
Niclas Cronberg bloggar bland annat om Svenskt Derby-vinnaren Stroxx Carlras.
Fredagsbloggen: Årets (inofficiella) utmärkelser
31 december 2021 08:15
Vad var årets överraskning, vem står för årets comeback och vilka är årets pensionärer? I årets sista upplaga av fredagsbloggen har galoppexperten Niclas Cronberg utsett årets inofficiella pristagare i olika kategorier.
Årets överraskning
Det är svårt att inte börja med Rikke Rohbach Bonde-tränade Stroxx Carlras som skrällde och överraskade många vid segern i Svenskt Derby. Hästen som ser ut som en tavla - så som man kan föreställa sig svarta hingsten för er som läst böckerna. Nog var det häftigt att en relativt ny tränare tog hem derbyt.
Jockeyn Nicolaj Stott skrev också historia då han vann, hans pappa Ken Stott vann nämligen derbyt på Moonbeam år 1972. Vad jag vet är det bara Albert Klimscha och Albert Klimscha Jr, Ole och Mark Larsen, Chris och Nicholas Cordrey som lyckats med den bedriften bland derbyvinnande jockeys i Sverige.
Stroxx Carlras gick sedan vidare och visade att även gräset fungerade när han tog hem Norskt Derby.

Stroxx Carlras och Nicolaj Stott efter segern i Svenskt Derby.
Årets comeback
Årets comeback måste vara tränaren Fredrik Reuterskiöld. Han förnyade licensen och har inte haft många hästar i stallet men har lyckats väldigt bra. Sprinterstjärnan Nocentsinkentucky har levererat fantastiska prestationer under året. Fredrik Reuterskiöld har dessutom redan fått fram en häst som gjort sig gällande i de största loppen för tvååringar. Den blivande treåringen, obesegrade Fast Forward, känns som en otroligt spännande individ inför 2022. Jag tror utan tvekan att Fredrik Reuterskiöld kommer att ta hem fler storsegrar nästa år.

Fredrik och Lisa Reuterskiöld i vinnarcirkeln med Nocentsinkentucky och Valmir De Azeredo.
Årets mest överlägsna vinnare
Den här utnämningen får hinderhästen Early Voice som Kahlil De Burca tränar. När han vann St Eriks Pris med Henrik Engblom i sadeln var han helt skoningslös mot sina motståndare det måste varit mellan 25 och 30 längder ner till närmaste motståndare.

Early Voice och Henrik Engblom på väg mot seger i St Eriks Pris.
Årets raket
Quebello måste vara valet. Han debuterade i slutet av maj i en järnlöpning över 1200 meter i Göteborg, som han vann. I oktober samma år startar han i Grupp 3-loppet Silbernes Pferd på Hoppegarten över 3000 meter och blir 6:a, bara slagen med 7 längder.
Quebello har utvecklats enormt i mina ögon och han har också nämnts kontinuerligt i bloggen under året då han sett ut som han haft det där extra. Tränare Tobias Hellgren och ständiga ryttaren Anna Pilroth har hela tiden sagt att det här är något speciellt och med facit i hand så kan man inte annat än att hålla med. Det blir otroligt spännande att se hur långt Quebello kan räcka mot de bästa i Skandinavien 2022 och nog kommer tränaren att göra någon resa till för att utmana tyskarna, det är jag övertygad om.

Quebello i vinnarcirkeln på Göteborg Galopp
Årets flesta mil i bil
Anette Stjernstrands hästar har startat flitigt i Skandinavien som vanligt och hur många mil teamet har kört under året vågar jag knappt tänka på. För femte året i rad blev hon årets vinstrikaste amatörtränare om man ser på starter i Sverige och utomlands. Hon tog även titeln årets amatörtränare på Övrevoll för femte året i rad.

Anette Stjernstrands hästar har gjort totalt 206 starter på sex olika banor under året. En av årets höjdpunkter var när Backcountry och Nathalie Mortensen vann Göteborgs Stora Pris.
Årets historiska ögonblick
Ulrika Holmqvist blev jockeychampion på Bro Park och blev därmed den första kvinnliga jockeyn att vinna championatet på Bro Park. Det skulle inte vara någon större överraskning för mig om det kommer fler championat för henne de närmaste åren.

Ulrika Holmquist blev championjockey på Bro Park.
Årets bästa
Jag måste förstås nämna Niels Petersen-tränade Square De Luynes tredje raka seger Stockholm Cup. Square De Luynes gjorde för tredje året i rad en toppinsats under Pat Cosgrave. Segern blev som vanligt säker och han är så bra att han har kallats "Frankel of the Fjords" av Racing Post. Nog skulle det vara spännande att se honom mot internationellt motstånd i Dubai i början på nästa år.

Square De Luynes efter sin tredje raka seger i Stockholm Cup International (Gr.3).
Årets lyft
En som verkligen haft ett lyft i sitt stall i år och måste nämnas här är Marie Lustig. Förra året tog stallet två segrar. Året innan det blev det 6 vinster. I år har hennes stall vunnit 21 lopp, snyggt jobbat.

Marie Lustig tillsammans med Penny Lane och Emelie Gustafsson efter en seger på Jägersro.
Årets pensionärer
Det är många fyrbenta stjärnor som har gjort sin sista start i år. En av dessa år årets Prammsvinnare Jazz Explosion, vilket jag nämnde i min förra blogg. Några andra som tjusat oss på de skandinaviska galoppbanorna genom de senaste åren och som nu lagt tävlingsskorna på hyllan är Red Cactus, Freestyler, Stormy Ocean och Miss Maybach. De här hästarna har verkligen förgyllt vår tillvaro och jag önskar de alla lycka till framöver.

Jazz Explosion och Per-Anders Gråberg tillsammans med Annika Delinder efter segern i Pramms Memorial.
Årets mest väntade champion
Det är inte oväntat att Lennart Reuterskiöld Jr blir championtränare i år. Jag är lite av en statistikbitare som formligen älskar att kolla statistik och tycker den säger otroligt mycket. Jag vill dela med mig den här raden: 4-1-1-4-2-2-1-1-1-2-1-1-1. Det hade kunnat vara vilken formrad som helst, men det är Lennart Reuterskiöld Jrs placeringar som vinstrikaste tränare på svenska banor sedan 2009. De senaste 13 åren har han alltså toppat statistiken hela 8 gånger - det säger inte så lite om hans storhet som tränare.

Lennart Reuterskiöld Jr blir championtränare i år - för den 8:e gången på 13 år.
Jag avslutar med att tacka för mig för i år och att önska alla ett riktigt Gott Nytt År!