Fullmäktige bordlade frågan om att inleda förhandlingar med travet
2 april 2023 20:29
Söndagen den 2 april höll Svensk Galopp extrastämma på Jägersro. SFK:s ledamöter deltog fysiskt, medan representanterna från SGS och GGS var uppkopplade digitalt via Teams. Till mötesordförande valdes Per Gustaf Ekbom.
Svensk Galopps ordförande Anders Lilius inledde mötet med att redogöra för den utvärdering av styrelse, ledningsgrupp och personal, som redan påbörjats inom organisationen. På tur står motsvarande arbete med valberedning, fullmäktige och representanter från sällskapen. Undersökningen genomförs konfidentiellt och kommer att mynna ut i ett åtgärdspaket, vars syfte är att få till stånd en bättre, effektivare och mer sammanhållen organisation.
Trots att undersökningen ännu inte är färdigställd framgår redan nu att samtalstonen inom sporten många gånger har en negativ underton, som tenderar att ge en dålig bild av galoppen i bredare kretsar. Detta har en väldigt dålig inverkan på nyrekryteringen till sporten. En aktiv debatt med särskiljande åsikter är normalt i en organisation som Svensk Galopp, men denna bör hållas internt så att den inte äventyrar sportens anseende och fortlevnad.
Förståelse för den ansträngda situationen på Jägersro
Den beslutspunkt på dagordningen som väckte störst engagemang bland mötesdeltagarna var frågan om att ge styrelsen mandat att förhandla med Skånska Travsällskapet gällande ett tidigarelagt tillträde till Husiefältet, där galoppens träningsbanor är belägna.
Bakgrunden är en skrivelse som Svensk Galopp mottog från Skånska Travsällskapet i februari. I denna gör STS gällande att de önskar ett tidigare tillträde till galoppens träningsbanor än utgången av 2026, för att kunna påbörjat bygget av den nya travbanan. Som kompensation har galoppen erbjudits; en åretrunt-öppen tävlingsbana, en ny rakbana för träningsverksamheten, samt ekonomisk kompensation. Till rådande läge ska läggas att Skånska Travsällskapet nyligen sagt upp galopptränarnas hyresavtal på Jägersro.
Flera fullmäktigeledamöter uttryckte en stor förståelse för den ansträngda situation som främst Jägersros galopptränare och deras ägare försatts i. Många menade att frågan i rådande läge bäst hanteras av dem som är mest involverade och berörda, d v s Skånska Fältrittklubben och tränarna själva. Å andra sidan ställdes frågan om Svensk Galopp egentligen har något att förlora på att sätta sig vid förhandlingsbordet.
På Skånska Fältrittklubbens initiativ beslutade stämman att tills vidare bordlägga frågan. I ett senare läge har fullmäktige förhoppningsvis hunnit ta beslut gällande en ny bana i Bara.
Jan Carlson gav statusrapport om Bara Galopp
Den punkt på dagordningen som många säkert sett fram emot, men som överraskande nog varken resulterade i någon debatt eller kompletterande frågor var information gällande en ny galoppbana och träningsanläggning i Bara. Ett uppdrag som fullmäktige gav styrelsen i slutet av juli förra året och som därefter hanterats av en kombinerad projekt- och styrgrupp. Grundförutsättningen för projektet är att Svensk Galopp ska hyra en galoppanläggning för tävling och träning för 22 miljoner kronor per år.
Projektledare Jan Carlson gav en beskrivning av lägesbilden, med betoning på den senaste tidens utveckling. Jan uttryckte förståelse för att många efterfrågar mer information från projektet, samt att han var medveten om den kritik som framförts om att arbetet börjar dra ut på tiden. Det bör dock beaktas att komplexiteten i ett projekt som detta är stort. Även om Svensk Galopp endast ska agera hyresgäst finns det ändå ett flertal riskfaktorer som måste hanteras. Om detta inte görs nu finns det en risk att projektet äventyras i ett senare skede och i förlängningen hela sportens fortlevnad i Skåne. Vidare noterades att det råder en viss sekretess mellan de parter som är involverade i projektet.
Under de senaste månaderna har styrgruppen haft veckovisa möten och behandlat information, främst från Bara Projekt i Malmö AB - bolaget som fått i uppdrag att projektera den nya anläggningen - men även från andra aktörer som på olika sätt är viktiga för projektets utveckling. En betydande del av arbetet är i stort sett klart. Det innefattar bland annat en övergripande projektbeskrivning, som bland annat inkluderar de juridiska huvudvillkoren, en generell kravspecifikation, gränsdragnings- och ansvarslista, tidsplan, samt en beskrivning av kommande bolagsstruktur.
De stora återstående och för projektet viktiga frågorna som ännu inte är fullt ut hanterat av styrgruppen är en mer detaljerad beskrivning gällande finansieringen, samt ett förtydligande rörande entreprenörer och deras engagemang under uppförandefasen.
När allt underliggande material är genomlyst, sammanställt och godkänt av styrgruppen kommer ärendet att översändas till Svensk Galopps styrelse som därefter kallar till extrastämma för beslut. Detta beslutsunderlag kommer att vara betydligt mer detaljerat en vad som kan i skrivande stund. I sammanhanget bör dock noteras att Skånska Fältrittklubben redan har påkallat extrastämma i ärendet.
Solcellspark på Bro Park
Söndagens tredje ärende påkallade ett inriktningsbeslut från fullmäktige om att ge styrelsen mandat att sondera möjligheten att bygga en solcellspark på Bro Park. Efter flertalet stora och nödvändiga investeringar under senare år har styrelsen börjat se över potentialen att använda anläggningen på ett mer effektivt och intäktsbringade sätt. På den mark som Svensk Galopp äger på Bro Park finns idag många ytor som inte används i verksamheten utan endast hyrs ut som jordbruksmark. En solcellspark skulle kunna ge en positiv signal om att galoppen bidrar till en grönare energiomställning.
Fullmäktige beslutade att ge styrelsen mandat att ytterligare utreda frågan, med målet att presentera ett beslutsunderlag i ärendet vid den ordinarie föreningsstämman den 11 juni.
Läs även: Förtydligande gällande planerna på en solcellspark på Bro Park