Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Hans-Inge Larsens fina lunchtrippel

8 juli 2015

Jägersro bjöd på ett mastigt lunchprogram i onsdags med hela tio lopp. En tränare som hade all anledning att vara nöjd med dagsverket var Hans-Inge Larsen, som fick besöka vinnarcirkeln med trion Funinthesand, Charmör Dynamite och Govinda.

 Funinthesand

Funinthesand är ett välbekant namn för alla som följt den skandinaviska storloppcirkusen under senare år. Efter blygsamma placeringar i såväl Pramms Memorial som Stockholms Stora Pris tidigare i år visade Hans-Inge Larsens betydligt bättre takter i en guldhandicap över stayerbetonade 2 200 meter (V4-2).

När favoriten Energia El Gigante (P Gråberg) började kippa efter andan i ingången till sista sväng hängde Funinthesand och Jan-Erik Neuroth på när Romanoff (D Danekilde) gick till attack och övertog kommandot. Med 150 meter kvar hade Funinthesand slagit klorna i Romanoff och i de avslutande galoppsprången drygade han ut segergreppet till en komfortabel längd.

- Funinthesand gick bra på Jägersro ifjol. Dessvärre har han haft mycket otur i storloppen i år. Han trivs nog allra bäst på Jägersros dirttrackbana och Jan-Erik Neuroth känner honom väl, sade Terje Finnbråten, som är en av delägarna i 4-del Stall Mix.

Med ett vinnarodds på 12,63 var Funinthesand minst spelad bland de sex hästarna i fältet.

Charmör Dynamite har hittat vinnarstilen

Hans-Inge Larsen var tillbaka i vinnarcirkeln i V4-avslutningen. Den här gången med Charmör Dymanite, som tog sin andra raka viktoria på kort tid.

 Charmör Dynamite

Under Elione Chaves tog Idaho Quest-sonen tidigt positionen bakom ledande Gipsy Terror (De Azeredo). Genom svängen fick han sällskap av Magic Intenzo (De Oliveira) och väl inne på upploppsrakan handlade det endast om två hästar.

Sista biten in mot mål tvingades även Magic Intenzo ge sig och Charmör Dynamite kunde kliva undan till en säker seger med dryga två längder. Tillsammans med trean Maxillaria (M Santos) blev triooddset 739,68.

Orkide avvisade Free Ride

Tävlingsdagen och V4-omgången inleddes med en treårssprint med sex hästar i fältet. Den 1 200 meter långa uppgörelsen utmynnade i en rafflande duell mellan favoritspelade Orkide och Free Ride (R Schistl).

Orkide

När Martin Rodriguez sände fram Orkide utvändigt som Free Ride vid upploppets början såg det irlandsfödda stoet ut att gå kom en komfortabel seger. Men Free Ride bet ifrån sig fint närmast railen och när mållinjen skars skilde det inte mer än en längd mellan de båda hästarna. Därefter var det många längder ner till trean Vejovis (O Wilson).

- Orkide har skänkt oss mycket glädje sedan vi ropade in henne på en Breeze Up i England. Den senaste tiden har hon härdats i tuffa sällskap och mött bättre hästar än idag. Hon har en fin kämpaglöd och segern var nog enklare än vad den gav sken av, sade Vanja Sandrup om stoet som ägs av Sven Olof Gotthardsson.

Nightjar kan fortfarande

Med 68 kilo inklusive Manuel Santos var Nightjar toppviktad i bronshandicapen som utgjorde V4-3 och LD-2. Men det var inget som hindrade ekipaget från att lägga beslag på den översta pallplatsen.

Nightjar

Från en utvändig position mitt i klungan gled tioåringen upp i ett fint slagläge bakom tätduon Poppapp (M Rordiguez) och Catch a Grenade (De Oliveira), övertog taktpinnen vid upploppets början och hade sedan inga större problem att hålla undan för gott avslutande IKC Sweet Candy (O Wilson).

Peter Uppström äger USA-födde Nightjar tillsammans med tränare Elisabeth Gautier.

- Nightjar står numera tio kilo under sin bästa form. Idag gick han bra genom svängen, i förra starten gick han bara bra på upploppet, konstaterade Peter, som även tjänstgör som banläkare på Jägersro.

Nightjar betalade ett vinnarodds på 15,63. I kombination med Funinthesand fastställde han LunchDubbel-oddset till glada 253,86. Rätt V4-rad gav 7 120 kronor fördelat på 155 rätta system.

Red Robins andra årsseger

Åtta hästar gjorde upp i V5-omgångens inledande Försäljningslöpning. Jessica Longs Red Robin var tillbaka på hemmaplan efter ett mindre lyckat gästspel i England och den här gången räckte det hela vägen till vinnarcirkeln.

Red Robin

Under Dina Danekilde hittade fuxen en fin position strax bakom tätduon Moon Life (E Chaves) och Holly Martins (H Mårtensson). Genom slutsvängen avancerade Fraam-sonen fram och övertog taktpinnen och hade sedan inga problem att hålla konkurrenterna stången fram till målgång.

- Red Robin följde mest med till England som resessällskap till Volatile. Att han inte skulle gilla den kuperade gräsbanan var något vi misstänkte på förhand. De dagar Red Robin är fräsch kan han en hel del. Dessutom är han en utmärkt läromästare till de yngre hästarna i stallet, sade Jessica Long.

Red Robin är uppfödd av Navesta Hästklinik AB och tog årets andra seger i fjärde försöket.

Ashwaat spårade hela vägen

Mastiga 3 060 meter var förutsättningarna i Swing That Cat-handicap (V5-2). Loppet i sig blev ganska odramatiskt. Elione Chaves sände genast Ashwaat till ledningen och från den positionen reglerade Authorized-sonen de tre konkurrenterna fram till mållinjen.

Ashwaat

Katharina Stenefeldt tränar Ashwaat, som ägs av EMELED, Ekbladhs Måleri, Stall Dubbel m fl.

- Jag var ganska säker på att han skulle vinna idag. När hästar efter Authorized blir äldre brukar de kunna galoppera riktigt långt. Och det blev ju väldigt lätt, Elione behövde aldrig dra norsken, sade tränaren.

Åtta längder bakom vinnaren tog storfavoriten Pulverize (F Janetzky) andraplatsen.

Half Gloria storspurtade i debuten

Slutvinjetten i en treårsmaiden (V5-3) blev minst sagt rafflande. Tertian (P Gråberg) hade spårat i 99 procent av de 1 600 meterna, men i det allra sista galoppsprånget blev han infångad av storspurtande Half Gloria.

Half Gloria

Med Dayverson De Barros i sadeln låg Karl P Andersens adept allra sist i fältet fram till 800 meter kvar. Därefter påbörjade han ett avancemang genom svängen och spurtade förbi de sista fyra konkurrenterna över de avslutande 100 meterna.

Med Gloria De Campeao som pappa och superstoet Halfsong som mamma har Half Gloria naturligtvis en hel del att brås på.

- Den här segern satt fint för jag har haft det lite tufft i stallet på sistone. Jag har alltid haft höga förväntningar på Half Gloria. Planen var egentligen att han skulle vara med i Derbyt, men tyvärr fick vi operera honom efter en skada i våras och han blev inte klar i tid, sade Kalle om valacken som han både äger och har fött upp tillsammans med sin syster Gerda. 

Govinda fullbordade stalltrippeln

Vi nämnde i ingressen att Hans-Inge Larsen tog tre tränarsegrar. Stalltrippeln fullbordades med Govinda i V5-4, en sprint över raska 1 200 meter.

Govinda

Govinda, som köptes till Sverige för miljonbelopp, har hunnit bli åtta år man kan fortfarande en hel del i sina ljusa stunder. Nu hade USA-importen inga som helst problem att slå av Casanova Star (N Mortensen) och Marmala (P Gråberg) över upploppet. I vinnarsadeln satt Elione Chaves, som även han kunde räkna hem tre segrar den här tävlingsdagen.

