Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Gloria de Campeao utmärker sig även i avelsboxen

28 juni 2013

Stefan Friborgs Dubai World Cup-vinnare Gloria de Campeao finns som bekant uppställd hos Peter Björnsson på Alebäcks Stuteri i Västergötland. Hingsten fick runt 200 intresseanmälningar, nästan tre gånger så många som man kunde ta emot, och många ston gallrades därför bort. Vi ringde upp Peter för att få en färsk rapport om ”Glorias” nya karriär i avelsboxen.

Gloria de Campeao
Gloria de Campeao har fått en strålande start på sin avelskarriär. Stefan Friborgs hingst fick betydligt fler intresseanmälningar än han kunde ta emot.

– Gloria de Campeao är på ett strålande humör, som alltid! Han är en fantastiskt trevlig hingst att ha att göra med. Han betäcker bra och allting fungerar som det ska; han har god spermakvalitet och hög dräktighetsprocent.

– Hittills har vi 20 stycken ston konstaterade dräktiga med Gloria, som efter kommande helg är uppe i ett femtiotal betäckningar, men då är merparten av stona betäckta de senaste veckorna, så de har vi inte dräktighetsundersökt ännu.

– Vi hade 50 ston på ”kortlistan” och ytterligare 30 på en reservlista, och vi har börjat släppa in reserverna nu och kommer säkert att hamna runt 70 ston när vi är klara. Gloria betäcker två gånger per dag.

Både trav- och galoppägare

Stona kommer från hela Skandinavien och några av Stefan Friborgs egna ston kommer ju ännu längre bort ifrån. Peter Björnsson bekräftar också att ett tiotal travhästägare investerat i fullblodsston tack vare att Gloria står på Alebäck.

– Jag tycker att det är positivt med samma utövare i båda sporterna, säger Peter, som själv har såväl tävlat i dressyr och hoppning som kört travlopp innan det blev avel och hingsthållning för hela slanten.

– Min far, som var lantbrukare, hade några travston, aldrig mer än tre, men det fanns hästar på gården och jag växte upp med avelsverksamheten hemma. Jag praktiserade hos legenden Ingemar Andersson på Lassagården i tonåren och blev då inspirerad att slå mig på hingsthållning.

– Jag har inte riktigt kroppsbyggnaden för att sitta ovanpå hästen, med min längd på drygt 1,90, och när vi hade börjat med hingsthållning tog detta allt mer tid, så det blev inte mycket kvar till att åka på tävlingar.

Familjeföretag

Förutom ett år i Lexington, Kentucky – ”paradiset på jorden”, tycker Peter – har han hållit sig i Västergötland och 57-åringen har drivit stuteri i över 30 år. Gloria de Campeao har sällskap av sex stycken travhingstar och på de fyra gårdarna som ingår i verksamheten kan man ta emot runt 300 ston.

– Men det känns inte så stort eftersom hästarna är utspridda på flera platser. Flest hästar, ett hundratal, är det på huvudgården Alebäck.

Peter driver verksamheten tillsammans med sin hustru, parets tre söner och deras respektive sambor.

– Totalt är vi tretton stycken som jobbar här, men vi skulle behöva någon mer, som har god erfarenhet av avelsarbete. Bara idag har vi kollat dräktighet på 55 ston, så det finns att göra.

Positivt med fullblod

Gloria de Campeao är den första fullblodshingsten som har ställts upp på Alebäck.

– Det är jättespännande och kul, och givetvis smickrande att ha fått förtroendet att ta hand om Gloria. När han reser vidare så vore det roligt att kunna ställa upp en annan fullblodshingst, men det måste förstås vara en riktigt bra hingst.

Peter Björnsson är van vid att hingstarna på stuteriet är efterfrågade. Travhingstarna verkar ju via semin, och när vi talas vid ska Peter just åka till Posten för att skicka iväg fyra lådor med semin till olika orter i landet.

Den möjligheten finns som bekant inte inom fullblodsaveln, men om den fanns skulle svenska uppfödare ju kunna fortsätta att hålla kontakten med Gloria de Campeao ”brevledes”. Nu får vi nöja oss med vykort som beskriver hans avelsresultat på kontinenten, medan vi väntar på att få se hans första kull på banorna här om drygt tre år.

Nadja Bellander

Fler nyheter, artiklar och annonser

silent night puff
silent night puff

Uppfödaren Pernilla Nilsson driver en liten men framgångsrik verksamhet i Krylbo, Dalarna. På hennes gård finns fyra ston – och det är inte vilka hästar som helst. Nyligen gjorde hon ett spännande nyförvärv: Terrify, ett av endast två ston i Skandinavien efter den legendariske avelshingsten Galileo. Vi pratade med Pernilla om satsningen, förväntningarna inför säsongen och hennes bästa tips till den som vill börja med fullblodsavel. Läs mer

Uppfödare till svenskuppfödda galopphästar får uppfödarpremier. De utgör en procentsats på de prispengar som hästen springer in, under vissa förutsättningar.

Procentsatsen varierar numera från år till år. Det beror på att ett fast belopp reserveras till uppfödarpremier varje år.

I slutet av året fastställs procentsatsen, beroende på den prissumma och den bonus som svenskuppfödda hästar har sprungit in i Sverige eller utomlands. Procentsatsen för 2024 blev 19,87 %.

På sidan Uppfödarpremier kan du läsa mer om reglerna.

Eva Isacsson_ston 2024
Eva Isacsson_ston 2024

Svensk Galopp påminner om att utländska resultat som bildar underlag för utbetalning av uppfödarpremier 2024 snarast ska inrapporteras. Läs mer