Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Full pott för Torben på Göteborg Galopp

27 juni 2015

Solen sken över Sävefältet när Göteborg Galopp bjöd in till kvällstävlingar i fredags. Danske tränaren Torben Christensen tog en fin dubbel med hästarna Kombardo och Val De Rosa. Den sistnämnda reds av Carlos Lopez, som även han fick göra två besök i vinnarcirkeln.

Kombardo

Tränare Torben Christensen återvände garanterat till Danmark med ett leende på läpparna i fredags kväll. Torben hade två hästar med sig i transporten till Göteborg och båda vann sina respektive lopp.

I kvällens inledande treårsmaiden ersatte Per-Anders Gråberg Marcos Robaldo ombord på Kombardo. En bättre spare-ride kunde han knappast få.

Efter en behaglig resa i ett lopp där Cara Blanca (E Chaves) länge stod för farthållningen gav Per-Anders USA-importen marschorder i början av målrakan. Rimfrost (O Wilson) bet ifrån sig bra och IKC Moneypenny (De Oliveira) spurtade starkt. Men bäst fartresurser hade Kombardo, som avgjorde den 2 400 meter långa uppgörelsen med en halv längd.

- Vi fick en bra resa idag och efter ett par påminnelser på upploppet gjorde Kombardo det bra sista biten, konstaterade Gråberg, som skulle återvända till vinnarcirkeln i kvällens sista lopp.

English Channel-sonen Kombardo ägs av Stald Aros och gjorde sin blott tredje start i karriären.

Val De Rosa tog fjärde raka

I en treårs sprint (V5-4) över raska 1 200 meter hade Torben Christensen ett på förhand starkt vinnarbud i stoet Val De Rosa. Special Quest-dottern kom till Göteborg Galopp med tre raka segrar i raden. Och Carlos Lopez såg till att det även skulle bli en fjärde.

Val de Rosa

Det danskfödda stoet anförde i huvudklungan samtidigt som Elizabeth Flynn (F Salvador) drog upp ett lite väl ambitiöst tempo genom svängen. Med 200 meter kvar hade Val De Rosa kopplat segergreppet, men hon fick jobba rejält för att hålla undan för Red Williams (E Chaves) och Seats Taken (O Wilson) som löpte jämnt om andraplatsen efter fina spurter längre ut i banan.

Med i vinnarcirkeln hade Torben hästens delägare Preben Ahl, som varit galoppsporten trogen sedan 50-talet.

- Det känns lite extra roligt att vinna med Val De Rosa eftersom vi själv importerade och tävlade med hennes mamma. Den här hästen blir bara bättre och bättre. Nästa uppgift är inte helt bestämd men klart är att vi ska starta henne på danska Derbydagen, sade Preben.

Stormzig spräckte segernollan

Fredrik Reuterskiöld presenterade en fin vinnare i V5-omgångens inledande treårsmaiden.

Stormzig

Från en position som fyra i sexhästarsfältet sände Oliver Wilson fram Stormzig till spets vid 300-metersmärket. Därefter blev det lätt för Philomatheia-sonen, som accelererade ifrån med 2,5 komfortabla längder före Autumn Revue (E Chaves).

- Stormzig är en fin häst som på förhand hade en bra uppgift i den här maidenlöpningen. Nu när första segern är avklarad får vi kanske göra ett försök i ett av loppen på Derbydagen, sade Fredrik Reuterskiöld.

Favoritspelade Stormzig är uppfödd i Sverige av sin ägare Bengt Thomasson i Mec-Com Klippan AB.

Ännu en dansk seger

Caitling från Peter Spenglers amatörstall i Danmark kom med en färsk seger i bagaget och gjorde inga misstag under Sara Slot i V5-2, en bronshandicap över 2 400 meter.

Caitling

Caitling låg länge sist i ett fält där No Redundancy (S Karlsson) öppnade upp en rejäl ledning till Hidden Sensation (M Rodriguez). Men redan med 800 meter kvar hade Sara sänt fram Primatico-dottern som tvåa bakom ledaren och när det femåriga stoet fick fritt spelrum närmast railen över upploppet speedade hon ifrån till en lätt seger.

