Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Galopperande orättvisa

3 juli 2013

Nästa år fyller ATG och den svenska modellen för spel på hästar 40 år. Modellen har tjänat sporten, hästnäringen och staten väl. Men mycket har förändrats sedan 1974 och det är hög tid att den svenska spelmarknadens villkor uppdateras, skriver Hans Ljungkvist, Mats Denninger och Hans Hansson i en debattartikel i Dagens Industri och som också publiceras här.

LoppATG vill se en ökad konkurrens, men den måste ske på lika villkor på ett sätt som värnar utvecklingen för den sport och näring med hundratusentals aktiva som spelet idag är en del av.

Svensk travsport håller yppersta världsklass både sett till elit, bredd, djurskydd och evenemang. Men frågan är hur länge till det kommer kunna vara så.

Den svenska modellen för spel på hästar, skapad under Gunnar Strängs tid som finansminister i mitten av 70-talet, har lagt grunden för den framgångsrika svenska trav- och galoppsporten.

I korthet går den ut på att ATG har ensamrätt på att arrangera spel på hästar, att ATG i gengäld betalar 35 % av totonettot i skatt och ger hela sitt överskott tillbaka till sina ägare trav- och galoppsporten. Under 2012 motsvarade överskottet 1,7 miljarder kronor som används till driften av banor, prispengar, tränar- och uppfödarpremier, och till insatser för hela den svenska hästnäringen.

Från goda till helt orimliga villkor

Under den senaste tioårsperioden har dessa villkor gått från att vara goda till helt orimliga. I och med den lavinartade ökningen av spel hos oreglerade onlineaktörer, många med säten på Malta och Gibraltar, har marknadens konkurrensvillkor förvridits och ATGs ensamrätt har blivit en trångt sittande tvångströja. De oreglerade aktörerna lyder inte under samma restriktiva marknadsföringsregler, slipper betala skatt i Sverige och kan därmed ge spelarna högre återbetalning.

ATG å sin sida har under året fått strängare marknadsföringsrestriktioner. När Högsta Domstolen i december 2012 meddelade att det i praktiken är fritt fram för de oreglerade spelbolagen att annonsera i svensk media var det ett slutgiltigt fall för det svenska spelmonopolet. Det dröjde bara några veckor in på det nya året innan dessa aktörer påbörjade en aggressiv marknadsföring i såväl media som på stortavlor.

Konsekvenserna av den skeva marknaden visar sig tydligt i ATGs årsredovisning – under 2012 omsatte ATG 700 miljoner kr mindre än föregående år.

Lika villkor i framtiden

ATG, Svensk Travsport och Svensk Galopp förordar att regeringen inför ett licenssystem som ska bygga på lika konkurrensvillkor för de bolag som verkar på den svenska spelmarknaden och samtidigt värna om trav- och galoppsortens rätt till inkomster från spelet på hästar.

Ett sådant system, med spel och konkurrens på Lika villkor, skulle kunna inkludera exempelvis onlinespel på hästar, lotterier, sportspel och poker. I ett Lika villkor-system betalar alla bolag som arrangerar spel på hästar en rimlig omsättningsavgift till trav- och galoppsporten, samtidigt som trav- och galoppsportens eget spelbolag ATG fortsatt betalar hela sitt överskott till densamma.

Lika villkor innebär också att ATG ges möjlighet att konkurrera med övriga spelbolag när det gäller andra spelprodukter, med samma skatter, samma regler för återbetalningsnivåer, samma regler för marknadsföring o.s.v. som alla andra aktörer med licens.

Det finns en bred majoritet i riksdagen för en omreglering av spelpolitiken, och den 4 juni ska finansmarknadsminister Peter Norman berätta för riksdagens kulturutskott hur regeringen ser på spelfrågan. Redan 2006 drog Alliansregeringen igång ett ambitiöst arbete för att förändra spelpolitiken. Det brådskar att få det slutfört.

Mats Denninger, ordförande ATG
Hans Ljungkvist, ordförande Svensk Travsport
Hans Hansson, ordförande Svensk Galopp

Fler nyheter, artiklar och annonser

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

10 april 2025 | Nyhet

Staten lämnar ATG

Representanter från ST, SG och regeringskansliet

Riksdagen beslutande nyligen om förändringar i spellagstiftningen som bland annat innebär att staten lämnar över kontrollen av spelbolaget ATG till dess ägare Svensk Travsport och Svensk Galopp. Torsdagen den 10 april undertecknade regeringen tillsammans med Svensk Travsport och Svensk Galopp ett långsiktigt avtal som säkerställer den ägarledda modellen i ATG samt förutsättningar, statlig insyn och finansiering av Hästnäringens Stiftelse (HNS). Läs mer

Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg
Tävling SvenskGaloppFlagga Elina Björklund.jpg

Svensk Galopp har genomfört en strategisk omorganisation som ett led i ett långsiktigt arbete med att anpassa verksamheten till en föränderlig omvärld och förutsättningar. Läs mer

Ledvolt Jägersro 2023
Ledvolt Jägersro 2023

Med anledning av en artikel som publicerats i Expressen den 19 mars 2025 vill Svensk Galopp förtydliga att inget slutgiltigt beslut har fattats om galoppsportens framtida anläggning i Skåne. Läs mer