Gården i Östergötland blev en nystart för Therese Staffanssons avelsverksamhet
1 juli 2024 13:25
För ett par veckor sedan var Caius Chorister sexa i Gold Cup (Gr1) på Ascot. Nästa stopp blir med all sannolikhet ett storlopp på Goodwood i slutet av juli eller början av augusti. Det har säker smugit under radarn för de flesta, men mamma till Caius Chorister är Corpus Chorister och står som fölsto hos Therese Staffansson på Gunnorp Mellangård strax utanför Vikingstad i Östergötland.
Therese är egentligen väldigt rutinerad som uppfödare. Hennes första uppfödning är född 1995 och då var Therese bara tonåring. Idag är hon lite äldre, tvåbarnsmamma och med ett brinnande intresse för avel.
– Det var Sonja Olsson [klassisk svensk uppfödare vars uppfödningar tjänat över 30 miljoner] som lockade in mig i sporten. Vi bodde grannar och hon tog med mig till Täby.
Gick inte att leva utan hästarna
En ”Breedersseger” som hon fick uppleva på plats blev en sådan kick för Therese att hon var fast i sporten. Bland de mer framgångsrika hästarna från första halvlek av hennes uppfödning hittar vi El Gran Mago (Vinnare av Breeders’ Trophy Stayer) och The Provocative (Derbyhäst för Hans–Inge Larsen). Ett tag funderade hon på att sluta, men fann att det inte gick att leva utan hästarna – eller i alla fall utan att ha hästarna hemma. Så 2018 köpte hon och maken Anders en gård i Östergötland och det blev en nystart. Det blev också en lyckad start på ”andra halvlek” då Dust Devil var stjärna i den första kullen.
– Gården vi köpte var en tidigare ridskola och det fanns massor med boxar, men vi slog ut mellanväggar och gjorde boxarna dubbelt så stora. Perfekta fölboxar.
Idag finns det 18 platser uppdelade på två stall, men de egna hästarna är koncentrerade till ett stall. Det andra kan användas som karantänstall – eller ”Box and breakfast”. Alltså möjligheten för de som reser med hästar att stanna till över natten.
Nu skulle det handla om uppfödning och efter att ha pratat med Therese en stund förstår man att hon är noga med detaljer. Försöker verkligen skola sina uppfödningar från dag ett.
– Jag sätter grimma på dem direkt och får lära sig att gå med mig. Jag har inte tid med fölungar som rymmer. Samma så lär jag dem att det ingår att få hovarna verkade. Det är mycket enklare att göra sådant tidigt.
Fem åringar och tre föl
Therese’s dag är annars inrutad. Förutom de tretton hästarna som finns på gården nu (Therese sköter allt själv utan någon anställd) så jobbar hon 80 procent på LRF, har alltså två små barn (1,5 och 3 år gamla) och just nu är köket i huset utrivet för en renovering.
– Vi har lite annorlunda roller i det här hushållet. Min man tar ett stort ansvar för barnen och sköter nästan all matlagning.
Hästarna får alltså fullt fokus. Till hösten ska hon sälja fem åringar på den gemensamma auktionen i Danmark. Hon har fått tre föl i år och planen är att skicka stjärnstoet Corpus Chorister till England för betäckning.
Inte nog med att Therese älskar sina hästar och uppfödningar. Hon kan inte släppa dem utan försöker följa vad som händer – både under och efter karriären.
– Några av mina ston har avkommor som tävlar i Polen, Italien och Frankrike. Jag behärskar inte något av de språken, men jag har börjat hitta sidor på nätet där jag kan följa dem.
I söndags fick hon sin senaste uppfödarseger då White Sands vann på Jägersro, familjen var ute med bilen när loppet gick men en parkeringsficka och mobiltelefonen löste det problemet.
– Hoppas han går ut under Derbydagen nu. Det är ju en stor och fin häst som borde bli bättre och bättre.
På tisdag är Therese på plats på Bro Park, kommer att bli intervjuad och lopp 2 är döpt till Gunnorp Stall och Avel Guldhandicap. Dessutom startar hennes uppfödning Julia i lopp 4 (Ylva Brandt tränar och Angelika Berg ska rida).
Vill du veta mer om Therese Staffanssons uppfödning kan du läsa på: https://www.gunnorp.com/
Om artikeln:
Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).
Om artikeln:
Denna artikel är en del av Svensk Galopps programsatsning för att stimulera svensk fullblodsavel. Projektets syfte är att skapa en positiv bild av den svenskuppfödda hästen, samt stärka kontakten mellan uppfödare och sportens övriga intressenter. Programmet finansieras med medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS).