Foto: Stefan Olsson/Svensk Galopp
i-7Lp3X39-X3 Zidane redigerad

Glädje och förväntan i vinnarcirkeln efter Zidanes seger i Kriterium Trial.

Hans första egna uppfödning kan vinna Svenskt Kriterium

10 november 2023 16:48

Ett av svensk galoppsports mest anrika lopp är Appel Au Maitre Svenskt Kriterium där Wolfram Meyers första egna uppfödning av många hålls som favorit till segern efter att ha övertygat ända sedan karriären startade i regi Lennart Reuterskiöld Junior. Zidane är ett resultat av både noggrannhet och kärlek.

Redan 1918 instiftades Svenskt Kriterium, det vill säga samma år som Svenskt Derby. Loppet är för 2-åriga skandinavienuppfödda hästar och har föregåtts av ett så kallat "Trial-lopp". Zidane segrade med sex längder i Kriterium Trial över 1600 meter. Nu ska han upp på 1730 meter, men det där ser inte ut att vara några problem för den här talangen som i loppet innan hemförde Jockeyklubbens Auktionslöpning I.

Från början hade Wolfram tänkt behålla sin häst, som ofta sprang först i hagen, men under SÅEF:s åringsauktion i Göteborg så svängde det. Han kom ut som nummer 22 (under namnet Dream You Can) och budgivningen satte i gång.

– Att det var "Junior" (Lennart Reuterskiöld Junior), mångfaldig svensk championtränare, som ropade in hästen gjorde ändå att det var lättare att släppa honom. Jag ville visa upp Koko Taylor, ville visa att hon kan leverera en bra avkomma så tanken var att behålla honom från början, men när pengarna började bli okej så valde jag att släppa honom, säger Wolfram.

Till slut blev Koko Taylors första avkomma toppnumret på auktionen. Det här med okej "bud" förklarar Wolfram så här.

– Normalt sett är det inte lönsamt att vara skrivbordsuppfödare. Ofta är det så att arbetstiden inte räknas på samma sätt för den som har egen gård, men som skrivbordsuppfödare blir förstås varje kostnad väldigt synliggjord genom fakturor.

Det här är ett intresse som betyder mycket för Wolfram och han gör inte detta för att tjäna stora pengar, men givetvis är det fint om det kommer in medel så att man kan fortsätta med det man älskar. Zidane är uppfödd på Solbacka hos HorseNature fullblodsstuteri där Eva Isacsson Sjunnesson fostrat många stjärnor genom åren.

– Det är nödvändigt att hitta professionella partners som skrivbordsuppfödare och Eva har gjort ett mycket bra jobb med Zidane som föl.

Foto: Wolfram Meyer/Privat
Zidane som åring på sommaren

Zidane som åring sommaren 2022 där han ses galopperandes på Solbackas ängar hemma hos Eva Isacsson Sjunnesson.

Areion och Koko Taylor – ett perfekt par

Historien började med att Wolfram och två vänner ville satsa lite mer på galoppsporten och de hade tittat på ett sto efter numera pensionerade Rävdansen-hingsten Philomateia undan Little Green Apple, med avkommor som Girl From Ipanema, helbrodern Frank Lloyd Wright och Dolly Dagger.

– Koko Taylor köpte vi på auktion. Ambitionen från början var att köpa en derbyvinnare – vi var några vänner som ville köpta något med lite högre ambitionsnivå. Vi hade lite "satsningsvilja" och hon var ett av toppnumren på den auktionen. Vi var så glada att vi fick henne. Hon levererade inte på banan, men i träning gjorde hon allt tränare Tobias Hellgren bad om, men han kände att något inte stämde och om man bad om maximal insats så skulle hon eventuellt inte hålla ihop. I ett av loppen i Norge var hon rätt snabb ut och även om det inte höll hela vägen in mål så var det ändå en indikator på vilken löpvilja hon hade. Den viljan kunde man också se hos hennes första tränare som var Caroline Malmborg.

Beslutet togs att inte tävla vidare med henne och Wolfram ville satsa på aveln så han tog över henne själv och hon ägs nu av hans WM Racing AB. Rävdansen-uppfödningen Koko Taylor skulle komma att bli Little Green Apples sista avkomma och det här blodet är synnerligen värdefullt. Philomateia har också visat sig vara en riktigt bra morfar.

Dolly Dagger, som bland mycket annat 2016 kom trea i ett Grupp 3-lopp på Meydan i Dubai och vann 7 av 19 lopp hos tränare Fredrik Reuterskiöld har själv startat sin avelskarriär strålande.

– En av de största indikatorerna på att jag hade fött upp något som kanske kan bli något var när Dolly Doggers uppfödning Scarlett segrade i Svenskt Oaks, säger Wolfram och fortsätter med att beskriva hans favorithingst, tyska Areion, som blev 27 år gammal.

– Det var min delägda Stureplan som fick mig att få upp ögonen för Areion och det var en dröm att få en egen uppfödning efter Areion. Varför han blev en drömhingst var när jag fick upp ögonen för statistikfaktorer, som man kan kolla på olika sajter där man kan matcha sitt sto – jag jämförde Areion mot Galileo och "Grupp-vinnare" är den enda faktorn som han var bättre än Areion på och då hade ju Galileo har ju då fått toppston medan Areion fick en ganska sen start i sin avelskarriär. Hans statistik på "Winners to Runners" ligger över 50 procent.