- Idag hade det nog behövts en riktigt bra häst för att besegra Govinda. Elione behövde aldrig dra örontussarna. Hästen är inte anmäld till några större uppgifter utan vi får ta en start i taget, sade Hans-Inge Larsen.

Govinda ägs av Tommy Nilsson Holding AB och tog årets andra seger sjätte försöket.

Sans Arc förbättrad i Sverigebesöket

Elva ekipage gjorde upp över 1 200 meter i V5-omgångens avslutande amatörhandicap. 13-oddsaren Sans Arc från Knut O Arnesens stall i Norge var med på noterna från start och fick en fin position strax utvändigt om ledande Rossmos Secret (Kate Alvesparr).

Sans Arc

När sedan Jhannah Stolt gav marschorder vid upploppets början svarade Dylan Thomas-sonen med att accelerera ifrån till en mycket lätt seger.

- Vissa norsktränade hästar har en tendens att vakna när de startar i Sverige. Sedan tycker jag att Jhannah red ett bra och förnuftigt lopp, sade Knut, som själv äger fyraåringen.

Tre längder bakom vinnaren lyckades Be My Buck (Andreas Tapia Dalbark) precis nosa ut Zaphir (Rebecca Prag Bronett) i kampen om andraplatsen.

Med ett par skrällar lyckades 25 system överleva samtliga V5-avdelningar. Belöningen blev 11 908 kronor.

Breakdancer gjorde allt rätt i debuten

Fredrik Reuterskiöld har gjort ett gediget jobb med sina tvååringar så här långt. I onsdagens avslutande maidenlöpning presenterade han ett nytt intressant namn i Breakdancer.

Breakdancer

Den franskfödde hingsten hade ingen möjlighet att hänga med i startrusningen in mot kurvan. Men Oliver Wilson red smart och gav Tale of Ekati-sonen en vilsam resa i ryggar innan han lyfte ut hästen i ett fritt spår vid upploppets början.

Över de sista 150 meterna hade Breakdancer gott om spurtkrut sparat och klev undan till en säker viktoria före Adielsson-duon Amarillo Starlight (M Santos) och Pocahontas Face (A Nilsson Lindahl).

- Vi köpte Breakdancer på Craven Breeze Up i våras, delvis som en ersättare till Inger och Lennart Linells tidigare häst som dessvärre förolyckades i Dubai under vintern. Breakdancer är en fin individ som jag tror kan bli bra över längre distanser, sade Fredrik Reuterskiöld.

Trots relativt små startfält lyckades onsdagens totalomsättning nå fyra miljoner kronor. Till hästägarna delades det ut 793 000 kronor.

> Se fler bilder på svenskgalopp.smugmug.com

Fler nyheter, artiklar och bloggar

DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad
DSC_8279-X2 Mendel's Rock i vinnarcirkeln i maj 2024 redigerad

Stall Poulards gröngula dress med guldstjärnan på mössan har synts till i två upplagor av Svenskt Derby, det mest prestigefyllda loppet inom svensk galoppsport. I år har stallet möjlighet att ställa upp med två hästar för första gången. Läs mer

Jan-Erik Neuroth TOP
Jan-Erik Neuroth TOP

Nu sitter Jan–Erik Neuroth i förarsätet. Han har tagit över en träningsrörelse som skapat 21 Derbyvinnare – den 14:e juli på Jägersro kan Jan–Erik ta sin första Derbyseger som tränare då hans Schamyl kommer till Svenskt Derby som en av förhandsfavoriterna. Läs mer

Veckosvep 27 TOP
Veckosvep 27 TOP

I väntan på den stora Derbyhelgen den 13-14 juli är det något lugnare på tävlingsfronten de närmaste dagarna. I Tyskland har Derbyveckan redan dragit igång. I nyhetssvepet uppmärksammar vi även Jydsk Derby, Oaks Trial och O’Briens 16:e fullträff i det irländska Derbyt. Läs mer