Göteborgs galopphistoria

4 juni 2021 07:47

I Sverige anordnades den första kapplöpningen i Göteborg år 1814. På den här sidan kan du läsa om Göteborgs galopphistoria.

Galoppsporten i Göteborg har gamla anor och en mycket intressant historia. De allra första galopptävlingarna i Göteborg - och i Sverige - ägde rum 1814 (även om det finns vissa obekräftade uppgifter om, att det ridits tävlingar redan 1810).

På den tiden var inramningen naturligtvis långt ifrån vad som gäller i dag: med V64-tävlingar, TV-sända lopp, spel online och så vidare…

De allra första tävlingarna som går att hitta i några böcker reds på Excercisheden i Göteborg. Miljön anno 1814 var snarare av militär natur, på ett fält som ”inhägnades och bevakades av knektar”. Men samtidigt så var det enligt historiska beskrivningar även mycket festligt…

I boken ”Från Heden till Bro Park” skriven av Svensk Galopps förre generalsekreterare Björn F Eklund (utgiven 2015) hänvisas till en skildring av författaren Carl Fredberg i en annan bok, ”Det gamla Göteborg”. På plats under tävlingarna på Excercisheden, fanns både kung Karl XIII och kronprinsen Karl Johan. Vidare kronprinsens 15-årige son, som sedan skulle bli kung Oscar I.

Det står noterat att ”Löpningarna voro också arrangerade i engelsk stil, hästarna buro i allmänhet engelska namn och redos till god del av engelsmän”.

De ska dock påpekas att alla dessa hästar inte var fullblod. Och de var faktiskt inte ens tränade för uppgiften dagen till ära. Den bästa hästen den dagen, ska dock ha varit ett fullblod vid namn Thunderer.

På 1890-talet började man regelbundet rida galopplöpningar i Partille på galoppbanan Partillehed. Banan fick emellertid lämna plats för bebyggelse och tävlingarna flyttade till Kviberg, där de fortsatte till 1923. I Partille finns adressen ”Galoppvägen” kvar än i dag.

Under tiden från 1923 tills Åby invigdes 1936, bevarades intresset för sporten i Göteborg. Den sammanhållande kraften var ryttmästare Henning Krafft. Den 28 mars 1928 bildade hästintresserade göteborgare ett konsortium – Göteborgs Galoppsällskap. 84 personer ingick.

1928 inköptes gården Stora Åby i Mölndal för att där bygga en kombinerad kapplöpnings- och ridsportsanläggning. De usla allmänna kommunikationerna gjorde att avståndet från Göteborg till Mölndal blev för stort och ridhuset i Bö byggdes. Det som skulle ha blivit en stor anläggning för all ridsport blev ”bara” en galoppbana.

Den 2 augusti 1936 invigdes Åby som en kombinerad trav- och galoppbana och söndagen den 3 oktober 1976 reds det sista löpet på Åbys gräsbana.

Under åren skedde en generationsväxling och nya krafter kom in i sällskapet. Den nya generationen accepterade inte de gamla reglerna med en stängd förening, där man valdes in som medlem. Stadgarna ändrades så att alla intresserade kunde bli medlemmar.

Mölndals kommun tog stegvis kontroll över banan och 1976 sålde kommunen galoppbanan. Då återstod bara travet på den bana som Göteborgs Galoppsällskap en gång byggt…

Efter enträget arbete och många galoppentusiasters slit fick Göteborg åter en galoppbana många, många år senare.

Sommaren 2002 invigdes denna natursköna galoppbana på Hisingen. Tävlingarna anordnas sedan 2009 av Svensk Galopp AB där Göteborgs Galoppsällskap är delägare.

Idag arbetar föreningen vidare med samma målsättning som år 1928 – en anläggning för både galopp och ridsport, där galoppen åter kan bli en del av den stora folkrörelsen kring hästen. I anslutning till Göteborg Galopp bedrivs verksamhet med islandshästar, körning och fälttävlan.

Nuvarande besöksadress till Göteborg Galopp är ”Jockeyvägen”. Banan på Hisingen är ett stenkast från Volvoanläggningen och bara en knapp halvtimmes bilväg från Göteborgs centrum.

2020 fick Göteborg Galopp tillbaka det klassiska loppet Svenskt St Leger (treåringarnas stayerprov) med 500 000 kronor i förstapris. Det är banans högst doterade lopp fortsättningsvis.

2022 arrangerar Göteborg Galopp nio tävlingsdagar och den 1931 meter långa gräsbanan betraktas som en av de bästa i Skandinavien.

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Epsilon Pegasi
Epsilon Pegasi

Hemma i Sverige galopperas det endast på Jägersro den här veckan. I veckoslutet riktar vi istället blickarna mot Klampenborg, Övrevoll och naturligtvis USA där det är dags för Breeders Cup. Läs mer

OK_ATG Talang_DSC_5571

29 oktober 2024 | Nyhet

Dags att söka ATG Talang 2025

OK_ATG Talang_DSC_5571

Den 25 oktober till 8 november är ansökningsperioden öppen till den fjärde upplagan av ATG Talang trav och galopp. Under ett år får tre till sex deltagare från travsporten och galoppsporten stöd och kunskap för framtiden. I satsningen ingår ett mentorskap, individuellt ekonomiskt stöd samt fyra avsuttna, obligatoriska träffar. Läs mer

Falkor DSC_8940 copy
Falkor DSC_8940 copy

Årets sista Listed-uppgörelse, Songline Classic, avgjordes på Bro Park under söndagen, och det blev den svenskfödda valacken Falkor som tog hem segern. Läs mer