Areion har Big Shuffle (USA) som far och det irländska stoet Aerlona (e. Caerlon (USA)) som mor. Han är en championhingst och har också lämnat avelshingstar efter sig så han är en så kallad "sire of sires", bland annat har han lämnat Alson – en tysk hingst som är med i det skandinaviska Breeders´-systemet.

I Sverige är Areion kanske mest känd för Jessica Long-tränade Freestyler, som bland många meriterande segrar också tvåa i Stockholm Cup International (Gr.3) 2019.

– Koko Taylor var betäckt när Areion var ganska gammal – många säger att hingstens prestationer går ner när de blir gamla, men Alson, som är hans bästa avelshingstavkomma, blev Grupp 1-vinnare inte så många år innan vi gick dit. Ja, han har lämnat bra avkommor i hela sitt liv.

Apropå Scarlett så startar hon också på söndag där hon ska försvara sin titel i Jockeyklubbens Auktionslöpning. Dessutom ska Dolly Daggers senaste avkomma Ken ut i Valley Chapel Janos Tandaris Minne.

Wolfram är en väldigt analytisk person som arbetar systematiskt, men också med stor passion. Hans arbete med att ta fram rätt hingstar är grundligt och hans första avkomma blev en perfekt matchning skapad av den stora drömmen och en noggrann systematisk analys.

Foto: Wolfram M
KokoTaylor2

Modern Koko Taylor i hagen.

Fortsatt avelssatsning

Wolfram satsar vidare på sin stora hobby och Koko Taylor har nu tre avkommor.

– Koko Taylor har en åring efter Mustajeeb som vägde drygt 400 kilo redan i somras. Hon står hos Tobias Hellgren, ser väldigt fin ut och kommer sättas i träning där. Allt utvecklas rätt. Jag är framför allt väldigt spänd på mitt föl efter ovan nämnda Alson som kommer gå till auktion. Hon har till 75 procent samma blod som Zidane som redan har bevisat sig som tvååring och som förhoppningsvis får en väldigt spännande säsong som treåring, berättar Wolfram och fortsätter:

– Min ambition är att föda upp en häst som fungerar bra i Skandinavien. Om jag kan föda upp hästar som är skapliga hästar som är bra för skandinavisk galopp, att få fram någon som kommer upp i guldklass eller kan vinna något storlopp i Skandinavien så är det en bra ambitionsnivå, enligt mig. Jag vill föda upp hästar som jag gärna själv skulle vilja äga och ha i träning.

Och så var det en annan sak också – något man inte kan kontrollera.

– Det behövs en sak till förutom att ha ett bra sto, välja en bra hingst, välja bra leverantörer som Horsenature och det är tur! Jag har flera vänner som har gjort allt rätt med sina uppfödningar, men som har haft otur. Inom galoppen tackar man för varje gång och varje dag som man har mer av tur än av motsatsen!

På plats i Malmö

Wolfram älskar galopp alla dagar i veckan och en sådan här härlig tävlingsdag vill han ju inte missa.

– Det ska bli kul att vara där på plats. Jag är inte nervös inför Kriteriet – även om han kommer sist så har han redan visat att han är en väldigt duglig häst och då finns det säkert en anledning. Jag kommer inte vara besviken, men naturligtvis har jag förhoppningar. Jag är lite orolig för Trickstar och Bettina Andersens My Fortune måste man ha respekt för. Det är ett kvalitativt fält rakt över och bara att vara med här är väldigt roligt. Jag kommer gå därifrån nöjd och glad oavsett placering. Jag är också väldigt glad och nöjd över hur "Junior" har förvaltat min uppfödning och med Evas jobb innan auktionen. Summa summarum är jag mer än nöjd med min uppfödning och glad för ägarna, avslutar Wolfram.

Ägarna Ann-Carin Svedberg och Wiveka Jardby har en spännande söndag framför sig. Zidane rids för första gången av Martin Rodriguez och han sitter också upp på deras Beckham, som var sexa i Svenskt Derby i somras. Han startar i det fjärde loppet och tränas också av "Junior". För den som gillar fotboll klingar säkerligen namnen bekant, men det är en helt annan historia...

Startlistan i Appel Au Maitre Svenskt Kriterium

1

1

CHELSEA MORNING

Ryttare: Gråberg Per-Anders     Tränare: Petersen Niels

Ryttare: Gråberg Per-Anders     Tränare: Petersen Niels

2

2

ROYAL TIME

Ryttare: Nilsson Lindahl Annie     Tränare: Lindsjö Kajsa (a)

Ryttare: Nilsson Lindahl Annie     Tränare: Lindsjö Kajsa (a)

3

3

MY FORTUNE (DEN)

Ryttare: Wilson Oliver     Tränare: Andersen Bettina

Ryttare: Wilson Oliver     Tränare: Andersen Bettina

4

4

ZIDANE

Ryttare: Rodriguez Martin     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

Ryttare: Rodriguez Martin     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

5

5

TRICKSTAR (DEN)

Ryttare: Johansen Jacob     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

Ryttare: Johansen Jacob     Tränare: Reuterskiöld Jr Lennart

Fler nyheter, artiklar och bloggar

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer

junior8341
junior8341

Svenskt Derby är det finaste du kan vinna. Det tycker uppfödare, ägare, tränare – ja, de allra flesta inom galoppsporten. Den 14:e juli avgörs Svenskt Derby på Jägersro och fortfarande lever drömmen för många att få den där magiska vinsten. Men vad är det som gör Svenskt Derby så unik? Läs mer