- Caitling är en häst som kom igång sent. Det är egentligen först nu hon börjat lära sig vad det går ut på. Hon pullade lite del under loppet idag, men spurten var ändå fin, konstaterade Sara Slot.

Två längder bakom vinnaren bärgade Al Rannan andraplatsen för Elione Chaves.

Avgjorde efter sen lucka

Isadora Karlsson-Gomez, en av landets färskaste proffstränare, gör det bra med ett begränsat hästmaterial. I en bronshandicap över sprintbetonade 1 400 meter fick hon besöka vinnarcirkeln med Awesome Delight.

Awesome Delight

Carlos Lopez serverade den sjuårige irlandsimporten en spårsnål invändig resa och sökte länge efter en fri lucka i början av upploppet. Först vid 200-meterpålen kunde Awesome Again-sonen fyra av sitt spurtkrut och kliva ifrån till en säker seger närmast railen.

- Så här på äldre dar har Awesome Delight börjat göra bäst ifrån sig över kortare distanser. Carlos Lopez gav honom ett bra lopp idag, sade Isadora om sin adept, som hon äger tillsammans med Horsepowers Scandinavia.

En dryg längd bakom vinnaren spurtade rikshästen Just The Tip (F Janetzky) in som tvåa efter en lite sen start.

Svårslagen kombo

Golden Shine och Josefin Landgren har blivit en svårslagen kombo på Göteborg Galopp. Ifjol tog de två segrar tillsammans. Årets första fullträff kom i kvällens amatörlöpning över raska 1 300 meter.

Golden Shine

Academy Award-dottern gled med som trea i draget bakom spetsduon Brat Camp (Therese Lalér Fredriksson) och Be My Luck (Andreas Tapia Dalbark) genom svängen, tog över kommandot en bit in på upploppet och sedan hade Josefin full koll på läget.

- Golden Shine sprang av som hon skulle idag och svarade direkt på upploppet, sade Josefin, som till vardags jobbar i Lennart Jr Reuterskiölds stall på Jägersro.

Ägare Bengt Nilsson har varit med i galoppsporten under många år.

- Jag köpte min första häst 1971. Sedan dess har det blivit många hästar, både bra och mindre bra, sade Bengt och passade även på att ge en eloge till tränare Pia Höiom med personal.

Pia Höiom hade för övrigt all anledning att vara nöjd med resultatet. Stallets andra häst i fältet, Winterzeit, slutade nämligen god tvåa under Silja Stören.

Golden Shine betalade vinnaroddset 7,73 och fastställde V5-utdelningen till 3 842 kronor.

Delad seger i finalen

Kvällen och V4-omgången avslutades med en fullsatt silverhandicap över 1 300 meter. Här blev det riktigt hårt i mål. Så pass hårt att målkameran inte kunde skilja de två främsta hästarna vid linjen.

Outlaw o Dust Cloud

Per-Anders Gråberg hade serverat favoritspelade Outlaw en smart invändig resa runt kurvan. Med 100 meter kvar dök fyraåringen fram mellan hästar så och såg ut att gå mot en knapp seger.

Men bakifrån närmade sig grållen Dust Cloud för Fredrik Janetzky, som precis lyckades nå fram till ledaren vid mållinjen.

Outlaw tränas av Roy Arne Kvisla och bakom stallpseudonymen Super Veloce Racing döljer sig Jessica Jankerup, som till vardags jobbar på Svensk Galopp.

- Outlaw gjorde en fantastisk prestation med tanke på att han mötte ganska bra hästar, samt att banan nog var i snabbaste laget för honom, sade Jessica.

Dust Cloud både tränas och ägs av Bodil Hallencreutz på Jägersro. Rätt V4-rad gav 2 600 kronor.

Mer publik men mindre spel

732 personer besökte Göteborg Galopp i fredags, ett litet lyft jämfört med den regniga säsongspremiären. Tyvärr blev spelomsättningen väldigt låg. Endast 510 656 kronor omsattes på toton. Nästa vecka tävlar Göteborg Galopp på en söndagslunch. Då kommer vi förhoppningsvis att få se helt andra spelsiffror.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com
 

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer