
Niclas Cronberg skriver bland annat om tränare Peter Jardby och lärlingen Alina Öhgren i den här veckans blogg.
Fredagsbloggen: Svenskar i Mellanöstern, nytt ägarkoncept och en Ferrari som bonus
7 januari 2022 16:54
Några av Skandinaviens bästa hästar är aktuella för de internationella tävlingarna i Saudiarabien, nya koncept kan vara en framgångsväg och sociala medier är inte bara positivt. Om detta och mycket annat kan du läsa i den här upplagan av fredagsbloggen, där galoppexperten Niclas Cronberg skriver om de senaste händelserna inom galoppsporten.
Square De Luynes och Suspicious Mind mot Saudiarabien
Nu när galoppen håller låg profil i Skandinavien så är det intressant att följa våra skandinaviska hästar utomlands. Årets första internationella tävlingsdag på Meydan i Dubai avgörs nästa fredag, den 14 januari.
Den 25-26 februari är det dessutom internationella tävlingar i Saudiarabien. Niels Petersen har anmält flera hästar, något som bland annat RacingPost och Galopsport.dk rapporterar om. Även Nina Lensvik meddelar att hon siktar på Saudiarabien med Sveriges högst rankade häst Suspicious Mind.

Sveriges högst rankade häst Suspicious Mind kan bli aktuell för en start i Saudiarabien i slutet av februari.
Fler svenskar på resande fot
Jockeyn Fanny Olsson håller sedan tidigare till på Gulfstream i Florida. Nu är lärlingen Emma Nordin där på semester och rider ut hos Amador Sanchez.
Jockeyklubben.se rapporterar förresten om att man kommer att kunna följa tävlingar från Gulfstream via ATG nu under vintern.
Alina Öhgren som blev championlärling förra året befinner sig hos Willie Mullins på Irland, där hennes bror Elliot Öhgren jobbar sedan tidigare. På Jockeyklubben.se hittar ni en intervju med Alina.
Apropå skandinavier utomlands så har Gamine, sprinterstoet som danska Michael Lund Petersen äger och som tränats av Bob Baffert, pensionerats. Det blev 9 segrar på 11 starter. Bob Baffert har hyllat henne som det bästa sprinterstoet som han någonsin tränat och det säger en hel del.
Roligt med svenskklingande namn utomlands
Jag följer en hel del galopp i världen, både via ATG-sändningar och andra kanaler. Lite roligt är det när man noterar att Smorgasbord vinner lopp i Sydafrika och Vaxholm vinner lopp i England, för nog känns det lite extra med de svenska kopplingarna i namnen.
Wido Neuroth gör sin 50:e säsong som tränare
En av Skandinaviens största tränare genom tiderna gör i år sin femtionde säsong som tränare, skriver Galopsport.dk. Det handlar förstås om Wido Neuroth, som har vunnit enorma 86 klassiska lopp och i år jagar sin tjugoförsta derbyseger. Han ser verkligen ut att ha det väl förspänt inför säsongen.

Wido Neuroth gör sin 50:e säsong som tränare. Imponerande!
Jan-Erik Pettersson har avslutat sin karriär
En annan av våra mest rutinerade tränare går nu i pension. Ni har väl inte missat den här intervjun med Jan-Erik Petterson som berättar om sin tid i galoppen? Han har 30 år som tränare bakom sig.
Nya koncept kan vara en framgångsväg
Jag såg förresten att Peter Jardby har ett roligt koncept för att locka nya ägare. Jag hoppas verkligen det går bra och att det lockar många nya till vår fina sport.
En Ferrari som bonus
Det är inte bara i Sverige man testar nya grepp för att locka folk till att äga häst. Coolmore Australia har verkligen slagit på stort. I sin ägo har de Justify, den senaste Triple Crown vinnaren i USA. Nu har Coolmore annonserat ut att ägaren, alternativt uppfödaren, av den första avkomman till Justify som vinner ett Grupp 1-lopp i Australien eller Nya Zeeland får en Ferrari som bonus. Så klart finns det ett antal villkor, men trots allt är det ett roligt sätt att få marknadsföring tänker jag. På Racingandsports.com kan du läsa mer.
Rävdansen bäst i Skandinavien
Rävdansens stuteri fortsätter att dominera bland våra uppfödare. I år blev man även bästa uppfödare i Skandinavien. På Jockeyklubben.se kan ni läsa om Rävdansen och hur det ser ut framöver.

Ivan Sjöberg från Rävdansens Stuteri klappar om deras uppfödning For The Roses i vinnarcirkeln på Bro Park.
Inte bara positivt med sociala medier
Nu över till något mycket allvarligare som jag skulle vilja att man såg över. I flera länder är det ett problem att ryttare, tränare och tipsexperter får hot och trakasserier på sociala medier och via sms. RacingPost skrev nyligen en artikel om det.
Jag tror och hoppas att vi är rätt förskonade från det inom galoppen i Skandinavien, men jag vet att det förekommer en hel del inom travet. Själv har jag bara fått några stycken genom åren. Övervägande delen man får är mest positiv feedback, hoppas det är det samma för mina kollegor, ryttare och tränare.
Den här utvecklingen internationellt är så klart otroligt tråkig och kan ta lusten att hålla på från vem som helst. Kanske borde vi ha någon form av stöd för det här i Sverige, där de som blir utsatta kan få stöd och hjälp. Desto mer aktiva vi är på sociala medier desto mer finns chansen att bli utsatt för de här påhoppen och även om de flesta nog skakar av sig det så är det faktiskt inte okej.