Cece Dalwhinnie.

- Precis som många av stora travhästuppfödarna tyckte jag att det kunde vara kul med ett eget stuterinamn, förklarar Malin.

Malin Roth hästar i hage

Friska hästar och frodiga hagar i småländska Tingsryd.

Höjde nivån på stomaterialet

Framgångarna med den egna uppfödningen Cece Admirable för några år sedan blev en viktig injektion i Malins verksamhet.

- Cece Admirable vann direkt i sin debut på Jägersro och året därpå tog han hem en Höstfinal på Bro Park. Det är mycket tack vare honom jag bestämde mig för att försöka höja nivån på mina avelsston. Snart hittade jag Don’t Stop Me Know på Irland. Hon har en åring efter Cloth of Stars och är nyligen konstaterad dräktig med Red Cactus.

Ett för många säkert välbekant sto är Marta, som skördade fina framgångar i Vanja Sandrups regi.

- Även Marta har en åring efter Cloth of Stars, som också ser jättefin ut. Hon är nyligen konstaterad dräktig med Red Cactus.

Cece Mackmyras första avkomma är en åring efter Appel Au Maitre.

- Hon är en av de hästar som står mig allra närmast. Tyvärr förlorade vi hennes första föl efter Rock of Gibraltar, det var verkligen ett bakslag som kändes. Hon är för närvarande på York stuteri och har blivit betäckt med deras nyförvärv Courage Under Fire.

Även Filia Kelejs har påbörjat karriären som avelssto och betäcktes av Appel Au Maitre redan i början av mars.

Cece Admirable

Cece Admirable vann direkt i debuten och blev en viktig milstolpe i Malins verksamhet.

Enklare med ponnys och varmblod

Malins verksamhet innefattar inte enbart fullblodshästar. På gården föder hon även upp varmblod och connemaraponnys med inriktning på hoppning.

- Jämfört med fullbloden är de mer okomplicerade. Fölningarna är ofta smidigare och jag behöver ju inte skicka iväg stona långa sträckor för att få dem dräktiga med de bättre hingstarna.

Samtidigt betonar Malin det professionella mottagande hon har fått av de stora etablerade stuterierna.

- Jag har skickat ston till både Coolmore och Darley. Trots att jag bara är en liten uppfödare utan några stora meriter har jag alltid varit varmt välkommen.

Ston och föl på lösdrift hos Malin Roth

Hos Malin går hästarna på lösdrift under en stor del av året.

Viktigt att glädjas åt framgångarna

Alla som har ägt och tränat galopphästar vet att glädje och framgångar snabbt kan förbytas till motgångar och sorg. Det gäller naturligtvis även uppfödningen.

- Efter ett tag lär man sig att det är en tuff bransch. Det gäller att vara ödmjuk och glädjas åt alla framgångar, stora som små, och inte bara stirra sig blind på det rent ekonomiska. Ibland kan jag känna att många i sporten glömmer bort vad det egentligen är vi jobbar för. Vi behöver vara lyhörda och samarbeta mer istället för att betrakta varandra som konkurrenter, oavsett var i landet vi bor.

Trots den relativt stora nedgången i antalet födda fullblodsföl i Sverige de senaste åren upplever Malin att det finns en efterfrågan på svenskuppfödda galoppörer.

- Men då behöver du ha relativt hög kvalitet på ditt material. Det blir ofta så att intäkterna från den bästa åringen måste täcka utgifterna för en hel kull. Det är nästan omöjligt att sälja alla med vinst, säger Malin och betonar även långsiktighet som nyckeln till framgång.

- Uppfödning är absolut ingen ”quick fix”. Men med mycket tålamod och lite glatt humör kommer man långt.

Malin Roths utsikt klinik

Från sin osteopatklinik har Malin en ljuvlig utsikt över hästhagarna. Under behandlingen får flera patienter sin kanske första introduktion till galoppsporten.

Vill du veta mer?

Du hittar Malin på publikplats i samband med Voter-dagen på Jägersro den 2 juni. Där berättar hon gärna mer om uppfödningarna och sin verksamhet.

Vill du veta mer?

Du hittar Malin på publikplats i samband med Voter-dagen på Jägersro den 2 juni. Där berättar hon gärna mer om uppfödningarna och sin verksamhet.

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Om artikeln:

Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

Therese Staffansson
Therese Staffansson

För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland. Läs mer